Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Форми держави



1.Заповніть таблицю, зазначивши риси, що характери­зують такі республіки, як

Президентська   Парламентська   Змішана
     

2. Наведіть приклади держав, що відрізняються за фо­рмою правління.

№ з/п Монархії Республіки
Абсолютні Обмежені Президентські Парламент ські Змішані
           
           
           
           
           

3.Заповніть таблицю, указавши ознаки політичних режимів.

Демократична Антидемократична
   

А. однопартійна система;

Б. політичний плюралізм;

В. переважання однієї форми власності;

Г. економічний плюралізм;

Д. вільний розвиток особистості;

Е. тотальний контроль над усіма сферами життя суспільства;

Ж. культ особи;

З. представницька і безпосередня демократія;

И. ідеологічний плюралізм;

К. нав'язування офіційної державної ідеології

Л. агресивна зовнішня політика.

4. Укажіть ознаки унітарних і федеративних держав.

Унітарна Федеративна
   

А. єдине громадянство;

Б. подвійне громадянство;

В. однорівнева конституційна система;

Г. єдина судова система;

Д. право державних адміністративних одиниць прийма­ти закони;

Е. єдина система законодавства;

Ж. можливість мати автономні утворення;

З. дворівнева система законодавства;

И. відсутність у суб'єктів права на сецесію.

5.Дайте відповідь на поставлені питання:

А. У відповідності з Конституцією Японії імператор є символом держави. Він призначає Прем’єр – міністра за поданням парламенту з числа його членів. Прем’єр – міністр призначає державних міністрів, більшість з яких повинно бути обрано з членів парламенту. Прем’єр – міністр і державні міністри утворюють Кабінет, який здійснює виконавчу владу. Імператор за порадою і схваленням Кабінету може розпустити нижню палату парламенту, яка в свою чергу може виразити вотум недовіри Кабінету. Визначте форму державного правління Японії.

Б. У відповідності з Конституції Бразилії законодавча влада здійснюється Національним конгресом. Виконавча влада – Президентом Республіки, якому допомагають державні міністри, які призначаються і звільняються Президентом. Президент обирається населенням. Багато питань Національний конгрес може вирішувати тільки з санкції Президента. Національний конгрес має право імпічменту щодо Президента. Визначте форму державного правління Бразилії.

В. Проаналізуйте такі дані: “Швеція – держава, яка складається з 24 округів, в яких діють органи місцевого самоврядування, що обираються населенням на три роки. Діяльність цих органів контролюється губернаторами, які представляють центральну владу в округах”. Визначте, яку форму державного устрою має Швеція.

Г. Австрія – держава, що складається з 9 земель, кожна з яких має конституцію, парламент, уряд. Визначте форму державного устрою Австрії.

Д. В історії України були такі форми держави:

1.

2.

3.

4.

Кожну форму держави охарактеризуйте. Чи існувала в Україні абсолютна монархія? Свою думку обґрунтуйте.

Е. Визначте, до якої форми державно - правового режиму можна віднести державу, якій притаманні слідуючи ознаки: проповідування і втілення в життя ідеї поділу людей за біологічними і соціальними ознаками, загарбання і перетворення на рабів народів інших країн, вимагання безперечного підкорення індивіда державі, суд вершиться не на основі законів, а згідно з ідеологічними переконаннями, насильство проголошується важливішим чинником розвитку суспільства.

Ж. Яка форма правління притаманна державі, в якій президент обирається всенародно, є главою держави і здійснює виконавчу владу, законодавча влада належить парламентові, уряд підзвітний парламенту, парламент може висловити уряду недовіру, що потягне його відставку. Назвіть сучасну країну з такими ознаками.

З. Суверенне державне утворення з особливою структурою державного механізму, що криє в собі як загальнодержавні(суспільні) організації, систему законодавства, так і аналогічні організації та законодавство окремих суб’єктів держави, яке створилось на добровільних засадах з укладенням відповідної угоди. До якої форми державного устрою належить ця держава, які з пострадянських держав мають таку форму?

И. Визначте форму правління:

а) на чолі халіфата-халіф, який зосередив в своїх руках духовну та світську влади. Спадкоємцем міг бути член сім’ї халіфа або хтось з роду Мухамеда, який не мав фізичних недоліків та досяг повноліття.

б) непомірні податкові вимоги короля Генріха ІІІ (1216-1272рр.) викликали зіткнення королівської влади з баронами. В 1258 р. англійські барони скликали раду –парламент, який прийняв проект перебудови державного управління. З 1295р. в роботі парламенту почали приймати участь представники міст і графств.

в) главою США є президент, який обирається на 5 років загальним голосуванням. Президента наділено повноваженнями глави держави і глави виконавчої влади. Парламент – конгрес США – складається з двох палат (сенат та палата представників). Уряд формується президентом.

г) “Вся державна влада виходить від народу. Вона здійснюється народом шляхом виборів та голосувань, а також через спеціальні органи законодавства, виконавчої влади та правосуддя” (стаття 20, розділ ІІ Основного Закону ФРН від 23 травня 1949р.)

6. Із перерахованих нижче рис укажіть ті, що характе­ризують парламентську республіку:


1. вибори президента парламентом; 2. вибори президента народом; 3. президент - глава держави; 4. президент має право розпускати парламент; 5. президент не має права розпускати парламент; 6. президент підзвітний парламенту; 7. президент підзвітний виборцям; 8. уряд несе політичну відповідальність перед парламентом А. 1,5,6,8; Б. 1,2,3,7; В. 2,3,5,8; Г. 2,4,6,7.

7. Установіть відповідність між терміном і його значенням.

1. конфедерація; 2. республіка; 3. федерація; 4. імперія. А. держава, в якій державна влада зосереджена в руках однієї особи; Б. союзна держава, що складається з кількох держав або державних утворень; В. держава, в якій державні органи створюються чи формуються на певний строк; Г. союз суверенних держав, об’єднаних для досягнення певної спільної мети; Д. насильно створена складна держава, в якій ступінь залежності складових частин від верховної влади може бути різним.
  А Б В Г Д
           
           
           
           

8. Визначте, форму держав, що описано в наведених інформаціях:

а) кожні п'ять років у країні проводять вибори парламенту - народних зборів. Після чергових виборів народні збори формують уряд на чолі з прем'єр-міністром. Держава поділяється на області, якими керують глави адміністрацій, яких призначає уряд держави;

б) державу очолює королева, усі закони набувають чинності після затвердження парламентом і підписання королевою. Парламент обирають строком на сім років. До парламенту входять представники 12 земель, кожна з яких має власний уряд і законодавство;

в) влада в країні в руках генерала, який очолив державу внаслідок заколоту. Дію конституції зупинено. Крім центральної провінції, до складу держави входять три землі, захоплені внаслідок військової операції. Є обраний парламент, але його влада дуже обмежена.

9. Відновіть фрагменти схеми.

 
 


10. Заповніть вільну колонку таблиці.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 3070 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...