Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прогноз погоди



Прогнозуванням погоди займається розділ метеорології, що називається синоптичною метеорологією.

Прогнозування погоди можливі тільки на основі систематичних спостережень, вироблених одночасно великою мережею метеорологічних і аерологічних станцій. Вихідна інформація, що надходить у гідрометцентр у виді цифрових телеграм, обробляється на електронно-обчислювальній машині, що видає вже розкреслені карти фактичних і прогностичних полів атмосферного тиску. Ці карти за допомогою фотоапаратури передаються в місцеву прогностичну мережу як основа для складання карт погоди (синоптичних карт). Синоптичний метод прогнозу погоди - головний, хоча вже не єдиний.

Прогноз погоди надзвичайно складний, тому що важко врахувати весь комплекс взаємодіючих факторів у їхньому постійному розвитку.

Для складання короткострокових прогнозів (на 1—3 доби) виявляються причини, що обумовили попередній розвиток атмосферних процесів. Потім на підставі закономірностей, відомих з теорії і наявних даних, визначають найбільш ймовірний напрямок їхнього розвитку найближчим часом. Середня виправданість короткострокових прогнозів не перевищує 80%. Чим більше термін прогнозу, тим менше його виправданість.

Довгострокові прогнози погоди поділяються на прогнози малої завчасності (4—8 доби) і великої завчасності (місяць, сезон). Виправданість довгострокових прогнозів ще невелика. Так, прогнози на місяць виправдуються не більше ніж на 70%.

Вдосконалювання методів прогнозування погоди вимагає об'єднання зусиль багатьох вчених і фахівців: синоптиків, кліматологів, океанологів, фізиків, математиків, фахівців з обчислювальної техніки, по системах метеорологічних супутників.

8.3. Фактори формування клімату

Клімат — багаторічний режим погоди, обумовлений сонячною радіацією, характером поверхні, що підстилає, і пов'язаної з ними циркуляцією атмосфери.

Головна роль у формуванні клімату належить сонячної радіації. Розподіл сонячної радіації на Землі визначається кулястою фігурою планети, рухом Землі при похилому положенні її осі щодо орбіти.

Підсилююча поверхня — другий з двох найважливіших факторів формування клімату. Під впливом різниці водної поверхні і поверхні суші формуються морський і континентальний клімати. На клімат впливає постійний і сезонний сніжний покрив, рослинний покрив і багато інших особливостей підстилюючої поверхні.

Великий вплив на формування клімату над Океаном і над прилягаючими до нього частинами континентів мають океанські плини.

Вплив орографії (висоти і взаєморозташування нерівностей на земній поверхні) особливо значний там, де гори.

8.4. Класифікація кліматів

Перші класифікації клімату з'явилися в 70-х роках XIX в. і мали описовий характер.

Широке застосування у всіх країнах одержала класифікація климатов, створена В. П. Кеппеном у 1900 — 1936р. В основу класифікації климатов Кеппен узяв розходження в температурі і зволоженні, вважаючи головним наявність або відсутність ясно вираженої зміни часів року. Кеппен виділяє 5 кліматичних поясів: А жаркий, В сухий, С помірно теплий, D помірно холодний, Е холодний.

Фактори формування кліматів враховані в класифікації, розробленої Б. П. Алисовим яка називана генетичною. В її основу покладені умови циркуляції атмосфери, типи повітряних мас і їхнє переміщення. У залежності від розходжень у температурі, вологовмісту переважних типів повітряних мас, а також у характері їхньої циркуляції виділяється 13 кліматичних поясів: 7 основних і 6 перехідних. Основні пояси характеризуються пануванням однієї повітряної маси. До них присвячені осередки формування географічних типів повітряних мас. Перехідні пояси розташовуються між основними і відрізняються зміною повітряних мас по сезонах. Границями кліматичних поясів, по Алисову, є крайні (літнє і зимове) положення кліматичних (головних атмосферних) фронтів. У кожному кліматичному поясі — 4 основних типи клімату: материковий, океанічний, клімат західних і клімат східних берегів. Крім того, у зв'язку з умовами рельєфу можуть бути виділені гірські клімати відповідної зони.

Класифікації кліматів дозволяють складати карти поширеності того або іншого клімату для будь-якої території і для всієї Землі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 647 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...