Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 11. Іонні компоненти та їх екологічна роль



У водах Світового океану розчинені практично всі відомі хімічні елементи та їхні ізотопи. 99,9 % маси розчинених речовин припадає на 11 основних компонентів: Na +, K +, Mg 2+, Ca 2+, Sr 2+, Cl , SO4 2– , HCO3 , Br , F , Н3ВО3. У кожному кубічному кілометрі морської води міститься близько 35 млн. т твердих речовин, в тому числі 19,8 млн. т хлориду натрію, 9,5 млн. т магнію, 6,33 млн. т сірки, 31 тис. т брому, 3,9 тис. т алюмінію, 79,3 т марганцю, 79,3 т міді, 11,1 т урану, 3,8 т молібдену та інших.

На відміну від океанічних і морських вод, прісні води річок, озер, водосховищ та інших водних об'єктів менш насичені розчиненими солями. Їх сольовий склад зовсім інший: в океанічних водах переважають хлориди натрію і магнію, а в прісних – карбонати (табл. 9).

Таблиця 9

Склад розчинених солей в океанічних і річкових водах (в %)

Речовини Води океану Річкові води
Хлориди 88,7 5,2
Сульфати 10,8 9,9
Гідрокарбонати і карбонати 0,3 60,1
Інші речовини 0,2 24,8
Всього    

У морських і прісних водах присутні хімічні елементи, які відіграють виключно важливу роль у метаболічних процесах рослин і тварин.

Деякі з них постійно входять до складу біологічних рідин і тканин. Найважливіші з них кисень (70 % маси організмів), вуглець (18 %), водень (10 %), азот, кальцій, калій, фосфор, магній, сірка, хлор, натрій. Такі елементи, як водень, вуглець, азот, кисень, фосфор, сірка, утворюють органічну речовину гідробіонтів. Так, вуглеводи і ліпіди містять у своїй структурі водень, вуглець і кисень, а білки, крім того, ще й азот і сірку. До структури нуклеїнових кислот входять азот і фосфор. Ці елементи часто називають головними елементами органічних молекул (табл. 10).

Таблиця 10

Основні хімічні елементи, що входять до складу організмів гідробіонтів

Головні елементи органічних молекул Іони Мікроелементи
C (вуглець) Na+ (натрію) Fe (залізо) Co (кобальт)
O (кисень) K+ (калію) Cu (мідь) B (бор)
H (водень) Ca2+ (кальцію) Mn (марганець) Sі (кремній)
N (азот) Mg2+ (магнію) Zn (цинк) J (йод)
P (фосфор) Cl(хлору) Mo (молібден) V (ванадій)
S (сірка)      

Неорганічні елементи виконують роль каталізаторів у метаболічних реакціях і є складовими частинами буферних систем, важливими компонентами мембранних структур. З киснем і воднем пов'язано протікання окиснювано-відновних реакцій у живих системах.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...