Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Теоретичні основи ціни



1.1. Ціна як інструмент економіки

Ціна - це економічне поняття, існування і важливість якого не треба пояснювати і доводити.

В економіці застосовуються десятки мільйонів цін. Під єдиним поняттям «ціна» розуміється безліч різновидів цін, включаючи оп­тові, роздрібні, регульовані, договірні, вільні, ринкові, державні, кон­трактні, прогнозні, проектні, лімітні, світові і ряд інших. Будучи широко вживаними в економіці будь-якого типу (централізованій, ринковій, змішаній), ціни формуються і діють у різних економіках по-різному.

Ціни, безсумнівно, являють собою тонкий, гнучкий інструмент і в той же час досить могутній важіль управління економікою, хоча їхні реальні можливості впливу на економіку взагалі і на рівень життя зок­рема набагато менші, ніж надії, що покладаються на ціни та на ціно­вий механізм людьми.

У ціновому механізмі потрібно розрізняти і виділяти дві взаємо­діючі частини. Це, з одного боку, самі ціни, їх види, структура, вели­чина, динаміка зміни, з іншого — ціноутворення як спосіб, правила встановлення, формування нових цін і зміни діючих. Ціноутворен­ня, з яким люди знайомі набагато менше, ніж з цінами, є активною задачею частиною всього цінового механізму. Воно, власне, і зу­мовлює величину ціни. Проте найчастіше ціноутворення від нас при­ховане, а ціни ми бачимо наочно. Ціни і ціноутворення складають у своїй єдності ціновий механізм.

Під загальною поширеною назвою «ціна» розуміється комплекс економічних понять, що входять в єдину синтетичну категорію. Ре­ально під одним найменуванням «ціна» існує, як згадувалася вище, безліч її видів, що різняться між собою призначенням, галуззю зас­тосування, способом формування, томудати загальне, єдине визна­чення поняттю «ціна» складно.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 669 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...