Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. Отже, показники ділової активності - це, перш за все, показ­ники ефективності використання фінансових ресурсів підприємс­тва



Отже, показники ділової активності - це, перш за все, показ­ники ефективності використання фінансових ресурсів підприємс­тва, що автоматично відносить їх до системи показників економічної ефективності.

В цілому аналіз ділової активності підприємства - це системна оцінка ефективності використання суб'єктом господа­рювання своїх ресурсів задля досягнення позитивних результатів та створення сприятливого інвестиційного клімату, а також під­тримання стабільного фінансового стану та забезпечення постій­ного розширення й росту обсягів виробництва, реалізації.

Під час поточного аналізу в якості критеріїв ділової активнос­ті найчастіше використовують такі показники, як обсяг реалізації продукції, товарів, наданих послуг, прибуток, величину капіталу, авансованого в активи підприємства. При цьому, обов'язково враховують, так зване, «золоте правило» економіки підприємст­ва, згідно якого прибуток повинен зростати більш високими тем­пами, ніж обсяг реалізації продукції та вартість майна підприємс­тва. Це означає, що витрати виробництва повинні знижуватись, а ресурси підприємства використовуватись ефективніше.

За результатами проведеного аналізу на матеріалах ПАТ «Агаль» зроблено наступні висновки:

Підприємство станом на кінець 2012 року має загальний розмір капіталу 61537,7 тис. грн. За 2012 рік спостерігаємо його збільшення на 18486,2 тис. грн. порівня­но з 2011 роком та на 1717,9 тис. грн. в 2011 році відносно 2010 року. Основну частку у валюті балансу підприємства станом на кінець звітного року займає власний капітал, його розмір становить 46349,1 тис. грн. або 75,3% від сукупного капіталу. Капітал, яким володіє підпри­ємство, використовується ефективно. Протягом 2012 року для здійснення одного обороту коштів, авансованих у діяльність під­приємства, потрібно було 129,1 днів. Це на 24,5 днів менше у 2011році ніж у 2010 році та на 7,5 днів менше у 2012році аніж у 2011 році. Отже, спостерігаємо прискорення оборотності капіталу. Досить низькою є ефективність використання позикового капіталу. Швидкість йо­го оборотності уповільнилась на на 5,2 днів в 2012 році відносно 2011 та прискорилась на 11,1 днів у 2011 році проти 2010 року. Протягом 2012 року капітал підприємства здійснив 2,78 обороти, у тому числі позико­вий – 11,32 раз.

У 2012 ро­ці відносно 2011 року спостерігаємо збільшення виручки від реалі­зації на 58259,2 тис. грн. та вартості капіталу - на 18486,2 тис. грн. До то­го ж прибуток від звичайної діяльності до оподаткування за цей же період збільшився на 7196,4 тис. грн. Все це є наслідком значного підвищення виробництва у 2012 році. По відношенню до 2010р. та 2011р. обсяг реалізації продукції зростає меншими темпами ніж вкладений капітал, тобто, ресурси підприємства використовуються не досить ефективно. Відносно 2011р. прибуток підприємства збільшується менш інтенсивно, ніж обсяг реалізації, що свідчить про відносне підвищення витрат виробництва.

Вповільнення оборотності запасів і дебіторської заборго­ваності призвело до збільшення операційного і фінансового циклів, що є негативною тенденцією й веде до збільшення потреби підприємства в оборотному капіталі. Таким чином, за результатами розрахунків, можна зробити висновок про деяке зниження ділової активності підприємства.

Відмічено, що підвищити рівень ділової активності ПАТ «Агаль» можна за рахунок прискорення оборотності активів. Одним із методів прискорення оборотності активів є ефективне управління дебіторською заборгованістю. В роботі запропоновано рефінансувати дебіторську заборгованість за рахунок факторингу. Хоча рентабельність активів підприємства не дасть можливості покрити втрати підприємства у зв’язку з рефінансуванням дебіторської заборгованості за рахунок факторингу, але дасть можливість залучити грошові активи і тим самим підвищити рівень ділової активності підприємства.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 569 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...