Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програми комп'ютерної графіки



Графічні редактори призначені для створення, збереження й відтворення графічних зображень. Розрізняють редактори векторні й растрові.

Векторні редактори дозволяють створювати зображення типу схем, креслень, діаграм, простих малюнків. Одним з найбільш відомих векторних редакторів є CorelDraw. Характерні можливості цього редактора – прив'язка ліній до певної позиції на зображенні, створення винесень і розмірних ліній, робота із багатошаровими зображеннями, стандартний інтерфейс Windows, багаторівневий відкіт, кросплатформеність (є версії для Windows, OS/2, MAC, різних варіантів UNIX). Приклади інших векторних редакторів – Microsoft Paint, iGrafx Designer, Visio 2000, Adobe Illustrator.

Растрові графічні редактори виконують такі функції, як відтворення складних зображень типу фотографій, їхнє редагування за допомогою операцій зафарбовування, обрізання, маскування, зміни параметрів усього зображення або його ділянок. У цьому класі графічних редакторів лідируюче положення займає Adobe Photoshop. При його використанні все зображення будується з набору окремих картинок, що мають прозорі й зафарбовані ділянки. Можна створювати, видаляти, копіювати, комбінувати ділянки, регулювати прозорість і порядок розташування шарів. У пакеті передбачені можливості побудови й редагування також векторних зображень. Завдяки підключенню додаткових модулів можна розширювати функціональність пакета Adobe Photoshop. Зокрема, тому за допомогою Adobe Photoshop вдається виконувати повний цикл робіт зі створення Web-сторінок. Один з модулів, що підключають, PhotoGraphics – додатковий засіб для малювання векторних об’єктів безпосередньо в Photoshop. У модулі користувачеві надаються всі основні інструменти малювання таких об'єктів, як лінії, прямокутники, овали, текст і т.п.

Інший растровий редактор Painter 6 дозволяє створювати зображення, що імітують картини художників. Поряд із цим у ньому реалізовані звичайні функції растрових редакторів, є можливість створювати анімаційні зображення.

Для відтворення складних зображень, наприклад фотографій, використають переглядачі популярних 2D і 3D форматів; графічні й відео переглядачі й конвертори відповідних форматів.

Для синтезу тривимірних зображень у САПР переважно використають засоби таких відомих систем, як CATIA, Unigraphics, Inventor, Solidworks і ін. Однак крім них, існують і застосовуються графічні бібліотеки й пакети комп'ютерної графіки й геометричного моделювання, безпосередньо не пов'язані із проектуванням у техніці. До числа графічних бібліотек, що одержали найбільше поширення, ставиться бібліотека графічних процедур OpenGL.

У бібліотеці OpenGL є процедури побудови графічних примітивів (до числа яких відносять точки, лінії, полігони), видалення невидимих ліній, Z-буферизації, реалістичної засвітки, завдання положення тіл і камери спостереження й т.п. Примітиви можуть бути як векторними, так і растровими. Важливою особливістю технології OpenGL є інваріантість до апаратно-програмних платформ. Засоби OpenGL реалізовані в ряді програм, наприклад у програмі побудови анімаційних кадрів GL-animator.

Серед інших систем 3D-графіки виділяють редактор Studio Max 4. Це високорозвинений, але дорогий й досить складний в освоєнні комплекс моделювання, візуалізації й анімації об'єктів, розроблений фірмою Autodesk для операційного середовища Windows. Для генерації ландшафтів типу гірських пейзажів, водних поверхонь, фантастичних картин підходить 3D-редактор Bryce. До числа 3D-редакторів можна віднести відповідні компоненти із програмного забезпечення САПР, а також програми Adobe Dimention, CorelDream 3D, CosmoWorlds і ряд інших.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 4552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...