Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розгляд інформаційного запиту та відповідь на нього



Стаття 16 Закону визначає, що запит, зареєстрований у встановленому розпорядником інформації порядку, обробляється відповідальними особами з питань запитів на інформацію.

Після отримання запиту відповідальна особа має з’ясувати, чи є отриманий запит власне запитом на інформацію, чи зверненням. При цьому визначальною є не назва документу, а саме зміст запитуваної інформації.

Особливості розгляду звернення громадян На відміну від закону про доступ до публічної інформації, який передбачає надання існуючої інформації, закон про звернення та про безоплатну правову допомогу передбачають обробку інформації, що надійшла від громадянина у строки визначені цими законами. Так, за законом про звернення громадян передбачено 3 форми звернення — пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) та скарги. За законом про надання правової допомоги — звернення з проханням надати правову інформацію щодо прав та обов'язків, що випливають з певного акту, який є в компетенції цієї інституції. Закон про звернення громадян передбачає, що:
  1. звернення, що не потребує додаткової обробки, розглядається і вирішується невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня отримання;
  2. на розгляд звернення, що потребує додаткового вивчення, встановлено термін в 1 місяць;
  3. звернення, що потребують додаткового часу на розгляд, мають розглядатися в строк не більше 45 днів з дня отримання. При цьому керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення;
  4. звернення за обґрунтованою письмовою вимогою громадянина строк може бути скорочено.
Закон про безоплатну правову допомогу передбачає, що в разі звернення особи про надання правової інформації особі надається правова допомога протягом 15 днів із дня отримання звернення. У разі надходження звернення щодо надання консультацій і роз’яснень із правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), а також надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування з питань, що віднесені до їх повноважень, зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів із дня надходження звернення.

Стаття 20 ЗДПІ про доступ встановила 3 строки, в які розпорядник має обробити на надати запит на інформацію:

У випадку форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), що перешкоджають у наданні для ознайомлення інформації, розпорядник може відстрочити задоволення запиту, про що письмово повідомляє запитувача із зазначенням:

Розпорядник може відмовити лише з таких підстав:

Відмова в наданні запиту надсилається виключно в письмовій формі. Відмова має містити:

Зауважте, що розпорядник не може вам відмовити в наданні інформації на тій підставі, що її можна одержати із загальнодоступних джерел. Якщо розпорядник є неналежним, але йому відомо, хто є належним розпорядником, він зобов’язаний переслати запит належному розпоряднику і водночас сповістити вас про таку переадресацію.

У випадку наявності в документі інформації з обмеженим доступом для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. У такому разі розпорядник ретушує (заклеює, замальовує тощо) інформацію, доступ до якої обмежується, і надає запитувачу документ із відповідними купюрами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1037 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...