Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми фінансової звітності



Фінансова звітність в Україні складається з:

- балансу (звіт про фінансовий стан) - форма № 1;

- звіту про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) - форма № 2;

- звіту про рух грошових коштів - форма № 3;

- звіту про власний капітал - форма № 4;

- примітків до звітів – форма № 5.

Баланс — це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал.

За будовою бухгалтерський баланс є двосторонньою таблицею: ліва частина – актив балансу, права - пасив. В активі представлені господарські засоби підприємства, в пасиві – згруповані джерела формування господарських засобів.

Актив балансу складається з 3-х розділів:

І. Необоротні активи

ІІ. Оборотні активи

ІІІ. Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття

Пасив балансу складається з 4-х розділів:

І. Власний капітал

ІІ. Довгострокові зобов’язання і забезпечення

ІІІ. Поточні зобов’язання і забезпечення

ІV. Зобов’язання, пов’язані з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групами вибуття

Звіт про фінансові результати — це звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства. Доходи і витрати включаються до Звіту про фінансові результати згідно з принципами нарахування та відповідності доходів та витрат. Звіт складається з 4-х розділів:

І. Фінансові результати

ІІ. Сукупний дохід

ІІІ. Елементи операційних витрат

ІV. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Перший розділ побудований відповідно до класифікації доходів витрат за видами діяльності: операційної, фінансової та інвестиційної.

Другий

Третій розділ Звіту про фінансові результати відображає елементи операційних витрат, яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності та склад яких зазначено в П(С)БО 16 „Витрати”.

Четвертий розділ заповнюють не всі підприємства, а лише акціонерні товариства, прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах.

Звіт про рух грошових коштів - надає користувачам інформацію про рух грошових потоків та зміни у їх складі в розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Основними етапами складання Звіту про рух грошових коштів є:

І. Визначення руху грошових коштів у результаті операційної діяльності;

ІІ. Визначення руху грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності;

ІІІ. Визначення руху грошових коштів у результаті фінансової діяльності.

ІV. Визначення чистого руху грошових коштів за звітний період та порівняння із залишками.

Звіт про власний капітал — звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Звіт будується за принципом шахової відомості, по вертикалі якої відображаються складові власного капіталу, а по горизонталі – чинники (статті), що змінюють власний капітал, і є відображенням першого розділу Пасиву Балансу.

Примітки до фінансової звітності входять до складу річної фінансової звітності і являють собою сукупність показників і пояснень, що забезпечує деталізацію й обґрунтованість статей фінансових звітів, а також іншу інформацію, розкриття якої передбачено відповідними положеннями (стандартами).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...