Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік витрат виробництва на рахунках бухгалтерського обліку



Виробничі витрати відображаються на таких рахунках:

Рахунок 23 „Виробництво” - обліковуються витрати на виробництво продукції. Цей рахунок – активний, балансовий, витратний, призначений для обліку господарських засобів.

По дебету рахунка 23 відображаються прямі матеріальні, трудові та інші прямі витрати, а також виробничі накладні витрати та витрати від браку; по кредиту – списання суми фактичної виробничої собівартості готової продукції. Дебетове сальдо показує суму незавершеного виробництва.

Рахунок 90 „Собівартість реалізації” – відображається фактична собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг (без торгівельної націнки).

Рахунок 90 – активний, витратний, по дебету відображається фактична собівартість реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг (без торгівельної націнки), по кредиту – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 „Фінансові результати”.

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, а списують на витрати звітного періоду.

Рахунок 91 „Загальновиробничі витрати” – призначений для обліку виробничих накладних витрат на організацію виробництва і управління цехами, дільницями та іншими структурними підрозділами підприємства, а також для обліку витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування. Цей рахунок – активний, витратний, збірно-розподільчий.

По дебету рахунка відображається сума визнаних витрат, по кредиту – щомісячне з відповідним розподілом списання на рахунки 23 та 90.

Цей рахунок не застосовується підприємствами торгівлі.

Рахунки 8 класу „Витрати за елементами” (80, 81, 82, 83, 84)

По дебету рахунків 8 класу відображаються суми визнаних витрат, по кредиту - їх списання на:

- рахунок 23 „Виробництво” (якщо витрати включаються до собівартості продукції);

- рахунки 9 класу „Витрати діяльності” (якщо витрати належать до витрат звітного періоду або потребують додаткового розподілу);

- рахунок 79 „Фінансові результати” (якщо на підприємстві використовується тільки 8 клас рахунків).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...