Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік операцій з довгостроковими фінансовими інвестиціями



Рахунок 14 „Довгострокові фінансові інвестиції” – активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів. Використовується для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на території України та за кордоном.

141 “Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі”;

142 “Інші інвестиції пов’язаним сторонам”;

143 “Інвестиції непов’язаним сторонам”.

До кожного з цих рахунків можуть відкриватися рахунки третього порядку, такі як:

― “Частки, паї та акції”;

― “Боргові цінні папери”;

― “Надані довгострокові позики”;

― “Внески за договором про створення спільного підприєм­ства”.

По дебету рахунка відображається вартість довгострокових інвестицій, по кредиту – їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об’єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі тощо.

При придбанні, перепродажу цінних паперів з каси або поточного рахунку підставою для записів в бухгалтерському обліку є прибутковий касовий ордер, чи виписка банку. Якщо вартість придбаних цінних паперів вища або нижча від їх номінальної, додатково складається довідка бухгалтерії.

По кожному пакету цінних паперів в 2-х примірниках складається реєстр, який повинен мати наступні реквізити: найменування емітенту, номінальна ціна цінного паперу, купівельна вартість, номер, серія тощо; загальна кількість, дата купівлі, дата продажу. Всі цінні папери описуються в книзі обліку цінних паперів.

Внески до статутних капіталів акціонерних товариств, дочірніх та інших підприємств відображаються по дебету рахунка 14 та по кредиту рахунків, на яких враховувались цінності до передачі в рахунок внеску до статутних капіталів.

Фактичні витрати на придбання акцій інших підприємств попередньо збираються на рахунку 15 „Капітальні інвестиції”. В міру визначення фактичних витрат вартість фінансових вкладень перераховують з кредиту рахунка 15 відповідно в дебет рахунків 14.

Грошові або валютні кошти, передані в довгострокову чи короткострокову позики відображають записом:

Дт 14 Кт 30, 31

Відсотки по позиці нараховуються незалежно від того, сплачені вони позичальником чи ні, та відображаються в обліку в міру надходження грошей від позичальника на сплату відсотків.

Відсотки по позиці, нараховані до оплати за звітний період відображають записом:

Дт 14 Кт 69

Надходження коштів у погашення позик та відсотків:

Дт 30, 31 Кт 14






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...