Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сигналізація. Пристрої сигналізації і блокування на перегонах і на станціях. Зв'язок і інформаційні системи



1. Станційні пристрої сигналізації, централізації і блокування (СЦБ) дозволяють або забороняють приймання поїзда на станцію, дозволяють або забороняють його відправлення зі станції, контролюють положення стрілок і замикають їх в одному з крайніх положень для пропуску поїзда, контролюють стан колій і стрілок, дозволяють здійснювати переведення стрілок і управління сигналами на відстані з центрального пункту. До пристроїв СЦБ на станціях відносяться:

* електрична централізація стрілок і сигналів, диспетчерська централізація;

* маршрутно-конрольні пристрої і станційне блокування, виконується у послідовності:

* підготовка маршруту (переведення стрілок,замикання гостряка кожної стрілки,контроль положення стрілки);

* контроль установки і вільності маршруту (контроль положення всіх стрілок, що входять у маршрут);

* відкриття світлофора (запирання всіх стрілок, що входять у маршрут, відкриття світлофора, що дозволяє рух по маршруту);

* відмикання маршруту (закриття світлофора, фіксування проходження поїзда по стрілках маршруту, відмикання і переведення стрілок для інших маршрутів).

Виконання зазначених операцій забезпечується різними технічними засобами. Система пристроїв для центрального управління стрілками і сигналами називається централізацією стрілок і сигналів.

2. Електрична централізація релейного типу забезпечує можливість управління стрілками і сигналами, контролю їх стану, а також схемні взаємозалежності між стрілками і сигналами з використанням спеціальних електромагнітних реле. Пристрої електричної централізації повинні не допускати можливість приймання поїзда на зайняту колію, переведення стрілок під поїздом і замкнених у маршруті, забезпечувати безперервний контроль положення стрілок, зайнятості колій і стрілок на пульті управління.

Безперервний контроль за положенням стрілок з виявленням не прилягання гостряків до рамної рейки та порізу стрілки забезпечується стрілочним електроприводом.

Пристрої електричної централізації автоматично виключають можливість переведення стрілок під поїздом. У випадку, коли рейковий ланцюг, у межах якого розташована стрілка, зайнятий рухомим складом, електродвигун стрілочного переводу не може бути включений і не може бути переведена стрілка.

При маневрах безпека руху забезпечується переведенням стрілок за маршрутом пересування і тільки після отримання вказівки або сигналу керівника маневрів, машиністу дозволяється рух за маршрутом.

На постах електричної централізації апаратура СЦБ і зв’язку, допоміжне обладнання встановлюються в окремих ізольованих приміщеннях: релейній, апаратній, зв’язковій, акумуляторній Сигнальні пристрої зовнішньої установки з’єднуються з апаратурою, встановленою на постах ЕЦ, за допомогою ліній зв’язку.

За електричної централізації релейного типу всі пересування на станції здійснюються центральними маршрутами з контролем правильного положення і замкненого стану стрілок по дозвільним показанням світлофора.

При роздільному управлінні кожна стрілка переводиться окремо, і для управління нею є дві кнопки. При натисненні верхньої кнопки стрілка переводиться в нормальне (плюсове) положення, а нижньої, у переведене (мінусове). Черговий по станції може керувати з пульта лише після одержання повідомлення про виконання пристроями його команд і контролю положення керованих стрілочних переводів.

Подальший розвиток електричної централізації передбачає перехід до релейно-процесорних систем, що являють собою поєднання релейних виконавчих схем з ПЕОМ на робочих місцях (АРМ) чергового по станції)ДСП) і електромеханіка.

3. Комплекс взаємопов’язаних пристроїв автоматичного блокування й електричної централізації, призначений для управління стрілками і світлофорами всіх проміжних станцій дільниці поїзним диспетчером з одного центру керування, називається диспетчерською централізацією.

Диспетчер може керувати дільницею довжиною 100 -150 км із числом станцій від 10 до 15. Для створення систем централізованого управління рухом поїздів необхідно також забезпечити передачу на необхідну відстань команд поїзного диспетчера.

На центральному диспетчерському посту у поїзного диспетчера є апарат управління, що складається з пульта, світлового табло і поїздографа і центральних кодових пристроїв для передачі команд управління і приймання повідомлень зі станцій дільниці. На табло вказується положення стрілок і світлофорів, вільні або зайняті станційні колії, стрілочні ізольовані ділянки, а також перегони, ділянки наближення і відділення, встановлений напрямок руху, що дає можливість поїзному диспетчеру бачити місце знаходження і слідкувати за рухом поїздів.

Для автоматичного запису графіка виконаного руху поїздів на пульті встановлюють поїздограф. Його друкувальні електромагніти включені в такому ж порядку один за одним, як рейкові ланцюги уздовж ділянки. При русі поїзд займає рейкові ланцюги, і в такій же послідовності на папері будуть наноситися позначки.

Апаратура центрального поста включає персональні ЕОМ, пристрої введення і відображення інформації, пристрій реєстрації інформації. Перераховані пристрої утворюють автоматизоване робоче місце (АРМ) поїзного диспетчера. Усі АРМи на ЦП створюють єдину інформаційну мережу. Сукупність об’єднаних АРМ ЦП однієї або декількох дільниць утворюють автоматизований центр диспетчерського управління (АЦДУ) відповідно дільниці, регіону, дирекції залізничних перевезень або залізниці.

4. На великих станціях поїзди розформовують і формують на сортувальних гірках. Основними підсистемами і пристроями автоматизованих гірок є:

* автоматичне задання швидкості (АЗШР);

* автоматичне регулювання швидкості скочування відчепів (АРШ);

* телеуправління гірковим локомотивом (ТГЛ);





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 4016 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...