Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Життя, позначене працею



25 листопада 1838 р. в містечку Стеблеві (тепер Черкащина) у сім'ї

священика Семена Левицького народився син Іван. 1853-1865 pp. - навчається в духовних закладах, здобуває звамЖ

магістра богослов'я. 1.5 1865 p. ~~ перший твір - повість "Дві московки" (у Полтаві) |'|

вийшов 1868 р. у львівському журналі "Правда" під псевдонімові

"Іван Нечуй". 1866-1885 pp. ~~ працює в гімназіях Каліша, Сідлеия, Кишинева, пише

романи "Причепа" (1869 р.), "Хмари" (1871 р.), повісті "Микола

Джеря" (1876 р.), "Кайдашева сім'я" (1877 р.) та ін. 1885 р. виходить у відставку і оселяється в Києві, вже визнаний

класик української літератури. 15 квітня 1918 р. славетний письменник помер у Дігтярівській

богадільні на Лук'янівці в Києві.

2. Повість "Микола Джеря" - це "історія всього українського селянства в тоту важку епоху, написана в однім широкім образі". Іван Франка.

а) Жанр - соціально-побутова повість-хроніка, тобто твір, що оповідає про життя однієї людини від юних літ до глибокої старості.

б) Микола Джеря - "один з світлих лицарських типів українсь­ких". Іван Франка. Правдошукач і протестант, він не знайшов волі

ча під час суду над ним і його товаришами відбулася реформа iRfl V-, що скасувала кріпацтво). Але, натура цілісна і горда, наче тесана з велетенської брили граніту без жодної шпаринки, він

•ко їй не йшов на компроміс із життям, його не зламала жорстка

•йгність, він не переміг, але й не був переможений. "І до кінця свого живоття Джеря йшов проти панів та жидів, так вони багато іпіпкодили йому й скривдили його, занапастили його вік".

- Молодий, дужий, гарний собою парубок Микола Джеря, по-ррчянському освічений, розумний, тонко відчуває красу і природу, тає на скрипці, задумується: "...одному дано панство й степи й лани, -і другим... важку працю, бідність та трохи не торби..."

Весілля з коханою Нимидорою, сиротою, що була в наймах у сусідньому селі, відкладається, бо "Пан казав, що пустить Нимидору тільки тоді, як з Вербівки яка-небудь дівка вийде заміж у Скрип-

чинці".

Людей, які відробили панщину, знову женуть, Микола і його

друзі вийшли на своє поле. Коли "осавула замахнувся на Миколу нагайкою. Микола одскочив у жито, піднявши серп угору". Зав'язу­ється конфлікт між молодим селянином-кріпаком і осавулою та паном Бжозовським. Поміщик вирішив віддати Миколу у солдати, Микола тікає з рідного села.

Па сахарні посесора Бродовського теж підневільна праця і знущання: Микола помщається панові, котрий відшукав його тут, і тікає далі у південні степи, в Акерманщину.

Не мириться Микола й зі "своїм" отаманом ватаги рибалок Іваном Ковбаненком. Він відмовляє в коханні юній красуні Мокрині, бо бачить у сні, як по райдузі йде до нього Нимидора.

Пан-таки знайшов утікачів і притяг до суду, але реформа їх порятувала. Старий утікач повертається до Вербівки: проти матері й Нимидори вже немає, дочка його не впізнала.

- Микола Джеря посідає особливе місце в ряду образів стихійних протестантів: кривавого месника Яреми; Прокопа, котрий пішов у солдати за те, що зупинив гнів пані; Назара, який втратив дитя, а жінка його - вільна козачка - втопилась; Чіпки Вареника, який зламався, перетворився на вбивцю, кривавого зарізяку. Микола Джеря - то такий тип чоловіка-правдошукача, який є гордістю нашої нації і свідчить про колосальний її внутрішній потенціал.

в) Жіночі образи у повісті - це традиційна для української літератури галерея жінок-страдниць (Нимидора, стара Джериха), окрімно стоїть Мокрина - дівчина, що виросла на волі і свобідно висловлює свої почуття. Красуня Нимидора все життя прожила, тяжко працюючи на панщині і чекаючи повернення чоловіка.

Письменник поетизує народні вірування і прикмети: Нимид і Микола бачать піщі сни; пташка, що влетіла в Нимидорину кімн, провістила їй смерть і т.ін.

3. Соціально-побутова повість "Кайдашева сім'я" - хроніі| життя селянської родини в післяреформений період в атмосфеЗ повної бездуховності й агресивності. ••„

а) Задум твору: "Часто трапляються сім'ї, в котрих буває така колотнеча та завсідня лайка та сварка, що життя в хаті стає якимсь пеклом" (рукопис "Папутіння і навчіння для українських селян").





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...