Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Її показники



Інвестор, як правило має вибір, куди вкладати гроші, щоб одержати максимальний прибуток. Поряд з тим, є багато підприємницьких ідей для вирішення певного завдання, а ще більше шляхів його реалізації. Тому кожен інвестиційний проект вимагає технічного, економічного, політичного, екологічного й інших видів обґрунтування для визначення його ефективності. Звернемо увагу на економічну ефективність капітальних вкладень.

Потрібно розрізняти поняття економічний ефект та економічна ефективність. Економічний ефект – результат проведеного заходу. Економічна ефективність - це економічний ефект, що приходиться на 1грівню капітальних вкладень.

Показник економічної ефективності відповідає на запитання: чи ефективна загальна сума капітальних вкладень. При цьому зважується задача розподілу цих капітальних вкладень між галузями, підприємствами, усередині підприємства.

Абсолютна економічна ефективність може розраховуватися на рівні народного господарства по формулі:

∆НД – приріст національного доходу, отриманий за рахунок капітальних вкладень; К1-- капітальні вкладення, грн.

На рівні галузі:

∆П – приріст чистого прибутку; К,,– капітальні вкладення.

На рівні підприємства:

∆П – приріст прибутку.

Усередині підприємства абсолютна економічна ефективність розраховується по формулі:

де С1, С2 – зниження собівартості відповідно до і після впровадження заходу.

Для оцінки та порівняння отриманих результатів установлюється нормативний коефіцієнт капітальних вкладень по окремим галузям економіки та в цілому по народному господарству: Наприклад:

Ен показує який мінімальний розмір прибутку ми повинні одержати з кожної гривні капітальних вкладень. Якщо Е ≥ Ен тоді капітальні вкладення вважаються ефективними.

Існує показник, зворотній абсолютній економічній ефективності – термін окупності капітальних вкладень:

Т = 1/Е - термін окупності показує, протягом якого часу ми окупимо вкладені кошти. Наприклад: Тн = 1/0,12 = 6,7років.

Недоліки показника абсолютної економічної ефективності:

1. Нормативні значення встановлювалися плановими органами в директивному порядку без прив'язки до облікових кредитних ставок по депозитним внескам. Така методика розрахунку носила абстрактний характер.

2. Економічна ефективність розраховувалась на один рік, а кошти вкладалися протягом декількох років, таким чином не враховувалася зміна вартості грошей у часі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 237 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...