Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування оборотних засобів



Нормування оборотних засобів — установлення науково-обґрунтованих норм визначення мінімальних розмірів оборотних засобів, необхідних для забезпечення безупинного нормального функціонування виробництва.

  Ознаки класифікації оборотних засобів підприємства  
       
За місцем та роллю в виробничому процесі     За принципами організації   За джерелами утворення  
             
Оборотні фонди   Фонди обігу   Нормовані   Ненормовані   Власні та прирівняні до власних   Залучені
                                         

Рис. 3.2. Класифікація оборотних засобів

Найбільш поширені методи встановлення норм:

Аналітичний – норма, установлена шляхом фактичного значення оборотних засобів за визначений період;

Коефіцієнтний - установлення нового нормативу оборотних засобів шляхом внесення змін у колишній норматив з урахуванням росту обсягів виробництва і прискорення оборотності оборотних засобів;

Метод прямого розрахунку – передбачає визначення норм оборотних засобів за допомогою розрахункових формул;

Економіко-математичний – за допомогою комп'ютерних програм, математичних методів.

Нормування витрат матеріальних ресурсів - це встановлення гранично допустимої величини їх витрат, необхідної для виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг) в умовах конкретного виробництва з урахуванням застосування прогресивних технологій та вдосконалення виробничого процесу. Нормування витрат матеріальних ресурсів спрямоване на виявлення та мобілізацію внутрішніх резервів для їх раціонального використання. Скорочення питомих матеріальних витрат, що припадають на одиницю продукції, тобто зниження її матеріаломісткості, дає змогу підприємству підвищити ефективність використання матеріальних ресурсів.

Нормування за допомогою методу прямого розрахунку:

1. В виробничих запасах:

Д – денна потреба у певному виді матеріальних ресурсів; Здн- період поставки певного матеріалу на підприємстві (норма запасу в днях).

Мзаг - загальна річна потреба в даному виді ресурсів (натуральних одиниць).

Зтех – поточний запас визначений частотою постачань, являє собою резервний час між двома суміжними поставками і при рівномірних поставках; Згар – гарантійний чи страховий запас (на випадок перебоїв чи непередбачених ситуацій); Зтр – транспортний запас – кількість днів, необхідних для поставки (час між надходженням платіжних документів і самих матеріалів); Зсез – сезонний запас складається для організацій та підприємств в місцях, де поставки протягом року неможливі (доставки матеріалів водним шляхом або по льодовому покриттю); Зпідг – підготовчий запас - це час, необхідний для комплектації, лабораторного аналізу, прийому та доставки матеріалів зі складів та баз.

2. В незавершеному виробництві:

Оборотні засоби в незавершеному виробництві нормуються в тих галузях народного господарства, де період одного виробничого циклу більший за один день.

Sдоб – собівартість денна випуску всієї продукції, грн. (добуток собівартості одиниці продукції на кількість продукції в добу); Тц – тривалість циклу виготовлення продукції (днів); Кнз – коефіцієнт наростання витрат.

,

Sо-одноразові витрати на початку циклу виготовлення продукції; Sпот - поточні витрати на виготовлення продукції.

3. В витратах майбутніх періодів:

Сп - залишкі коштів на початок періоду; Спл - сума витрат, які слід буде зробити в плановому році; Спогаш - сума для майбутнього погашення витрат за рахунок собівартості продукції.

4. В запасах готовой продукції:

Sдоб – виробнича собівартість одноденного випуску продукції; Здн – норма запасу готової продукції на складі в днях, необхідної для підготовки продукції до реалізації (комплектація, пакування, фасування, відвантаження споживачам, а також виписка і здача в банк необхідної платіжної документації).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...