Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Збірник опорних лекцій

1. «Правові, медичні та фармацевтичні аспекти створення реалізації і застосування лікарських засобів» Т.Г.Калинюк, Б.Л.Парновський, 2002р.

2. «Фармацевтична опіка. Атлас». Національний медичний університет, 2003р.

3. Фармацевтическая опёка Курс лекций Под редакцией члена корреспондента НАН Украины, профессора В. П. Черных, профессора И. А. Зупанца 2006

4. «Лекарственные средства». Машковский М.Д. т.1.2 Москва 2000

5. Опека пациента в практике врача и провизора (руководство по применению лекарственных средств). Видавництво «Український медичний вісник»

Жолинська Г.М.

ЗБІРНИК ОПОРНИХ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

«Товарознавство. Харчові продукти»

«ХАРЧОВІ ЖИРИ»

 

 

 

 

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «БАКАЛАВР»

напрям підготовки

6.030510 «ТОВАРОЗНАВСТВО І ТОРГОВЕЛЬНЕ

ПІДПРИЄМНИЦТВО»

 


Розмноження і розповсюдження без офіційного дозволу ЛІЕТ заборонено!

Автор: Жолинська Г.М.

Рецензент:

Відповідальний за випуск: зав. кафедри, доц.., к.т.н. Павлишин М.Л.

Розглянуто і рекомендовано до друку на засіданні кафедри товарознавства та експертизи товарів Львівського інституту економіки і туризму.

Протокол №____ від _________2010 року

Жолинська Г.М. Опорний конспект лекцій з дисципліни

«Товарознавство. Харчові продукти», розділ «Харчові жири» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» за напрямком підготовки 6.030510 «Товарознавство і торговельне підприємництво» - Львів: ЛІЕТ,2010. - 38 с.

© Жолинська Г.М.


ЗМІСТ

1. Харчові жири: класифікація, склад і властивості……………….3

2. Процеси, що відбуваються у жирах під час зберігання жирів…8

3. Рослинні олії……………………………………………………...10

4. Жири тваринні топлені…………………………………………..20

5. Молочний жир……………………………………………………22

6. Гідрогенізовані, переетерифіковані та фракціоновані жири….26

7. Маргарин………………………………………………………….27

8. Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості……………………………………………………….32

9. Майонез та низькокалорійні емульсійні продукти…………….34

Список рекомендованих джерел…………………………………....38

Лекція 1. Харчові жири: класифікація, склад і властивості

Жири – є джерелом біологічно активних поліненасичених жирних кислот (ліноленової, арахідонової), ретинолу (різні форми вітаміну А), кальциферолів (різні форми вітаміну D), токоферолу (ізомери вітаміну Е), бета –каротину (провітамін А), фосфоліпідів, стеринів. Кожна з цих речовин виконує специфічну функцію в обміні речовин організму.

Водночас надлишкова кількість жиру в харчуванні призводить до ожиріння, атеросклерозу, жовчно – кам’яного та інших захворювань, підвищує небезпечність появи раку молочних, статевих залоз, прямої кишки.

Деякі види жирів необхідно споживати відповідно до теорії збалансованого і раціонального харчування, тому що в процесі біологічних перетворень в організмі їх співвідношення впливає на оптимальність дії і засвоюваність. За нормою рекомендованої середньої потреби дорослої людини в жирах 90г на добу пропонується споживати олії 25–30г, вершкового масла 20–25, маргарину, кулінарного жирів 40–50г.

Жирові та жировмісні продукти є постійною складовою раціону людини. Жири надходять в організм людини з олією, вершковим маслом, маргарином, кулінарними жирами –так звані «видимі» жири, а також з рибою, м’ясом, молоком, яйцями тощо «сховані» жири. Доросла людина повинна споживати в середньому близько 32кг жиру в рік, половина з якого припадає на «видимі» жирові продукти.

Порівняно з іншими продуктами жири мають найвищу калорійність і є, перш за все, основним джерелом енергії. Енергетичні витрати людини забезпечуються за рахунок жирів приблизно на 33%. Разом з тим, жири виконують інші функції: беруть участь в пластичних процесах організму людини, захищають його від впливу зовнішніх факторів, а також є біологічно цінними продуктами харчування.

Біологічні властивості жирів зумовлені структурою тригліцеридів, а також наявністю біологічно активних сполук (фосфоліпідів, стеролів, токоферолів, каротиноїдів).

Фосфоліпіди, входячи до складу клітинних оболонок, відіграють істотну роль для їх проникності й обміну речовин між клітинами й внутріклітинним простором, сприяють кращому засвоєнню жирів. Входячи до складу фосфоліпідів, лецитин бере участь у регулюванні холестеринового обміну, сприяє виведенню холестерину з організму. Лецитин і холін запобігають ожирінню печінки.

Стеарини, що містяться в олії, також нормалізують холестериновий обмін, утворюючи з холестерином нерозчинні комплекси, які перешкоджають всмоктуванню холестерину в шлунково –кишковому тракті. Саме завдяки високому вмісту β – ситостерину (до 70 мг %), кукурудзяна олія має протиатеросклеротичні властивості.

Токоферолам, залежно від співвідношення ізомерів, властива Е –вітамінна чи антиоксидантна активність. З відомих нині ізомерних форм токоферолів найбільша антиокислювальна активність спостерігається у β і γ –токоферолів, а біологічна –в α –токоферолу. Вони ефективні не лише в стримуванні окислювальних процесів в оліях і жирах, а й один з основних біологічних антиоксидантів, що уберігають ліпіди клітин і тканин від пере окислення, беруть участь у регулюванні ряду процесів в організмі.

В оліях токофероли здебільшого перебувають у вільному стані тобто гідроксильні групи, що відповідають за антиоксидантні властивості молекул, не етерифіковані. Захищаючи олію від окислення, токофероли окислюються, реагуючи з вільними радикалами, і втрачають свої властивості.

Для хворих на атеросклероз та з порушеннями жирового обміну створено жирові композиції з вмістом ліноленової кислоти не менше 40%, де співвідношення між насиченими й полі ненасиченими жирними кислотами наближається до 1:2. вживання жирів, збагачених біологічно активними добавками (вітаміни А, Е, фосфатиди, β – ситостерол), значно знижує рівень холестерину в сироватці крові та в печінці, забезпечує антиатеросклеротичний ефект.

Розпочато використання олії з нетрадиційної сировини (кавунів, винограду, гарбузів, амаранту). Відроджується виробництво лляної й конопляної олії з високим вмістом ліноленової кислоти та фармакологічними властивостями. Створення суміші соняшникової олії з високо ненасиченою лляною чи конопляною й доданням до неї вітамінів і ситостерину дає змогу одержувати стабільні до окислення олії з гіполіпідермічною і протиатеросклеротичною дією. Інформація про таку дію на етикетці значно підвищить рейтинг продукції і просування її на ринку.

Важлива також проблема стабільності олії до окислення. Розв’язати її можна кількома технологічними заходами. Захистити олію від контакту з киснем можуть інертні гази, а також додаткове введення в олію інгібіторів – природних чи синтетичних антиоксидантів та їх суміші з синергістами (лимонна та аскорбінова кислота, лецитин). Роль синергістів, що посилюють дію антиоксидантів, полягає в блокуванні металів – каталізаторів окислення.

Останнім часом більше уваги приділяють природнім антиоксидантам і екстрактам з різних рослин. З усіх природних антиоксидантів велике значення мають токофероли, основне джерело яких – олії із зародків злакових культур (пшениці, жита, кукурудзи) та токотриеноли, які містяться в пальмовій олії.

Отже, основне завдання виробництва харчових жирів і олії різного призначення – створення повноцінних, високоякісних жирів і продуктів з урахуванням їх біологічних властивостей і метаболізму в організмі.


Таблиця 1

Класифікація жирових продуктів за європейською номенклатурою

ККлас Категорія продукту Вміст жиру, %
с А Продукти на основі молочного жиру
А1 Концентроване коров'яче масло 90 - 95
А2 Коров'яче масло 80- 90
АЗ Сироваткове коров’яче масло 80 -90
А4 Молочний спред 62 -80
А5 Коров'яче масло зі зниженим вмістом жиру (коров'яче масло із 3/4 жиру) 60- 62
А6 Молочний спред зі зниженим вмістом жир 41 - 60
А7 Низькожирне коров'яче масло (напівжирне) 39 - 41
В Жирові продукти, що не містять молочного жиру
В1 Концентровані маргарини 90-95
В2 Маргарини  
ВЗ Жирові спреди 62-80
В4 Маргарини зі зниженим вмістом жиру (3/4 жиру) 60 - 52
В5 Спреди зі зниженим вмістом жиру 41 - 60
В6 Низькожирні маргарини (напівжирні маргарини) 39 - 40
В7 Низькожирні спреди 20-39
с Жирові суміші із тваринних та рослинних жирів
С1 Сумішний концентрований жир 90-95
С2 Суміш  
С3 Сумішний спред 62 - 64
С4 Суміш із зниженим вмістом жиру (спреди з 3/4 жиру) 60-62
С5 Сумішний спред із зниженим вмістом жиру 41 - 60
С6 Низькожирна суміш (напівжирна) 39-41
С7 Низькожирний сумішний спред 20- 39

Таблиця 2

Класифікація харчових жирів за походженням та складом

Ознака класифікації жирів   Типові представники
Походження консистенція Ставлення до окислювання, особливості жнрнокислотного складу
Рослинні Тверді Містять леткі жирні кислоти в значних кількостях (близько 20 %), а також середньо молекулярні жирні кислоти (дауринова, міристинова Не містять летких кислот; у них переважно знаходять високомолекулярні кислоти (пальмитінона, стеаринова олеїнова) Кокосове масло, пальмоядрове масло Пальмове масло, масло какао
Рідкі Містять переважно три гліцериди елеостеаринової кислоти (близько 80%) Легко окислюються, утворюючи густі тривкі плівки; містять 40 - 70% ліноленової кислоти Окислюються важче, утворюючи плівки м’які, липкі; містять 40 - 70 % лінолевої кислоти Тунгова олія Лляна, перилова олія Макова, соняшникова. кукурудзяна, соєва олія
    Окислюються важко, у звичайних умовах плівок майже не утворюють, тому що містять 50 - 80% олеїнової кислоти Практично по утворюють плівок, містять до 85 % рицинолевої ненасиченої оксикислоти Оливкова, арахісова олія Рицинова олія (касторка)
Тваринні Тверді Містять леткі жирні кислоти (близько 10 %); переважа ють тригліцериди пальмітинової та олеїнової кислот У складі практично немає летких кислот, а переважають тригліцериди пальмітинової та стеаринової кислот Молочний жир Яловичий жир
Рідкі Жир наземних тварин, у складі якого переважають тригліцериди олеїнової кислоти Жири морських тварин та риб, у яких переважають Тригліцериди високо ненасичених (з 4-6 подвійними зв’язками) жирних, кислот Копитний жир Дельфіній трісковий, китовий жири

В умовах ринкових відносин попит населення на жирові продукти є вирішальним у формуванні товарних ресурсів торгівлі. Разом з тим, при формуванні структури асортименту жирів необхідно враховувати норми раціонального і збалансованого харчування, що розроблені вітчизняними і зарубіжними вченими.

Лекція 2. Процеси, що відбуваються у жирах під час зберігання жирів

Зберігання олії повинно відбуватись з дотриманням умов, передбачених стандартами та іншими нормативними документами. Вирішальними факторами при визначенні тривалості зберігання є властивості олії, стійкість її до окислення і гідролітичного розпаду тригліцеридів. Ці фактори зумовлені жирнокислотним складом і властивостями жирних кислот. Із збільшенням ступеня не насиченості кислот зростає швидкість реакції окислення.

На термін зберігання олії впливає вміст у ній супутніх речовин антиокислювачів (токоферолів, каротиноїдів, фосфоліпідів тощо). Чим більше цих речовин міститься в жирі, тим він більш стійкий до окислення і довше зберігається. Чим вищий ступінь очищення (рафінування) жиру, тим менше у ньому міститься природних інгібіторів окислення.

Метали, що містяться в жирах, прискорюють їх окислення. У природних оліях міститься мідь, залізо у вигляді солей жирних кислот і у складі фосфоліпідів. Після гідратації і рафінування олії вміст металів зменшується у 5-10 раз. Так, в олії соняшниковій не рафінованій міститься, мг/кг: заліза -2,0-4,5; міді -0,1-0,5; а в рафінованій –відповідно 0,5-1,5 і 0,05-0,1. Крім цього, під час тривалого зберігання олії та інших жирів метали можуть переходити з тари до жиру і стимулювати його окислення

В олії соняшниковій, що містить, мг/кг: міді - 0,05, заліза -0,02, марганцю - 0,35, нікелю - 2,1, зменшується стійкість до окислення на 20 %, а з вмістом цих металів 0,20, 1,00, 1,60, 4,5 відповідно – на 50 %.

З підвищенням температури швидкість окислення зростає, а із збільшенням вмісту вологи прискорюються гідроліз і окислення олії. Виходячи з впливу зазначених факторів на стійкість олії до окислення та інших змін, розроблено рекомендації щодо забезпечення її якості при тривалому зберіганні. Необхідно: відбирати олії з мінімальними значеннями кислотного й перекисного чисел. Наприклад не рафінована, гідратована соняшникова і соєва олії вищого сорту повинні мати: кислотне число – не більше 1,2 мг КОН, 1 – го сорту – не більше 1,75; перекисне число для олії не рафінованої, гідратованих і рафінованих – не більше 0,025 І2; закладати на зберігання олії з вмістом вологи не більше,01% і запобігати її контакту зі зволоженим повітрям; використовувати герметичну тару;забезпечувати якомога нижчі температури, варіюючи їх з урахуванням виду олії і використовуючи ємкості з достатньою термоізоляцією; тару, в якій зберігається олія, захищати плівкою або виготовляти з відповідного матеріалу; під час переливання, розігрівання застиглих жирів не допускати їх зволоження і місцевого перегрівання, бо це призводить до різкого погіршення якості продукції; використовувати закриті і затемнені приміщення з температурою не вищою 18ºС, якщо не можна забезпечити охолодження.

Лекція 3. Рослинні олії

Для виробництва рослинних олій вихідною сировиною є насіння масляних культур: соняшника, сої, бавовнику, гірчиці, рапсу, арахісу, а також м’якоті маслин, зародків зерна кукурудзи, фруктові кісточки, кедрові горіхи.

В залежності від ступеню очищення розрізняють рослинні олії рафіновані, нерафіновані, гідратовані.

Олія соняшникова виготовляється пресовим і екстракційним способом і залежно від способу обробки випускається нерафінованою, гідратованою, рафінованою не дезодорованою, рафінованою декорованою.

Нерафінована соняшникова пресова олія має інтенсивне золотисто – жовте забарвлення, приємний смак смаженого насіння і високу біологічну цінність, бо в ній максимально зберігаються біологічно активні речовини, які під час механічної обробки жиру не видаляються. Така олія містить інгібітори окислення (токофероли, каротиноїди, фосфоліпіди тощо), які гальмують утворення пероксидів, альдегідів, кетонів та інших продуктів окислення під час її зберігання. Але нерафінована олія, навіть свіжа, здатна втрачати зовнішній вигляд від зміни фосфоліпідів, соскоподібних речовин, особливо при низьких (близько 0ºС) температурах, від чого вона мутніє і може мати осад. Такі явища споживачі можуть сприймати як ознаки несвіжості олії. Свіжість олії визначається за вмістом продуктів гідролізу та окислення (кислотне, перекисне число), смак і запах.

Із соняшникової олії, що реалізується населенню України через роздрібну торговельну мережу, близько 25% нерафінованої. Олію, вироблену екстракційним способом, нерафінованою не випускають, її рафінують.

Олія соняшникова гідратована, на відміну від нерафінованої, менш інтенсивно забарвлена, має властивий соняшниковій олії смак, містить у 3–5 разів менше фосфоліпідів (0,1 – 0,2%) і тому не повинна мутніти і мати осад (за винятком 2 – го сорту, де фосфоліпідів допускається 0,25%). За біологічною цінністю і стійкістю до окислення під час зберігання гідратована соняшникова олія поступається перед нерафінованою. Товарна гідратована олія становить 6,5 – 8,5% від загальної кількості, виробленої в Україні.

Олія соняшникова рафінована не дезодорована майже знебарвлена, прозора, не мутніє і не містить осаду і запах її властиві соняшниковій олії. Згідно з приміткою до діючого стандарту, в рафінованій соняшниковій олії, що реалізується в торговельній мережі і на підприємствах громадського харчування, допускається легке помутніння і «сітка». Це зумовлено недосконалістю діючого обладнання, яке не забезпечує максимальне видалення з олії фосфоліпідів та інших речовин. За біологічною цінністю і стійкістю до окислення олія рафінована поступається перед нерафінованою і гідратованою.

Олія соняшникова рафінована дезодорована знебарвлена, прозора, без смаку і запаху, майже не містить або містить дуже мало супутніх речовин, тому під час зберігання не мутніє, не має осаду. Біологічна цінність такої олії нижча від усіх попередніх через значні втрати токоферолів, стеринів, каротиноїдів при дезодорації. Стійкість її до окислення також найнижча. Рафінована дезодорована олія складає близько 3% у ринковому фонді.

Для постачання в торговельну мережу і на підприємства громадського харчування призначена рафінована дезодорована соняшникова олія марки П та Д, пресова рафінована не дезодорована, гідратована вищого і 1 – го сортів і нерафінована вищого і 1 – го сортів. Для виробництва продуктів дитячого і дієтичного харчування призначена соняшникова рафінована дезодорована олія марки Д. В Україні до торговельної мережі надходить в основному соняшникова олія –понад 90%.

Олія бавовняна виробляється в республіках Середньої Азії і може надходити в Україну, як харчовий продукт і сировина для виробництва інших жировмісних продуктів. У загальному обсязі виробництва жирів у колишньому СРСР ця олія становила 23% і посідала друге місце після соняшникової олії.

Олія бавовняна виробляється пресовим і екстракційним способами. Залежно від глибини очищення розрізняють такі види бавовняної олії: (дезодорована і не дезодорована) і нерафінована. Олію обох видів поділяють на три сорти: вищий, 1 – й та 2 – й. Для торговельної мережі і громадського харчування призначена тільки пресова (дезодорована і не дезодорована) олія вищого і 1 – го сортів.

Для промислової переробки на харчові продукти призначаються ті ж види й сорти бавовняної олії: рафінована олія 2 – го сорту, а також нерафінована вищого, 1 та 2 – го сортів використовують для технічних цілей. Виготовляють ще салатну бавовняну олію. Це рідка фракція рафінованої олії, вилучена після її охолодження. Бавовняна олія містить понад 20 % пальмітинової кислоти, яка при охолодженні твердіє. Тверда фракція олії називається бавовняним пальмітином. Його використовують як корегуючий фактор при добиранні жирів для виробництва саломасів, досягаючи необхідної температури топлення набору.

Олія соєва виробляється пресовим і екстракційним способами гідратована, рафінована невідбілена, рафінована відбілена, рафінована дезодорована. Для реалізації в роздрібній торговельній мережі і на підприємствах громадського харчування призначено олію рафіновану дезодоровану і гідратовану 1-го сорту - пресовану. Нерафіновану харчову соєву олію не виготовляють, бо насіння сої й олія містять небажані і токсичні речовини: полі феноли, глікозиди, алкалоїди, сапоніни, галактозиди, фітати, які можна видалити екстракцією водою і деякими розчинниками. Тому в гідратованій і рафінованій соєвих оліях ці речовини не містяться або залишаються у кількостях, нешкідливих для організму людини.

Олія соєва рафінована невідбілена має темно - жовте забарвлення (колірне чисто – не більше 45 мг йоду), а відбілена світло - жовте (не більше 12 мг йоду), за рештою показників вони не розрізняються (відстій за масою), які є і нормуються тільки в невід біленої олії. Гідратована харчова соєва олія забарвлена в темно –коричневий колір і містить більше фосфоліпідів, але вони на прозорість не впливають. Під час зберігання ці види олії не повинні мутніти і утворювати осад. Олія соєва рафінована дезодорована на вигляд прозора, без запаху, не має смаку, властивого соєвій олії. Соєва олія містить більше, ніж соняшникова і бавовняна, полі ненасичених жирних кислот, у тому числі більше біологічно активної незамінної ліноленової кислоти і вітаміну Е і оцінюється у 62 міжнародні одиниці (соняшникова олія – у 55, бавовняна – у 48).

Олія арахісова виробляється пресовим і екстракційним способами рафінованою не дезодорована і дезодорована та нерафінованою. Для безпосереднього використання в їжу призначена рафінована дезодорована олія; для переробки на харчові продукти – рафінована і нерафінована вищого і 1 – го сортів. Арахісова олія містить набагато менше полі ненасичених жирних кислот, у тому числі незамінної ліноленової, більше олеїнової кислоти і менше вітаміну Е, ніж соєва, соняшникова і бавовняна олія, тому за біологічною цінністю поступається перед ними. Арахісова олія має характерне світло –жовте забарвлення із зеленуватим відтінком і містить порівняно багато (1,6%) арахінової кислоти, що має температуру топлення +74,5ºС, і насичених кислот, тому під час зберігання арахісової олії при температурі 0ºС і нижчій вона густіє і в осад виділяється фракція твердих тригліцеридів.

Олія ріпакова має невисоку біологічну цінність, бо містить менше, від інших жирів, полі ненасичених кислот, у тому числі ліноленової, багато ерукової кислоти і порівняно мало вітаміну Е.

Обмежене використання ріпаку в Україні для виробництва олії спричинено і тим, що вона містить багато ерукової кислоти, мало ліноленової кислоти. Експериментально встановлено, що ерукова кислота призводить до ліпи дозу серця, викликає зміну серцевої м’язи у вигляді локальних некрозів, знижує кількість тромбоцитів у крові.

У міжнародній практиці не допускається виготовлення харчової олії з ріпаку, що містить ерукової кислоти понад 5% тиоглікозидів – не більше3%. За останні роки завдяки селекції змінена структура жирних кислот у ріпаковій олії: вміст ерукової кислоти зменшений з 45–50 до 2–5%, лінолевої –збільшений з 12–16 до 24–31%, олеїнової –з 12–23 до 52–66%. Це відкриває можливості збільшення виробництва в Україні ріпаку, ріпакової олії і білкових продуктів (за амінокислотним складом насіння ріпаку дещо поступається перед соєю, а за вмістом метіоніну і цистину перевершує її).

Ріпакову сиру олію споживати не можна, бо вона містить багато тиоглікозидів і алкалоїдів (протоїтрин, який, гідролізуючись, утворює токсичні глюконапін, сінальбін, 5–вінил–1, 3–оксазолідинтион–2). Перелічені сполуки надають їй гіркуватого присмаку і гострого запаху. Крім того, продукти розпаду тиоглікозидів ізоцианати гальмують ріст і розвиток молодих організмів, викликають функціональні та морфологічні зміни щитовидної залози та печінки. Ріпакова олія має темно –жовтий колір із зеленкуватим відтінком. У нашій країні, враховуючи цю причину, виробляють незначну кількість ріпакової олії. В інших країнах ріпакову олію не споживають безпосередньо в їжу, а використовують для виробництва маргарину, майонезу, консервування рибних продуктів тощо. Олію ріпакову виробляють нерафінованою 1-го та 2-го сортів і рафінованою: не дезодорованою та дезодорованою. Рафіновану олію використовують в їжу, а нерафіновану – для виробництва пластиків, клею, фарб, пральних порошків, поліетиленової плівки (надає еластичності і слизькості), поліамідних смол, фармацевтичних препаратів.

Олія гірчична виробляється з цінних олійних і медоносних рослин роду гірчиця, які культивуються в лісостеп ах і степових районах України. Вона виготовляється пресовим способом, тільки одного виду –нерафінована. Для безпосереднього використання в їжу призначена гірчична олія вищого і 1 – го сортів. У гірчичній олії міститься дуже мало (3,9%) насичених жирних кислот. Більшість складають ненасичені жирні кислоти –близько 96%, з яких на ерукову кислоту припадає 30%. В ній менше, ніж в інших оліях, вітаміну Е. У насінні гірчиці міститься глікозиди, з яких при гідролізі утворюється алілова олія, що має гіркий смак. З цієї причини насіння пресується без зволоження і при низький температурі. Гірчична олія має золотисто – жовтий колір, приємний солодкуватий, духмяний, м’який смак і запах. При зберіганні прогуркає значно повільніше, ніж інші олії. Гірчична олія використовується також в кондитерській та хлібопекарській промисловості. З макухи виготовляють столову гірчицю, гірчичники для медичних потреб і білкові продукти.

Олія кукурудзяна виробляється із зародків насіння кукурудзи, які відокремлюють від ендосперму зерна у процесі переробки і пресують холодним або гарячим способами. Зародки кукурудзи складають 12% від маси зерна і містять в середньому 50% олії. Олія холодного пресування має золотисто –жовтий колір, олія гарячого пресування –темний. Залежно від способу обробки кукурудзяну олію виробляють рафінованою дезодорованою, рафінованою не дезодорованою і нерафінованою. Для реалізації а роздрібній торговельній мережі, для підприємств громадського харчування і виробництва продуктів дитячого харчування призначена рафінована дезодорована олія.

Кукурудзяна олія ціниться за великий вміст незамінної ліноленової кислоти і вітаміну Е. олія для продажу повинна мати золотисто – жовтий колір, бути прозорою, без осаду, не мати смаку й запаху, характерного для кукурудзяної олії рафінованої дезодорованої.

Олію маслинову виробляють з м’ясистої частини плодів (містить до 55 % жиру) і з ядра кісточки (12–13 % жиру). Фізико –хімічні властивості цих олій практично однакові. До складу гліцеридів маслинової олії входять такі кислоти, %:олеїнова 78–80, лінолева 3,7–5,7, пальмітинова 9,9–10,9, стеаринова –3,0–3,3. Для харчових цілей маслинову олію виготовляють тільки холодного пресування м’якоті плодів, рафінованою, її називають прованською (від назви провінції Прованс у Франції).

Маслинова олія має світло-жовтий колір, характерний приємний натуральний запах і смак, вона прозора, без муті. Олія використовується для харчових потреб і в медицині (при лікуванні жовчнокам’яної хвороби, виразки шлунку тощо). З інших країн можуть надходити олії, які в Україні не виробляються, але використовують для виробництва маргарину: кокосова, пальмоядрова, пальмова, масло-какао. В Україні частково може виготовлятись кокосова олія копри, що закупляється як сировина.

Кокосову олію виробляють з м’якоті ядра кокосової пальми (Cocus nucifera), в якій до висушування міститься 36% жиру, після висушування 65 –72%. Вилучають жир із свіжо підготовленої м’якоті. Якщо м’якоть довго зберігається, жир набуває різкого смаку і запаху. М’якоть висушують, бо жир у свіжій м’якоті швидко гіркне. З висушеної м’якоті (копри) вилучають жир пресовим або екстракційним способом. Залежно від способу обробки кокосову олію випускають нерафінованою (нехарчова) і рафінованою дезодорованою (харчовою). Кокосова олія, завдяки високому вмісту низькомолекулярних насичених летких жирних кислот (до 21%), має низьку температуру плавлення, добрий смак при кімнатній температурі, який нагадує коров’яче масло. Але жир, що довго зберігається, або виготовлений з копри, яка довго зберігається, набуває різкого запаху і неприємного смаку.

При температурі 15ºС кокосова олія має білий колір з жовтуватим відтінком, м'яку консистенцію (при 15 – 20ºС) вона розтоплюється при температурі 22 – 29ºС, а до прозорого стану –при температурі 40ºС. Кокосову олію використовують для виготовлення бутербродних маргаринів, щоб надати їм пластичності, хорошого смаку, запаху, а також для безпосереднього споживання.

Пальмоядрову олію виробляють з ядра (пальмісти) олійної пальми африканської (Elacis guineesis) і американської або чорно ядрової (Elacis melanococca), що містять 40 – 55% жиру, пресовим і екстракційним способами. Пальмова олія містить менше (8 – 11), ніж кокосова, низькомолекулярних насичених летких жирних кислот, має приємний горіховий смак, жовтий колір (нагадує коров’яче масло). За властивостями вона близька до кокосової олії і використовується аналогічно. Розплавляється вона при температурі 25 – 30ºС. Пальмоядрова олія під час зберігання може швидко гідролізуватись, окислюватись і набувати різкого смаку.

Пальмову олію виробляють з м’якоті (копри) плодів тих же пальм, що й пальмоядрову, пресовим способом. Ця олія містить мало низькомолекулярних насичених жирних кислот (0,2 – 0,4%) і багато насичених високомолекулярних жирних кислот (пальмітинової – 6,4 – 46,8%, стеаринової –до 8,5), з рідких кислот –олеїнову (36,0 – 43,0%) і лінолеву (5,0 –18%). Пальмова олія свіжа має темно –жовтий колір (міститься каротин), приємний запах, солодкуватий смак, температуру топлення 32 – 42ºС. при зберіганні під впливом світла і кисню повітря вона швидко знебарвлюється і гідролізується.

Масло какао виробляють з плодів тропічного дерева Thebloma Cacao. Плоди дерева (які в свіжому вигляді за формою, величиною і кольором нагадують огірок) містять по 50 – 80шт. Бобів, розташованих всередині плода у декілька рядів. Висушені боби містять до 58% жиру і алкалоїд теобромін –сполуку, яка збуджує нервову систему.

Масло з бобів одержують гарячим пресуванням. Макуха, що містить 18 –20% жиру, використовується для виробництва порошку какао. Масло какао –твердий рослинний жир білого з жовтуватим відтінком кольору, приємного смаку і аромату. Цей високоякісний продукт має температуру плавлення 25 –36 ºС, відрізняється високою стійкістю до дії кисню і не прогуркає при тривалому зберіганні. В основному використовується для виробництва шоколаду, а також у фармацевтичному виробництві, парфумерії. Виготовляють замінники масла какао. Для цього використовують пальмову олію, олію shea, illipe, sal, mango та ін. рослинні олії.

Коріандрова олія видаляється із насіння коріандру, яке містить 1% ефірної олії і 17 – 25 % жирної олії. Коріандрова олія відноситься до невисихаючих олій, подібних маслиновій. Характеризується високим вмістом гліцеридів олеїнової кислоти (32 %) та низьким вмістом лінолевої (7 %). Специфічні її властивості обумовлюються наявністю до 53% петрозелинової кислоти. Коріандрову олію одержують екстракцією насіння коріандру після відганяння ефірної олії парою. Коріандрова олія має зеленувато – коричневий колір, приємний запах та гострий смак. Використовується в хлібопекарській промисловості, пивоварінні, консервному та лікерному виробництвах. Застосовується також коріандрова олія як сировина у виробництві духмяних речовин для парфумерії та туалетного мила, в текстильній промисловості. Але в основному в поліграфічній та металургійній промисловості у складі мастил замість імпортного пальмового масла.

Макова олія видаляється із насіння маку, яке містить 45 –55% олії. У недозрілому насінні знаходиться алкалоїд морфін, який має снотворну дію. При холодному пресуванні насіння маку одержують столову харчову олію світло –жовтого кольору, приємного смаку і запаху. При гарячому пресуванні одержують олію з більш інтенсивним забарвленням та дещо різким, пекучим смаком. Така олія використовується для виготовлення фармацевтичних емульсій, у миловарінні та виробництві високоякісних художніх оліф. Білила, затерті на макових оліфах, тривалий час не жовтіють, а мила добре розчиняються у воді і мають високу ціноутворюючу здатність.

Лляна олія видаляється із насіння льону, яке містить 41 – 47% олії золотисто – жовтого кольору з бурим відтінком, характерним запахом та доволі приємним смаком. Свіжо 0виготовлена олія придатна для харчових цілей. Олія характеризується високою висихаючою здатністю, оскільки містить до 90% ненасичених кислот, у т.ч. до 60% лінолевої. Тому лляна олія застосовується для технічних цілей: виготовлення лаків, фарб, оліф, клейонки, лінолеуму, у миловарінні.

Конопляна олія видаляється із насіння коноплі. Подібно до льону конопля належить не тільки до олійних, але й до прядильних рослин. Насіння коноплі містить 30 –38% олії від світло –до темно –зеленого кольору. Зелене забарвлення обумовлюється хлорофілом. Відбілена олія має світло – жовтий колір. Свіжа рафінована олія, призначена для харчових цілей, має приємний специфічний смак і запах. Застосовується як правило до салатів, смаження.

Конопляна олія нестійка під час зберігання, окислюється вже після одного місяця, набуваючи неприємного смаку та запаху оліфи. Така олія непридатна для їжі. Конопляна олія використовується для виготовлення зеленого медичного мила, оліф.

Кедрова олія видаляється пресуванням із плодів (горіхів) кедрового дерева, вміст олії в яких коливається від 14 до 28%. Очищене ядро горіха містить 50 –55% олії. Під час промислової переробки кедрових горіхів на олію важко повністю відділити ядро від шкаралупи та плівок, залишок яких знижує якість олії. Застосовуються два способи відділення шкаралупи і плівок: сухий та мокрий. Завдяки сухому способу горіхи на спеціальних машинах очищають від сторонніх домішок і обрушують. Одержану рушанку пропускають 3 – 4 рази через очищувальні машини. Для повного відділення ядра від плівки ядро підігрівають, а потім пропускають через гумові жернова. При мокрому способі рушанку завантажують у чани з розчином солі, в якому шкаралупа потопає, а ядро спливає на поверхню. Потім ядро промивають водою, висушують, подрібнюють, смажать і одержану м’ятку пресують.

Кедрова олія при кімнатній температурі є рідкою, прозорою, світло –жовтого кольору, з приємним смаком і слабким запахом кедрових горіхів. Це є цінна харчова олія. Використовується як приправа, для смаження.

Види олії у межах найменування формується у процесі очищення сирої олії, вилученої з сировини. Залежно від способів обробки випускають олію: нерафіновану, гідратовану, рафіновану, рафіновану невідбілену (соєву), рафіновану дезодоровану.

Кожне найменування олії має свій поділ за способом обробки, деякі випускають одного виду –тільки рафіновані. Залежно від показників якості олію кожного виду обробки поділяють на товарні сорти. Використовують два способи вилучення олії –пресовий і екстракційний.

Олії випускають як у розфасованому, так і нефасованому вигляді. Соняшникову олію рафіновану дезодоровану і кукурудзяну дезодоровану для продажу в роздрібній торговельній мережі, арахісову олію для використання в їжу випускають тільки у фасованому вигляді.

Соняшникову олію фасують: масою нетто 500 і 700 г у пляшки з напівбілого або знебарвленого скла (ГОСТ 10117 - 80) і з темно – коричневого або темно – зеленого скла (ГОСТ 13906-78), а також масою нетто 250 і 400 г в пляшки із забарвлених полімерних матеріалів. Пляшки герметично закупорюють корками, капсулами з картону або ковпачками з алюмінієвої фольги, целулоїду.

Герметично закупорені пляшки укладають у дерев’яні і полімерні, а пляшки з полімерних матеріалів –у ящики з гофрованого картону. Пляшки можуть укладати в тару – обладнання. Розливають соняшникову олію у металеві не оцинковані або з внутрішнім покриттям бочки місткістю 100,200 і 275 л., а також у алюмінієві фляги.

За умов дотримання вимог стандарту і рекомендації підприємство –постачальник гарантує такий термін зберігання олії: для соняшникової, фасованої у пляшки і фляги, - 4 міс.; фасованої у бочки -1,5 міс.; кукурудзяної рафінованої дезодорованої -4 міс.; соєвої рафінованої дезодорованої 45 діб; бавовняної рафінованої дезодорованої, фасованої у пляшки, бутлі, фляги і бочки -3 міс., рафінованої не дезодорованої -6 міс.; олії маслинової рафінованої і арахісової рафінованої дезодорованої, фасованої у пляшки -6 міс.; гірчичної не рафінованої, фасованої у пляшки -8 міс. з дня її розливу.

Лекція 4. Жири тваринні топлені

Тваринні топлені жири. Для виробництва тваринних топлених жирів використовують жирову тка­нину (жир-сирець) і кістки великої рогатої худоби, свиней, овець та іншої худоби і птиці, що залишаються після обробки туш, виготовлення напівфаб­рикатів, субпродуктів, тощо на забійних і м’ясо переробних підприємствах.

Жир-сирець поділяють на воловий, свинячий, баранячий І і II групи. До першої групи відносять кращу за якістю і властивостями сировину: сальник, жири навколонирковий, навколосердечний, підшкірний, обрізки свіжого сала, жирові обрізки від зачищення туш, жирне вим'я молодняку, жир з лівера, жирові обрізки з ковбасного і консервного цехів тощо. До другої групи відносять жир шлунку, кишковий жир, жирові обрізки від ручного обряджування туш, міздровий жир (при ручному зачищені шкіри свиней або на міздрильних машинах) тощо.

Якість жиру-сирцю залежить від віку, статі, вгодованості тварин. З сиро­вини першої групи можна витопити більше жиру вищого сорту, ніж з сирови­ни другої групи.

Для виготовлення жиру використовують кістки усіх видів забійних тварин, але основною сировиною є кістки великої рогатої худоби. Для тривалішого зберігання жир-сирець консервують заморожуванням і солінням.

Підготовка жиру-сирцю до витоплювання складається з його оборки (за­чищення), промивання, охолодження, грубого і тонкого подрібнення.

Витоплювання жиру проводиться на обладнанні періодичної і безперервної дії мокрим і сухим способами,

Під час мокрого витоплювання жирова сировина весь час знаходиться у безпосередньому контакті з водою або парою, внаслідок чого утворюється жир топлений, шкварка і бульйон, які розділяються. Топлений жир рафінують {видаляється вода, білкові речовини).

Під час сухого витоплювання жирова сировина контактує з нагрітою поверхнею виварного апарату, внаслідок чого утворюється жир і шкварка, які розділяються.

Температура топлення жиру-сирцю впливає на якість готового продукту. Більш високої якості жир отримують при температурі топлення 65-70°С. Тому в першій фазі витоплюють жир при цій температурі переважно вищого сорту, а в другій фазі при температурі 75-95° С - жир першого сорту. За­лишковий жир, що міститься у шкварці, витоплюють при вищій температурі - до 120°С і тиску в автоклаві 0,20-0,225 МПа, Таким чином отримують жир низької якості: збірний або технічний.

Для підвищення стійкості жирів, що закладаються на довготривале збері­гання, в них до охолодження додають синтетичні антиоксиданти бутилоксианізол (БОА) і бутилокситолуол (БОТ) - до 0,02%, та природні антиоксиданти.

Жири тваринні топлені виробляють таких видів: яловичий, свинячий, бара­нячий, кістковий вищого і першого товарних сортів і збірний, який на товарні сорти не поділяють. В невеликих кількостях виробляють гусячий, курячий, качиний жири, а в країнах Середньої Азії - також кінський.

За біологічною цінністю тваринні топлені жири поступаються оліям, що зумовлено меншим вмістом в них поліненасичених незамінних біологічно цінних жирних кислот, вітамінів і більш високим - насичених жирних кислот. Так, в оліях соняшниковій, соєвій, кукурудзяній міститься від 50,8 до 59,8% лінолевої кислоти, а в тваринних топлених жирах - 1,3-9,4%; вміст вітаміну Е в цих оліях коливається від 34 до 114 мг%, а в тваринних топлених жирах - від 0,9 до 1,7 мг%. В оліях міститься більше, ніж в тваринних топлених жирах, вітаміну А, каротину, а також фосфоліпідів, яких зовсім немає в тваринних жирах. Тваринні топлені жири засвоюються гірше (73-95%) ніж олії (95-98%).

Серед тваринних топлених жирів найвищу біологічну цінність має свиня­чий жир, бо у ньому міститься більше незамінної лінолевої кислоти (9,4%), вітаміну Е (6 мг%), він має найнижчу температуру топлення (33-46°С) і добре засвоюється (90-96%).

Кістковий жир з трубчастих кісток має також низьку температуру топлення і засвоюється на 97%. Яловичий і баранячий жири мають найменшу біологічну цінність і засвоюваність (73-84%).

Збірний жир отримують з жирової сировини, що залишається після ви­топлювання жиру вищого І першого сортів, при виробництві ковбасних виробів, копчень, субпродуктів, драглів, варіння м'яса, Цей жир може мати смак і запах спецій, копчень, бульйону, шкварки, може бути підсмажений, мати мазеподібну і щільну консистенцію. Колір його білий, жовтуватий, темно-жовтий з сіруватим відтінком.

Лекція 5. Молочний жир

Масло (з коров’ячого молока) згідно ДСТУ 4399:2005 – це харчовий продукт, що його виробляють тільки з коров’ячого молока та (або) продуктів перероблення, з рівномірно розподіленою в жировому середовищі вологою і сухими знежиреними речовинами. На формування асортименту вершкового масла впливають такі фактори: вид вершків (солодкі, кислі); термічна обробка вершків; масова частка жиру в маслі; наповнювачі; призначення; вид термічної обробки і якість масла.

Вершкове масло – масло, що виробляють з вершків та (або) продуктів перероблення молока, яке має специфічний притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію за температури 12±20С, з вмістом молочного жиру не меншим ніж 61,5%, що становить однорідну емульсію типу «вода в жирі».

Залежно від виду вершків масло виробляють солодко вершковим і кисло вершковим. Солодковершкове масло виробляють з пастеризованих натуральних (солодких) вершків. Для виготовлення масла кисловершкового використовують пастеризовані вершки, сквашені чистими культурами молочнокислих бактерій. Залежно від використання чи невикористання для виробництва масла кухонної солі його поділяють на: солодковершкове та солодковершкове солоне; кисловершкове та кисловершкове солоне. Частка кухонної солі, як консервуючого і смакового додатку, становить 1,5%.

До окремої групи входить топлене масло і молочний жир, масова частка жиру в яких становить відповідно 99,0% і 99,8%. Ці продукти виготовляють з вершкового масла, підсирного масла, масла-сирцю або вершків видаленням практично всієї вологи ат інших сухих речовин (крім жиру). Підсирне масло виготовляють з вершків, що одержують з сироватки, яка є відходом сироварного виробництва. Сироватку піддають подвійному сепаруванню, щоб максимально відділити жир, з якого одержують потім масло. Але таке масло у своєму складі має підвищену кількість білків, що робить його нестійким при зберіганні.

Різновидом солодковершкового несоленого масла є Селянське. Для його виготовлення пастеризацію тільки солодких вершків проводять при високих температурах. При цьому відбуваються зміни в складі білків: звільняються сульфгідрильні групи (-SH) та утворюються деякі ароматичні сполуки. Масло промивають однократно, воно містить підвищену кількість білків, набуває світло-жовтого кольору, смаку і запаху високопастеризованих вершків. Зберігається гірше, ніж інші види масла.

Масло різних груп характеризується неоднаковою харчовою та енергетичною цінністю (табл. 3):

Таблиця 3

Хімічний склад, харчова цінність молочного жиру

Назва групи масла Білки, г Жири, г Вуглеводи, Вітаміни, мг Енергетична цінність, ккал
А β-каротин В2
Масло вершкове екстра 0,5 82,5 0,8 0,59 0,38 0,10  
0,6 80,0 0,9 0,48 0,35 0,11  
Масло вершкове селянське 0,7 78,0 1,0 0,45 0,33 0,11  
0,8 72,5 1,3 0,40 0,30 0,12  
Масло вершкове бутербродне 0,8 72,0 1,3 0,40 0,30 0,12  
1,0 62,0 2,5 0,40 0,30 0,12  
Топлене масло 0,1 99,0 0,3 0,60 - -  
Молочний жир - 99,8 - 0,60 - -  

Примітка. Харчову й енергетичну цінність масла іншого складу розраховує виробник відповідно до конкретної рецептури продукту.

До вершкового масла належать також Любительське, Селянське і Бутербродне. Любительське виготовляють з солодких пастеризованих вершків на масловиготовувачах неперервної дії. Його характерною особливістю є те, що його не промивають і воно містить до 2% сухих знежирених речовин. Селянське масло містить підвищену кількість молочної плазми (воду з сухим знежиреним молочним залишком).

За технічними умовами маслопереробні підприємства України виробляють також десертні види масла. В десертне масло входять різні наповнювачі (цукор, мед, какао, соки та ін.). До десертного масла належить шоколадне, медове, фруктово-ягідне, чайне, десертне, десертне шоколадне та ін. У рецептуру десертних видів масла входять такі компоненти: шоколадного – какао, цукор і ванілін; медового – мед і цукор; фруктово-ягідного – фруктово-ягідні соки, сиропи, джем, екстракти, цукор; десертного – цукор (не менше 10 %); десертно-шоколадного – цукор (не менше 10 %) і какао порошок (2,5 %). Крім звичайних видів десертного масла випускають також масло десертне з підвищеним вмістом СЗМЗ і дієтичне. З цією метою у вершки додають суху відновлену маслянку, сухе відновлене знежирене молоко, згущену маслянку, згущене знежирене молоко.

Розрізняють два способи виготовлення вершкового масла:

збивання вершків (традиційний);

перетворення високожирних вершків.

Технологічний процес виготовлення солодковершкового масла способом збивання вершків складається з таких операцій: очищення, нормалiзацiя, пастеризація; охолодження та дозрівання вершків; збивання вершків; промивання масляного зерна;

засолення масла (для соленого); підфарбування, механічна обробка і розфасування.

Виготовлення масла шляхом перетворення високожирних вершків відбувається безперервним (потоковим способом). Процес включає такі технологічні операції: пастеризацію і сепарування молока; нормалізацію та охолодження вершків; подачу вершків у масловиготовлювач; розлив масла в ящики, охолодження.

Зберігання вершкового масла проводять на підприємствах – виробниках, холодильниках, торговельних базах, в роздрібній торговельній мережі, на підприємствах громадського харчування. Оптимальними умовами для зберігання масла великими партіями є температура в межах -12...-18°С і відносна вологість повітря 80%.

Вершкове масло пакують у транспортну і споживчу тару. За транспортну тару для масла служать ящики картонні і дощані масою нетто продукту відповідно 20 і 24 кг. Ящики попередньо вистилають пергаментом або кашированою фольгою.

Лекція 6. Гідрогенізовані, переетерифіковані та фракціоновані жири

До середини минулого сторіччя в харчуванні переважали тверді тваринні жири. Пізніше, з розвитком рільництва, відбулось зменшення обсягів тваринництва, відповідно зменшилась кількість твердих тваринних жирів, збільшилось виробництво олійних культур, а відтак і олії, яка стала переважати в структурі жирів. Традиції в споживанні твердих жирів і незручності у різносторонньому використанні рідкого жиру змусили шукати шляхи і засоби перетворення олії у тверді жири. Тільки у 20-х роках минулого сторіччя почалось виробництво маргарину у колишньому СРСР.

Олії в процесі гідрогенізації перетворюються з рідкого стану у твердий жир, який називають гідрогенізованим жиром або саломасом.

Сутність процесу гідрогенізації - радикали ненасичених жирних кислот і гліцеридів рідких жирів, приєднуючи за певних умов водень по місцю подвійних зв'язків, переходять у високомолекулярні насичені жирні кислоти. Наприклад, рідка олеїнова кислота, що має температуру топлення 14°С, перетворюється у тверду стеаринову кислоту, температура топлення якої 70°С:

СНз(СН2)16СООН®СН3 (СН2)7СН = СН(СН2)7СООН + Н2

Переетерифікація - це технологія одержання складних ефірів переміщенням залишків жирних кислот від молекул рідкого жиру до молекул твердого жиру або всередині молекули тригліцериду. Наприклад, від триолеїну залишок олеїнової кислоти переміститься у тристеарин, а на звільнене місце стане залишок стеаринової кислоти, тобто вони поміняються місцями. Від такого переміщення утворюються змішані тригліцериди (триолеїн-стеарин) мазкої або твердої консистенції.

Переетерифіковані жири виготовляють із сумішей саломасу, олії і пальмового жиру (марка 1), із суміші саломасу, тваринних топлених жирів і олії (марка 2). Залежно від рецептури температура топлення переетерифікованих жирів коливається в межах 17-35°С, твердість - 30-130 г/см.

Лекція 7. Маргарин

Маргарин відносять до групи твердих харчових жирів і в світових масштабах займає одне з перших місць серед твердих харчових жирів, тому що він здатний найповніше задовольняти потреби кулінарії при виготовленні страв.

За своєю харчовою цінністю це продукт, який легко і добре засвоюється організмом людини. За калорійністю, ступенем засвоєння він не поступається вершковому маслу. Пояснюється це низькою температурою плавлення і емульгованим станом суміші. Ступінь засвоєння маргарину 97-97,5%.

Маргарин – продукт, одержують емульгуванням рослинних, тваринних та гідрогенізованих жирів з сироваткою або водою з додаванням емульгаторів, цукру, солі, барвних речовин, вітамінів та ін.

Основною сировиною є рослинні, тваринні, гідрогенізовані жири, кокосове, вершкове масло, масло-какао, молоко, вода.

Гідрогенізація – це процес перетворення рідких жирів у тверді шляхом насичення воднем у спеціальних апаратах при температурі 200-3000С під тиском і в присутності каталізатора. Такий жир називається саломасом.

На відміну від олії і тваринних топлених жирів, які мають природний жирно кислотний склад і біологічно активні речовини, маргарин моделюється за рекомендаціями медиків, фізіологів харчування, дієтологів із урахуванням попиту населення.

В сучасному виробництві маргарину дотримуються заходів, що забезпе­чують максимальне збереження природних властивостей жирових компонентів, збалансованість їх за жирокислотним складом, збагачення комплексом добавок, біологічно активних речовин і в першу чергу вітамінів, А, О, Е, К, фосфоліпідів, β-каротину тощо. Разом з тим традиційний асортимент вітчизняних маргаринів не повністю відповідає вимогам щодо жирокислотного складу, біологічно активних речовин, поліненасичених незамінних жирних кислот, споживних властивостей {консистенція, смак, запах). Цей асортимент не забезпечує потреби людей, хворих на печінку, серце, судинну систему, для яких рекомендуються жири, багаті на лінолеву кислоту, вітаміни, інші біологічно активні речовини.

У цьому відношенні найбільш необхідними і перспективними є м'які маргарини поліпшеної якості, в тому числі дієтичні, які набувають все більшого поширення за кордоном і виробляються в Україні, але в незначних обсягах. Тому Імпортні маргарини з високими споживними властивостями користуються більшим попитом, ніж вітчизняні.

Асортимент м'яких (наливних) маргаринів вітчизняного виробництва містить, на відміну від традиційних, більше лінолевої кислоти - 28 - 42%, бо до складу їх входить від 30 до 65% соняшникової натуральної олії та 8 - 10% кокосової, які поліпшують смак, запах, пластичність маргарину через низькомолекулярні леткі жирні кислоти, що містяться в цьому жирі. В м'яких маргаринах більше вітамінів А, О, Е, β-каротину. Вони за властивостями наближаються до вершкового масла.

Продовжується робота з розробки технології нових м'яких маргаринів, але розширення їх асортименту стримується труднощами в забезпеченні вироб­ництва необхідною сировиною, добавками, в тому числі імпортними, термо-формувальним обладнанням для виготовлення полімерних стаканчиків, коробочок, баночок тощо.

Технологія виробництва маргарину складається з трьох основних операцій: емульгування, охолодження і механічної обробки емульгованого жиру з іншими компонентами.

Для виробництва маргарину використовують вітчизняні авто­матичні лінії, на яких виконуються такі операції: дозування суміші жирів, водомолочної фази, розчинів солі, змішування в емульсійних апаратах (емульгування) жирової суміші і водно-молочної фази, охолодження емульсії, її кристалізація, фасування у пачки, коробочки, картонні коробки, ящики.

Для виробництва маргарину використовують олії: соняшникову, бавовня­ну, соєву, ріпакову та ін., саломаси, переетерифіковані жири, вершкове мас­ло, універсальні жирові суміші, кокосову, пальмоядрову, пальмову олії, паль­мовий стеарин, пальмітин бавовняної олії. Жири (крім вершкового масла) повинні бути рафіновані, дезодоровані. Вони забезпечують високу якість і харчову безпеку продукту.

Молоко і воду використовують для створення водно-молочної фази. Для покращення смаку і запаху додають ароматизатори, які утворюються у сквашеному молоці і у вигляді окремих сполук: діацетил, або суміш його з масляною кислотою, гамманоналактон, цитринову, ванільну есенції, ароматизатор ВНДІЖ-6, топлене вершкове масло тощо.

Емульсія створюється за допомогою традиційних емульгаторів Т-1 (моно-гліцерид стеаринової кислоти), Т-2 (дигліцерид стеаринової кислоти), ТФ (суміш моно і дигліцеридів стеаринової кислоти і фосфоліпідів), а також нових емульгаторів і добавок на основі поверхнево активних речовин; ефіри діацетилової кислоти, ефіри молочної кислоти і моно гліцеридів (лактоефіри), гідрат моно гліцеридів та ін. Розроблені нові антирозбризкуючі емульгатори у вигляді таблеток і емульгатори для м'яких дієтичних маргаринів. Нові емульгатори витісняють низькоякісні неефективні емульгатори Т-1, Т-2, ТФ.

Барвні речовини (b-каротин, аннато та ін.) надають маргарину відповідного забарвлення. Смакові властивості залежать від цукру, солі, лимонної кислоти, какао порошку і ваніліну (тільки в шоколадному), а біологічна цінність - від вітамінів А, Е, фосфатидного концентрату, рідких олій тощо.

Маргарини поділяють на 4 групи: бутербродні брускові, бутербродні м'які (наливні) поліпшеної якості, столові, для промислової переробки.


Таблиця 4

Класифікація, асортимент та призначення маргарин у

Група Основне призначення Найменування
Бутербродні брускові   Призначені для використання як бутербродні продукти в домашніх умовах і на підприємствах громадського харчування..Маргарин Екстра призначений також для виготовлення крему, що використовується в кондитерських виробах. Екстра Слов’янський Любительський Шоколадний вершковий
Бутербродні м’які (наливні) поліпшеної якості Призначені для використання як бутербродні продукти дитячого і лікувального харчування Столичний Сонечко Здоров’я Віта Надія Масло до сніданку Десертний
Столові Призначені в їжу в домашніх умовах, для підприємств громадського харчування і для виготовлення кулінарних, борошняних, кондитерських і хлібобулочних виробів Вершковий Молочний Новий Райдуга Сонячний
Для промислової переробки Призначений для промислового виробництва хлібобулочних виробів Призначені для промислової переробки Рідкий для хлібопекарської промисловості Безмолочний Маргарин для крему

Маргарини виготовляють висококалорійні - містять не менше 72% і низькокалорійні - містять від 50 до 72% жиру, в тому числі від 23 до 40% рідкої олії.

Бутербродні маргарини і для промислової переробки не мають товарних сортів, крім безмолочного, який поділяють на вищий І перший сорт; столові маргарини - на вищий і перший сорти.

Маргарини виготовляють висококалорійні - містять не менше 72% і низькокалорійні - містять від 50 до 72% жиру, в тому числі від 23 до 40% рідкої олії.

Бутербродні брускові маргарини виготовляють з саломасів, переетерефікованих жирів, олії у тому числі кокосової, пальмоядрової. Ці маргарини вітамінізують вітаміном А. В бутербродних брускових маргаринах міститься 82% жиру (Екстра, Любительський, Слов’янський).

Бутербродні м'які (наливні) маргарини поліпшеної якості виготовляють з таких жирів як брускові, але вони мають пластичну мастку консистенцію, завдяки використанню великої кількості олії (25,6 - 38,2%), кокосової (до 10%), переетерифікованого жиру малої твердості (30 - 70 г/см) і фосфатидного концентрату (0,2 - 0,4%). В м'які маргарини крім вітаміну А додають вітамін Е. М'які маргарини мають вищу біологічну цінність, добре засвоюються. За вмістом жиру їх поділяють на низькокалорійні - містять 55 - 72% жиру та висококалорійні - містять 82% жиру.

Столові маргарини виготовляють із саломасів, універсальної жирової суміші і олії. Тільки в деякі види додають вершкове масло, кокосову або пальмоядрову олії. Столові маргарини не вітамінізують, ароматизатори додають у випадку використання молока менше 8%. До цієї групи належать маргарин Вершковий, Молочний, Новий (містять 82% жиру), Сонячний (72%), Райдуга (75%).

На вітчизняний ринок надходять маргарини іноземного виробництва (Бона, Рама, Фінеа-міх, Сана та ін.), які відносяться до м'яких низькокалорійних.

Маргарини для промислової переробки: рідкий для хлібопекарської промисловості виготовляють з олії (70 - 75%) і саломасу марки 1 (8 - 12%) з додаванням фосфатидного концентрату, містить 83% жиру; рідкий молочний для кондитерської промисловості - з саломасу марки 1 (52%), молока незбираного (4,5%) з додаванням фосфатидного концентрату; Безмолочний - з саломасу марки 1 (52 - 70%) і олії (12 - 26%), містить 82% жиру. Ці маргарини у роздрібну торговельну мережу не надходять.

Лекція 8. Жири кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості

Жири кулінарні, кондитерські і хлібопекарські являють собою різні безводні суміші жирів: рафінованої дезодорованої олії, саломасу або універсальної жирової суміші, переетерефікованих, тваринних топлених жирів. У деякі найменування жирів додають кокосову або пальмоядрову олії (кондитерський для вафельних і прохолоджуючих начинок), фосфатидний концентрат (рідкий для хлібопекарської промисловості).

На відміну від маргарину кулінарні жири містять менше вологи – 0,5%, більше жиру – 99,7%, менше біологічно активних речовин (незамінних поліненасичених жирних кислот, вітамінів тощо), мають вищу температуру топлення – 26-360С і гірше завоюються.

Жири залежно від призначення поділяють на види, які мають найменування (табл.5):

Таблиця 5

Поділ жирів на види

Вид жиру Найменування
Кулінарні Фритюрний, Сало рослинне, Український, Білоруський, Прима, Новинка, Східний, Маргагуселін
Кондитерські Для вафельних і прохолоджуючих начинок. Для шоколадних виробів, цукерок і харчових концентратів. Твердий на основі переетерефікованих жирів
Хлібопекарський Рідкий

Кожний вид і найменування різняться за складом, консистенцією, особливостями використання.

Фритюрний жир виготовляють з саломасу марки 1 (100%) або з саломасу марки 1 (74-76%) і переетерифікованого жиру марки 1 (24-26%).

Сало рослинне – це суміш саломасу марки 1 (75-85%) і олії (15-25%).

Жир Український виготовляють з саломасу марки 1 (35-75%) свинячого топленого жиру (15-30%) і олії (10-35%), або з універсальної суміші (70-85%) і свинячого жиру (15-30%).

Жир Білоруський – це суміш саломасу марки 1 (35-60%), волового топленого жиру (15-30%) і олії (25-35%), або універсальної жирової суміші (75-85%) і волового жиру (15-30%).

Жир Прима – це суміш саломасу марки 2 (70-100%), олії (30%), або суміш саломасу марки 2 (45-58%), переетерифікованого жиру (30-32%) і олії (10-25%).

Жир Новинка виготовляють тільки з переетерифікованого жиру (80%) і саломасу марки 2 (20%), або суміші саломасу марки 1 (40-60%) і переетерифікованого марки 2 (60-40%).

Жир Східний виготовляють з використанням бавовняної олії і баранячого топленого жиру в країнах Середньої Азії з саломасу марки 1 (60-70-%), баранячого топленого жиру (15%) і олії (15-25%), або універсальної суміші (85%) і баранячого топленого жиру (15%).

Маргогуселін подібний до жиру Українського і складається з саломасу марки 1 (40-75%), свинячого топленого жиру (15-30%) і олії (10-30%). В цей жир додають сушену ріпчасту цибулю (3 кг на 1 тонну жиру), що надає йому специфічного запаху і присмаку.

Жир кондитерський для шоколадних виробів, цукерок і харчових концентратів виготовляють з саломасу марки 3, що має твердість 550-750 г/см і температуру топлення 35-370С. Велика твердість жиру запобігає плавленню його в готових кондитерських виробах.


Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 970 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.045 с)...