Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаток А



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Економіка зарубіжних країн»

на тему «Особливості розвитку КНР на сучасному етапі глобалізації»

Виконав: ст.гр _________ П.І.Б. студента
 
Керівник: наукове звання, посада
П.І.Б. керівника
 

Дата реєстрації роботи на кафедрі

міжнародної економіки

«_____»__________________201_ р.

Донецьк 201_ р.


ВСТУП

Розробці технологій належить особлива роль у розвитку продуктивних сил, у формуванні сприятливої загальногосподарської кон'юнктури й рішенні соціальних проблем. Швидкість нарощування науково-технічного потенціалу після настання епохи машин, починаючи з промислового перевороту у Великобританії, наприкінці XVIII ст. зросла на порядок до початку XX ст. Одночасно значно зросла швидкість поширення передової техніки у світі. Це надає особливу актуальність дослідженню тенденцій розвитку ринку даної продукції в XXI ст.

Країни з високим науково-технічним потенціалом, впливають на швидкість поширення передової техніки у світі і формування міжнародного ринку високотехнологічної продукції, займаючи найбільш вигідні позиції у процесі торгівлі цією продукцією, у порівнянні з іншими країнами. Ґрунтування економіки України переважно на сировинному експорті, який забезпечується низькою вартістю робочої сили, застарілими виробничими фондами та залежністю від кон’юнктури сировинного ринку, загрожує зниженню конкурентоспроможності національної економіки у світовому господарстві. Тому дослідження особливостей участі України у міжнародному ринку високотехнологічної продукції є достатньо актуальним завданням.

Дослідженню проблем прогнозування кон’юнктурних змін, засобів математичного апарату діагностики і прогнозування економічних процесів присвячено праці відомих вчених, таких як Олефір В.К., Буга Н.Ю., Кафка С.М., Лук’янова В.В., Микитенко М.Т., Недашківська Н.І.. Достатньо вагомий внесок у вивчення механізмів розвитку українського ринку високотехнологічної продукції та його впливу на конкурентоспроможність країни мали роботи Архієреєва С., Березнюк-Рибак І.Р., Бєлєйченка О.Г., Пахомова Ю.М., Попадинець О., Федулової, Л.І., Черкас Н., Шевчук В. та інші.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

1.1 Галузеві особливості міжнародної конкуренції підприємств роздрібної торгівлі

Конкурентоспроможність підприємств окремої галузі в значній мірі залежить та зумовлюється особливостями конкуренції саме в цій сфері економічної діяльності. Тому для формування ефективної системи управління міжнародної конкурентоспроможністю підприємств роздрібної торгівлі необхідно визначити галузеві особливості конкуренції.

У сучасній економіці України торгівля займає одну з ключових позицій серед галузей національного господарства. Частка створеного в торгівлі валового внутрішнього продукту досить висока – від 14,61% у першому кварталі 2008 р. до 13,32% у відповідному періоді 2010 р., та поступається лише частці ВВП, створеного в переробній промисловості [76].

Виходячи з широти та спрямованості асортименту підприємства роздрібної торгівлі (ПРТ) доцільно виділити дві групи (рис. 1.2).


Рисунок 1.2 – Класифікація підприємств роздрібної торгівлі за спеціалізацією [33].

Спеціалізовані непродовольчі роздрібні торговельні підприємства здійснюють продаж групи товарів. До таких підприємств можуть належати магазини «Меблі», «Господарські товари» та ін. Також до цієї групи належать підприємства, які спеціалізуються на торгівлі споживчими комплексами, що включають товари багатьох товарних груп, — «Все для будинку», «Товари для дітей» та ін. Такі підприємства дозволяють споживачу зосередити увагу на конкретних видах товарів, забезпечують висококваліфіковані консультації щодо їх характеристик та особливостей, як правило, мають демонстраційні зали тощо.

Спеціалізовані продовольчі роздрібні торговельні підприємства мають більш вузький асортимент порівняно з непродовольчими та розглядаються як вузькоспеціалізовані. До основних чинників, які впливають на вибір споживача на користь конкретного спеціалізованого магазину, належать:

а) зручність місця розташування та тривалість часу на шлях до нього – для здійснення незначних покупок конкретних товарів (хліб, молоко, ковбаси) споживач віддасть перевагу магазину з вузьким асортиментом поблизу будинку або дорогою з роботи до дому;

б) мінімізація часу, витраченого на здійснення покупки – невелика торговельна площа спеціалізованого магазину та наявність продавця сприяє мінімізації часу на здійснення покупки, який заощаджується завдяки відсутності:

1) по-перше, необхідності пошуку товарів на полицях;

2) по-друге, переміщенню значними площами від входу до товару та до каси;

3) по-третє, втраті часу на чергу та обслуговування в касі;

в) конкретизація асортименту за його видовим різноманіттям, оптимальні ціни, сприятлива атмосфера тощо [54].

Універсальні підприємства роздрібної торгівлі характеризуються значною широтою асортименту. В основному конкуренція відбувається всередині так званих «конкурентних груп» – універсальні продовольчі, універсальні непродовольчі, універсальні змішані (показано як продовольчі, так і непродовольчі товари), спеціалізовані продовольчі, спеціалізовані непродовольчі. Проте внаслідок загальної спрямованості всіх підприємств роздрібної торгівлі на задоволення платоспроможних потреб споживачів конкуренція також відбувається як між різними групами, так і між окремими підприємствами з різних конкурентних груп.

1.2. Міжнародна конкурентоспроможність підприємств роздрібної торгівлі

Конкурентоспроможність є основою прогресу в науці, техніці та виробництві в регіональних, національних, транснаціональних та глобальних масштабах, є критерієм творчих здібностей працівників різних галузей діяльності. З метою поглибленого вивчено саму сутність поняття «конкурентоспроможність підприємства» та сформовано табл. 1.1 [9; 63; 73].

Таблиця 1.1 – Систематизація реструктуризації наукових підходів до визначення поняття «конкурентоспроможність підприємства».

Автор Трактування поняття «конкурентоспроможність підприємства»
внутрішня сутність обов’язкова умова прояву основна мета обов’язкова умова існування
         
А. Воронкова властивість суб’єкта господарювання ринкові відносини; наявність конкуренції ринкова ніша для розширеного відтворення покриття усіх витрат виробництва; одержання прибутку
В. Петров   іманентна спроможність суб’єкта господарювання ринкова економіка; наявність конкуренції участь в ринковій економіці підвищення рівня та якості життя учасників економічного процесу
М. Єрмолов   відображення відмінності процесу розвитку конкуренція на ринку пристосування до умов конкуренції, які змінюються задоволення своїми товарами; ефективність діяльності
М. Гельванов-ський володіння властивостями наявність економічного змагання створення переваги -

Продовження таблиці 1.1

         
Р. Фатхутдинов спроможність фірми ринкові відносини успіх у бізнесі; забезпечення економічної безпеки країни випуск конкурентоспроможної продукції, перевага відносно інших фірм
І. Булах, Т.Надтока порівняльна характеристика підприємства певний ринок ринковий успіх створення та закріплення конкурентних переваг

Деякі вчені конкретизують і до обов’язкової умови ще додають наявність конкуренції (економічного змагання), конкурентної боротьби, певного ринку або його сегменту, що є основними ознаками ринкової системи господарювання. Тобто всі позиції щодо визначення обов’язкових умов прояву конкурентоспроможності підприємства не суперечливі, а різняться деталізацією.

Висновки до розділу 1

Низький рівень бар’єру входу на ринок зумовлює наявність значної кількості суб’єктів, які займаються роздрібною торгівлею.

Тенденції останнього часу характеризуються значною активізацією розвитку крупних мережних підприємств.

Торговельна мережа представляє собою сукупність магазинів сучасного визначного типу (торговельних форматів) централізованих та регіональних закупівельних центрів і складів, які виступають під єдиною торговельною маркою й забезпечують єдину систему постачання й продажів. У вітчизняному рітейлі поширення набули такі типи великих роздрібних підприємств, як супермаркети, гіпермаркети, торговельні центри.

РОЗДІЛ 2 ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

2.1 Аналіз основних показників розвитку роздрібної торгівлі

Вивчення зв’язку між станом міжнародного ринку високотехнологічної продукції та станом світової економіки передбачає дослідження циклічності зазначених процесів, а саме за показниками: світового ВВП, світового виробництва, світового зовнішньоторговельного товарного обороту, а також світового технологічного експорту за період з 1997 по 2008 рр. (рис. 2.1).

Рисунок 2.1 – Циклічність розвитку світової економіки у період з 1997 по 2008 рр.

Аналізуючи рисунок 2.1, слід відзначити, що в динаміці темпів росту світового ВВП, світового виробництва, світового зовнішньоторговельного обороту (товарів) та світового експорту технологічної продукції спостерігається виразне чергування фаз підйому (2000, 2004 та 2006 р.) та спаду (1998, 2001, 2005 та 2008 рр.), а також менш виразні циклічні коливання протягом досліджуваного періоду.

Наприклад, Саліхова О.Б. визначає високотехнологічну промислову продукцію як продукцію, що є втіленням останніх науково-технічних (інженерних) розробок (принципово нових, які не мають аналогів, або нових у ключових технологічних напрямках), випуск якої забезпечує монопольне положення або зміцнює конкурентні позиції на міжнародному ринку[2].

Крім того, цей ж автор зазначає, що «високотехнологічні продукти» - це:

- продукти, що є втіленням високих технології;

- продукти, у складі яких домінує високотехнологічна проміжна продукція;

- продукти, отримані в результаті використання високотехнологічних процесів.

Метод найменших квадратів забезпечує оцінку коефі­цієнтів рівняння регресії, які є незміщеними, ефективними і ґрунтовними, якщо відхилення некорельовані і мають постій­ну дисперсію, спостереження незалежні, а вихідні дані — невипадкові числа [54].

Розглянемо суть методу найменших квадратів.

Нехай емпірична формула має вигляд (2.1):

y = F (x; a1, a2, …, am), (2.1)

де а1, а2, …, am ─ невідомі коефіцієнти.

Треба знайти такі значення коефіцієнтів а1 (i=1,2, …, m), за яких крива (1) якомога ближче проходитиме до всіх n точок (x1, y1), (x2, y2), …, (xn, yn), знайдених експериментально.


Додаток Б

список вставить


Додаток В

ПРИКЛАДИ ОФОРМЛЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ ДОКУМЕНТІВ

(Згідно ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання. Дата надання чинності 2007-07-01)

Характеристика джерела Приклад оформлення
Монографії: один, два або три автори Сімонок, В.П. Семантико-функціональнии аналіз іншомовної лексики в сучасній українській мовній картині світу [Текст] / Нац. юрид. акад. України; В.П. Сімонок.. - X.: Основа, 2000. – 331 с. - с. – Бібліогр.: с. 291-329. - ISBN 5-201-14433-0.
    Василенко, М.В. Теорія коливань [Текст]: навч. посіб. / М.В. Василенко. - К.: Вища шк., 1992. - 430 с. - ISBN 5-8071-0087.
    Отраслевые проблемы текстильной промышленности: причины и пути решения [Текст]: (монография) / Р.Р. Ларина, О.Е. Ройтман; Донец. гос. акад. упр. – Севастополь: Изд. предприятие "Вебер"; Донецк: [Б.и.], 2002. - 131 с.: ил., табл. - Библиогр. с: 121-124. - ISBN 5-7975-0223-2.
    Костіна, Н.І. Моделювання фінансів [Текст] / Н.І. Костіна, А.А. Алєксєєв, П.В. Мельник; Держ. податк. адмін. України, Акад. держ. податк. служби України. - Ірпінь: Акад. ДПС України, 2002. - 224 с.: іл., табл. - Бібліогр.: с. 217-222. - ISBN 5-7975-0223-2
Більше трьох авторів Оплата праці в сільськогосподарському виробництві [Текст] / М-во аграр. політики України, Наук.-дослідю центр нормативів праці; Ю.Я. Лузан [та ін.]. - К.: Центр "Агропромпраця", 2000. - 462, [1] с: іл., табл. – ISBN 985-456-294-8.
Багатотомні видання История русской литературьі [Текст]: В 4 т. / АН СССР, Ин-т рус. лит. (Пушкин. дом). - М.: [Б.и.], 1982. - Т.З: Расцвет реализма. - 876 с. - ISBN 5-85647-056-7.
    Інтелектуальна власність в Україні: правові засади та практика [Текст]: у 4 т. / Акад. прав. наук України, Держ. патент відомство України, Держ. агентство України з авт. і суміж. прав; за заг. ред. О.Д. Святоцького. - К.: Вид. Дім "Ін Юре”, 1999. - Т. 1-4. - ISBN 5-89735-019-1(в пер.).   •
Перекладні видання Гайек, Ф.А. Право, законодавство і свобода. Нове визначення ліберальних принципів справедливості і політичної економії [Текст] / пер. з англ. В. Дмитрук - К.: Аквілон-Прес, 2000. - 447 с. - ISBN 5-300-02821-5.
Довідники Шишков, М.М. США. Марочник сталей и сплавов ведущих промышленньїх стран мира [Текст]: [справочник] / М.М. Шишков, А.М. Шишков. – Донецк: 000 "Юго-Восток", 2002. - 234 с.: ил.,табл.- – ISBN 5-900835-09-Х (в пер.).
Словники Библиотечное дело [Текст]: терминол. слов. / сост.: И.М. Суслова, Л.Н. Уланова. - 2-е изд. - М.: Книга, 1986. - 224 с.- ISBN 5-93196-091-0.
Законодавчі, нормативні акти Господарський процесуальний кодекс України [Текст]: офіц.текст із змін, станом на 1 лип. 2002 р. / М-во юстиції України. - К.: Вид. дім "Ін Юре", 2002. - 129 с. - (Кодекси України). - ISBN 5-85572-122-3.    
Стандарти ГОСТ 7.1-84. СИБИД. Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления [Текст]. - Взамен ГОСТ 7.1-76; Введ. 01.01.86. - М.: Изд-во стандартов, 1984. - 77 с.
Збірники наукових праць Вопросы инженерной сейсмологии [Текст]: сб. науч. тр. / Рос. акад. наук, Ин-т физики Земли. - М.: Наука, 2001. - ISSN 0203-9478.  
Депоновані наукові праці Меликов, А.З. Обзор аналитических методов расчета и оптимизации мультиресурсиых систем обслуживания [Текст] / А.З. Меликов, С.Н. Константинов; Науч.-произв. корпорация "Киев. ин-т автоматики". - К., 1996. - 44 с. - Деп. в ГНТБ Украины 11.11.96, № 2210 - Ук96. - Реф. в: Автоматизация производственных процессов. - 1996. -№ 2.
Складові частини: книги Литвин, В.М. Акт проголошення незалежності України [Текст] / В.М. Литвин // Енциклопедія історії України. - К., 2003. - Т. 1: А-В. - С. 57-58.
збірника   Двинянинова, Г. С. Комплимент: Коммуникативный статус или стратегия в дискурсе [Текст] / Г. С. Двинянинова // Социальная власть языка: сб. науч. тр. / Воронеж. межрегион. ин-т обществ. наук, Воронеж. гос. ун-т, Фак. романо-герман. истории. – Воронеж, 2001. – С. 101–106. – Библиогр.: с. 105–106.   Василенко, Н.Є. Громадсько-політична та культурно-освітня діяльність І.М. Труби // Питання історії України. Історико-культурні аспекти: з6. наук. праць. - Дніпропетровськ, 1993. - С. 72-79.
журналу Боголюбов, А. Н.О вещественных резонансах в волноводе с неоднородным заполнением [Текст] / А. Н. Боголюбов, А. Л. Делицын, M. Д. Малых // Вестн. Моск. ун-та. Сер. 3, Физика. Астрономия. – 2001. – № 5. – С. 23–25. – Библиогр.: с. 25.    
Тези доповідей Литвин, В.М. Втрати України в Другій світовій війні [Текст] / В.М. Литвин // Українська історична наука на сучасному етапі розвитку: II міжнар. наук. конгрес укр. істориків, м. Кам'янець-Подільський, 17-18 верес. 2003 р.: тези доп. - Кам'янець-Подільський; К.; Нью-Йорк; Острог, 2005. - Т. 1. - С. 23-36.
Дисертації Петров, П.П. Активність молодих зірок сонячної маси [Текст]: дис.... докт. фіз.-мат. наук: 01.03.02: захищена 09.12.2005: затв. 09.03.2006 / П.П. Петров. - К., 2005. - 276 с: іл. - Бібліогр.: с.240-276. Белозеров, И. В.Религиозная политика Золотой Орды на Руси в XIII–XIV вв. [Текст]: дис. … канд. ист. наук: 07.00.02: защищена 22.01.02: утв. 15.07.02 / Белозеров Иван Валентинович. – М., 2002. – 215 с. – Библиогр.: с. 202–213. – 04200201565.    
Автореферати дисертацій Петров, П.П. Активність молодих зірок сонячної маси [Текст]: автореф. дис.... докт. фіз.-мат. наук / П.П. Петров; Головна астроном. обсерватория. НАНУ. - К., 2005.- 35 с.
Посібники Система оперативного управлення лредлриятием "СгоозВее XXI". Версия 3.30: рук. пользователя. Ч. 5, гл. 9: Подсистема учета производства / сост. С. Беслик. – Днепропетровск: Арт-Прес, 2002. - 186 с.: ил.,табл. – ISBN...   Агафонова, Н. Н. Гражданское право [Текст]: учеб. пособие для вузов / Н. Н. Агафонова, Т. В. Богачева, Л. И. Глушкова; под. общ. ред. А. Г. Калпина; авт. вступ. ст. Н. Н. Поливаев; М-во общ. и проф. образования РФ, Моск. гос. юрид. акад. – Изд. 2-е, перераб. и доп. – М.: Юристъ, 2002. – 542 с. – (Institutiones; т. 221). – Библиогр.: с. 530–540. – ISBN 5-7975-0223-2 (в пер.).   .
Звіт про НИР Формирование генетической структуры стада[Текст]: отчет о НИР (промежуточ.): 42-44 / Всерос. науч.-исслед. ин-т животноводства; рук. Попов В. А.; исполн.: Алешин Г. П. [и др.]. – М., 2001. – 75 с. – Библиогр.: с. 72–74. – № ГР 01840051145. – Инв. № 04534333943.  
Авторські свідоцтва А. с. 1007970 СССР, МКИ3 В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа валов [Текст] / В. С. Ваулин, В. Г. Кемайкин (СССР). – № 3360585/25–08; заявл. 23.11.81; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12. – 2 с.: ил.    
Патенти Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК7 H 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство [Текст] / Чугаева В. И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-ислед. ин-т связи. – № 2000131736/09; заявл. 18.12.00; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.). – 3 с.: ил.    
Каталоги Машина специальная листогибочная ИО 217М [Текст]: листок-каталог: разработчик и изготовитель Кемер. з-д электромонтаж. изделий. – М., 2002. – 3 л.; 20 см. – 350 экз.    
Електронний ресурс Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс]: за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України; ред. О.Г. Осауленко. - Електрон. текстові дані (120 Мб). - К.: СD-вид-во "Інфодиск", 2004. - 1 електрон, опт. диск (СО-КОМ): цв; 12 см. - (Всеукр.перепис населення, 2001). - Систем, вимоги: Реntium-266; 32 Мb РАМ; СD-ROM Windows 98/2000/ИТ/ХР. - Заголовок з титул. екрану.
  Спадщина [Електронний ресурс]: Альм. Українознав. Самвидав.1988-2000 рр. Вип.1-4 / ред. альм. М.І. Жарких. –Електрон. текстові дані (150 Мб). - К.: Корона тор, 2005. - 1 електрон., опт. диск (СD-RОМ): цв; 12 см. – Систем. вимоги: Windows 95/98/МЕ//ІМТ4/ 2000/ХР. Асгооаі Реасіег. - Заголовок з титул. екрану.
Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси науці, культурі та освіті [Електронний ресурс]: (підсумки 10-ї міжнар. конф. "Крим-2003") / Л.Й. Костенко, А.О. Чекмарьов, А.Г. Бровкін, І.А. Павлуша. - Электрон. текстовые данные (30 Мб) // Бібл. Вісн. - 2003. - № 4. - С. 43. - Режим доступу: <http://www.пbиу.gov.uа/агііс1ез/2003/03к1іnkо.htm>.
Форум [Електронний ресурс]: електрон. інформ. бюл. - Электрон. текстовые данные (34 Мб). - 2005. - № 118. - Режим доступу: <http://www/nicforum/vinnitsa/com/mail-list/1/18/htm>. - Заголовок з екрану.
Организационно-технологические принципы сохранения машиночитаемых ресурсов автоматизированных систем [Электронный ресурс]. – Электрон. текстовые данные (28304 байт). – М.: ГПНТБ РФ, 2000. – Режим доступа: <http: // www.gpntb. ru/win/inter-events/crimea 2000/doc/tom1/333/Doc 11/HTML Monday, 15 May 2000 14:07:02>.  
 

Навчальне видання

Самосьонок Лариса Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент

Маловичко Андрій Сергійович, канд. екон. наук





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...