Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела, масштаби і наслідки забруднення атмосфери. Охорона атмосфери від забруднення



З розвитком промисловості, енергетики, транс­порту, сільського господарства й інших форм людської діяльності швидкими темпами зростають кількісно і якісно антропогенні ви­киди в атмосферу різних газів і аерозолів. Ще років п'ятдесят тому масштаби цих викидів майже по всіх видах газів і аерозолів були і на кілька порядків меншими від їхніх природних надходжень в ат­мосферу. Тому існуючі в природі механізми утримання рівноваги і стабільності характеристик атмосфери істотно не порушувались.

Однак за останні десятиріччя масштаби все нових і нових видів антропогенних викидів наблизились до їхніх природних надход­жень або навіть перевищують їх. Крім того, відбуваються якісні зміни: в атмосферу викидається все більша кількість речовин, яких там раніше не було або було дуже мало, отже, в природі можуть бути відсутніми механізми очищення від них атмосфери. При цьо­му найбільші порушення природної рівноваги можуть викликати забрудники каталітичної дії, які лише прискорюють деякі природні аерономічні реакції, а самі після завершення циклу з кількох хі­мічних або фотохімічних реакцій відновлюються і можуть послідов­но брати участь у величезній кількості таких циклів.

Але антропогенні впливи на атмосферу не обмежуються вики­дами речовини. Слід враховувати також зростаючі потоки тепла, електромагнітного випромінювання, іонізуючої радіації. Ще сильніші опосередковані впливи: вирубування лісів, розорювання сте­пів, зміни оптичних характеристик підстилаючої поверхні, вкриття океану майже суцільною плівкою нафтопродуктів тощо.

Таким чином, вплив на атмосферу людської діяльностіпризводить: 1) до забруднення атмосферного повітря (хімічного, фізичного тощо); 2) до зміни хімічного складу атмосферного повітря (наприклад, вмісту змінних компонентів).

Несприятливі зміни атмосфери за своїми масштабами можуть бути місцевими (на території підприємства, селища тощо), регіо­нальними (на території адміністративно-територіальної одиниці, наприклад, області, країни тощо) і глобальними, які охоплюють усю земну кулю або великі її частини: континенти, океани, кліматичні або широтні зони. Це по­в'язано з тим, що продукти великомасштабних викидів в атмос­феру вже протягом кількох тижнів поширюються принаймні в певній широтній зоні, яка охоплює по географічній довготі земну кулю.

Останнім часом одержано незаперечні дані про істотні глобаль­ні антропогенні зміни складу атмосфери в масштабах земної кулі, а також навколоземного космічного середовища.

До глобальних наслідків забруд­нення атмосфери належать:

І. смог; ІІ. кислотні опади; ІІІ. проблема стратосферного озону або «озонові діри»; IV. проблема антропогенних змін клімату або «парниковий ефект»; V. антропогенне забруднення навколоземного простору.

Розглянемо глобальні наслідки забруд­нення атмосфери більш докладно.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...