Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання електричного опору компенсаційним методом



Схема вимірювання електричного опору за допомогою компенсатора має такий вигляд:


Суть компенсаційного метода, що компенсатор по черзі вимірює спад напруги на послідовно з’єднаних вимірювальному Rx і зразковому RN опорах при незмінному за час вимірювань струмі І, що протікає через Rx і RN.

Очевидно, що при цьому:

При I=const

Звідси

Суттєвою перевагою компенсаційного метода перед мостовим методом є незалежність результату вимірювань від опору з’єднувальних дротів на результат вимірювань. Пояснюється це тим, що опір з’єднувальних дротів у колі Rx, RN може впливати тільки на струм І, від значення якого результат вимірювання не залежить, а опір з’єднувальних дротів кола K - Rx або K - RN знаходиться у контурі нуль-індикатора компенсатора, де в момент вимірювання (показано в темі 6) струм через нуль-індикатор дорівнює 0.

Для запобігання похибки вимірюваннях через нестабільність значень струму через Rx, RN рекомендується виконувати вимірювання за замкненим циклом:

URN URX URN

або

URX URN URX

При цьому покази компенсатора при повторних вимірюваннях мають співпадати.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...