Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювальні мости



Вимірювальні мости служать для точного вимірювання електричного опору (мости постійного струму - активного опору, мости змінного струму-реактивного опору).

Принцип дії вимірювальних мостів проілюструємо на прикладі аналізу роботи найпростішої схеми одинарного моста постійного струму, електрична схема якого має такий вигляд:


Тут резистори R1, R2, R3, R4, які називають плечима моста, з’єднані у кільце. Точки з’єднання цих резисторів називаються вершинами моста. До протилежних вершин вмикають джерело живлення (Дж) та нуль індикатор(НІ), які створюють відповідно діагональ живлення і індикаторну діагональ. Різниця напруг між вершинами А і В дорівнює нулю за умови:

R1 R3 = R2 R4 (умова рівноваги моста).

Якщо один з опорів плеч (испр. пліч) моста є невідомим, то його значення може бути визначене через опір решти трьох плечей. Наприклад:

Rх = R1 = R4R2 /R3

Як видно з цієї рівності значення опору Rх порівнюється із значенням опоруR4 (плече порівняння) в масштабі відношення R2/R3.

Принцип дії мостів змінного струму такій самий.

Для зручності користування плече порівняння моста виготовлюється у вигляді багатодекадного важільного магазину опору.

Необхідне відношення R2/R3 встановлюється шляхом незалежного змінювання кожного з цих опорів, через що вони частіше за все виготовляються у вигляді штепсельних магазинів опорів.

Граничне допустиме значення основної похибки мостів у відсотках значення вимірювальної величини для найвищих класів точності мостів не перевищує (0.01...0,002)%.

6.2. Компенсатори напруги (потенціометри)

Компенсатори напруги призначені для здійснення точних вимірювань напруги, або електрорушійної сили (ЕРС). Принцип дії компенсаторів напруги полягає у тому, що вимірювальна величина (напруга) врівноважується відомою напругою. Так. наприклад, в конденсаторі напруги постійного струму, схему якого наведено наступному рисунку, вимірювана напруга Ux зрівнюється відповідним падінням напруги

Ux = IpRkx,

виникаючої на компенсаційному опорі Rk при проходженні по ньому струму Ip від зовнішнього джерела напруги Дж (джерелаживлення):


В момент рівноваги, який досягається регулюванням компенсаційної напруги, показ гальванометра (нуль-індикатора НІ), увімкнутого у досліджувальне коло через перемикач ПМ в положенні «X», буде дорівнювати нулю. Тоді

Ux = Uk = IpRkx,

де Rkx - частина комплексного опору, з якого знімається компенсаційна напруга.

Значення компенсаційної напруги відчитується по положенню декадного перемикача компенсаційного опору, тобто по значенню Rkx тільки за умови, що через Rk протікає точно відоме значення робочого струму Ip.

Для встановлення робочого струму перемикач ПМ переводиться у положення „НЕ” і за допомогою резистора R добиваються такого значення робочого струму Ip, при якому падіння напруги на установлювальному опорі Rу дорівнює ЕРС нормального елемента НЕ, про що свідчить нульовий показ гальванометра НІ.

В цьому випадку:

Ip = EНЕ/Rу,

Ux = Uk = IpRkx = (EНЕ/Rу) Rkx = (Rkx/Rу) EНЕ.

Таким чином в кінцевому результаті вимірювання Ux зводиться до порівняння його значення із значенням ЕРС нормального елемента НЕ (EНЕ.) в масштабі відношення Rkx/Rу, а похибка визначення Ux дуже мала, оскільки визначається похибкою НЕ і похибкою відношення (Rkx/Rу).

На практиці існують компенсатори постійного струму, похибка яких не перевищує 0,0005%.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2857 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...