Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Соціологія правозастосування



Ефективна дія правозастосування є актуальною сучасною проблемою в Україні, розв’язання якої вимагає застосування тривалих і цілеспрямованих зусиль контролю з боку держави, політичних партій та інших компонентів політичної організації суспільства, підвищення рівня професійної підготовки юристів, правової і політичної культури населення, вдосконалення методів підбору, розстановки й виховання кадрів правозастосовників.

Правозастосування як вид соціальної діяльності. Соціально-правовий контроль на стадії правозастосування та його ознаки. Цілі та функції правозастосування у соціальному механізмі правового регулювання. Умови справжньої соціальної цінності правозастосування. Найважливіші соціальні та юридичні чинники, які інтенсивно впливають на правозастосовну діяльність: кадровий склад суб’єктів правозастосовників; конкретно-історичні умови правозастосовної діяльності; соціально-психологічний механізм прийняття рішення; фактична діяльність суб’єктів правозастосовників; якість акта застосування правових норм.

Суб’єкти правозастосувальної діяльності. Професіограма посадової особи правозастосування, юриста. Сучасні проблеми кадрової політики держави, які спрямовані на розв’язання завдань формування кадрового складу посадовими особами, здатними належним чином здійснювати правозастосувальну діяльність.

Умови правозастосувальної діяльності: загальні, спеціальні, індивідуальні.

Фактична діяльність суб’єктів правозастосування. Соціальні критерії її оцінки. Визнання правозастосування ефективним.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З КУРСУ

„СОЦІОЛОГІЯ ПРАВА”

Плани семінарських занять призначені для використання студентами в процесі підготовки до семінарів, а також безпосередньо в процесі семінарських занять з соціології права. Метою семінарських занять є допомога студентам у вивченні навчального курсу, а також сприяння більш глибокому і всебічному розгляду та аналізу важливих і складних питань соціології права.

Вивчення курсу соціології права відповідає завданням гуманітаризації процесу становлення юридичного мислення студентів, допомагає їм самовизначитися в особистих світоглядних позиціях та духовних інтересах, сприяє формуванню їх правової культури.

Завдання семінару – на основі першоджерел забезпечити засвоєння навчального матеріалу програми курсу шляхом вільного та ґрунтовного обговорення ідей, теорій, вчень, визначення їх дискусійного характеру, визначення концептуальних положень, які ввійшли до арсеналу загальнолюдських і національних державно-правових цінностей, а також тих теоретичних положень, які використовуються сьогодні.

При підготовці до семінару студенти повинні опрацювати рекомендовану літературу, і перш за все роботи тих вчених, які стануть предметом обговорення. Студенти також повинні ознайомитися зі змістом відповідних інтерпретацій творчості видатних мислителів, що надає можливість визначити їх роль в становленні соціології права як науки.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...