Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стан і форми води в грунті



Вода в природі виконує дві функції: забезпечує багато фізичних і хімічних процесів; є потужною транспортною геохімічною системою, яка сприяє переміщенню речовин в просторі.

Стан і форми води, закони її переміщення та доступності для рослин, водоспоживання рослинами, водно-фізичні властивості та водний режим грунтів вивчали Г.М. Висоцький (1899), О.А. Роде (1965), Н.А. Качинський (1970) та інші.

Головним джерелом грунтової вологи є атмосферні опади. Кількість опадів залежить від клімату. Кількість вологи, що просочується у грунт і затримується в ньому, залежить від механічного складу і структури верхніх горизонтів. Іншим джерелом води в грунті є волога (пара) приґрунтових шарів атмосфери. Третє джерело – грунтові води (не глибше 5-7 м від поверхні грунту).

Існують три категорії вологи у грунті: пароподібна, зв’язана, вільна.

Пароподібною називається волога, яка знаходиться в грунтовому повітрі у вигляді водяної пари. Вона утримується у грунті в невеликій кількості й вільно пересувається від місць з більшою пружністю до місць з меншою пружністю. Поглинена поверхнею твердих частинок, переходить у зв’язану воду.

Зв’язаною називається вода, яку поглинули поверхні твердих частинок. Вода розділяється на гігроскопічну і плівкову.

Гігроскопічна вода утворює плівку безпосередньо на поверхні твердих частинок і дуже міцно пов’язана з грунтом силами молекулярного тяжіння. Кількість гігроскопічної води залежить від вмісту тонких органічних і мінеральних частинок, здатних утворювати навколо себе плівку.

Плівковою водою називається вода, яка розташовується поверх плівки гігроскопічної води і також утримується силами молекулярного тяжіння частинок.

Вільною називається вода, яка знаходиться в капілярах грунту. В залежності від характеру попадання води в грунт розрізняють капілярно-підвішену та капілярно-підперту воду.

Окрім перерахованих форм води, розрізняють ще одну форму вільної води – гравітаційну воду. Це вода, яка не може утримуватись в грунті й вільно рухається по порам під дією сили тяжіння. Це нестійка форма води й існує вона деякий час безпосередньо після випадіння опадів.

Рослини поглинають тільки вільну воду (продуктивний запас), інші види води не мають великого значення для живлення рослин. Сумарна кількість гігроскопічної й плівкової води складають мертвий запас (непродуктивна волога).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2961 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...