Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Провідникові матеріали з великим питомим опором. Это система мер по выходу из кризиса, заключавшаяся в активном регулировании гос-вом экономических процессов вопреки обычного для англосаксонского мира



Провідникові матеріали з великим питомим опором.

До цих матеріалів належать: метали – вольфрам W, молібден Mo, та сплави – манганін, константант, ніхром, нікелін, фехраль, хромаль і т. ін.

Вони відрізняються високою температурою плавлення та високим питомим опором. Найбільшу температуру плавлення (Тпл=3370° С), має вольфрам W, а найбільший потомий опір має константант ρ=0,49 мкОм. м..

Розглянемо властивості та області застосування деяких провідників із великим питомим опором.

Молібден. Є найважливішим конструкційним матеріалом для виготовлення анодів, сіток, катодів, держаків, ниток розжарювання електровакуумних приладів.

Вольфрам – для ниток розжарювання ламп освітлення.

Манганін. Це сплав Cu 86%, Mg 12%, Ni 2%. Його опір R має малу залежність від температури, застосовується для виготовлення додаткових резисторів і шунтів вимірювальних приладів.

Ніхром. Це сплав Ni 67%; Cr 15%; Fe 16%; Mg 1,5%. Має Тпл – до 1000° С.

Фехраль. Це сплав Fe 82%; Cr 15%; Al 3%. Тпл – до 1000° С.

Хромаль. Це сплав Fe 65%; Cr 30%; Al 5%. Має Тпл – до 1000° С.

Константан. Це сплав Cu 60%; Mg 12%; Ni 2% і ін. Його опір незначно змінюється при зміні температури. Має Тпл – до 500° С.

Нікелін. Це сплав Cu та Ni. Застосовується для резисторів Тпл - до 200° С.

Властивості деяких матеріалів високого опору приведені в таблиці 2.

Ніхром, фехраль, хромаль, константант, нікелін застосовуються для резисторів, реостатів та обмоток нагрівальних приладів.

Таблиця 2





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...