Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета роботи. 2. Визначити досвідченим шляхом основні величини, що характеризують ці схеми.



1. Ознайомиться із принципом дії й схемами включення однофазних і трифазних випрямлячів.

2. Визначити досвідченим шляхом основні величини, що характеризують ці схеми.

ОПИС СХЕМ ВИПРЯМЛЯЧІВ

Випрямлячами називаються пристрої, у яких за допомогою діодів відбувається перетворення змінного струму в пульсуючий постійний.

Основними елементами, що входять у схему випрямляча, є: один або декілька діодів, що пропускають струм в одному напрямку; силовий трансформатор, що узгоджує величину випрямленої напруги з напругою мережі U1 і згладжувальний фільтр, що зменшує пульсації. Деякі випрямлячі працюють без фільтрів, деякі без трансформаторів, якщо випрямлена напруга повинна бути такою за величиною, як напруга в мережі змінного струму.

По кількості фаз розрізняють однофазні й багатофазні випрямлячі. По проходженню струму через вторинну обмотку трансформатора - однотактні й двотактні. По проходженню струму через навантаження - одно - і двопівперіодні. В однопівперіодних випрямлячах струм через навантаження проходить один раз за період, прикладеної до випрямляча напруги, а у двопівперіодних - двічі. В однотактних схемах струм у вторинній обмотці трансформатора протікає тільки один раз за період, у двотактних - двічі.

Випрямлені схеми характеризуються коефіцієнтом пульсації Kn, що представляє собою відношення амплітуди першої гармоніки випрямленої напруги на навантаженні Um до постійної складової U0 (мал.1).

Kn = Um/ U0 (1)

Для різних схем випрямлячів (див. мал. 2,3,4,5) Kn має певну величину. Теоретично коефіцієнт пульсацій можна розрахувати по наступних формулах:

для однофазної однонапівперіодної однотактної схеми

Kn = /2 (2),

а для інших схем

Kn = 2 (3),

де m - число фаз.

Числові значення Kn зазначені в табл. 13.1. Між випрямленною напругою U0, тобто постійної складовою і напругою на вторинній обмотці трансформатора U2 також існують певні співвідношення, наведені в таблиці 13.1.

Таблиця 13.1.

  Схеми випрямлячів
  Однофазний однопів-періодний однотактний Однофазний двопів-періодний двотактний (мостова схема) Трифазний однопів-періодний однотактний Трифазний двопів-періодний двотактний
Um U0 1,57 0,667 0,25 0,057
U0 U2 0,45 0,9 1,17 2,34

ЗАВДАННЯ Й ПОРЯДОК ЇХНЬОГО ВИКОНАННЯ

Відповідно до необхідної схеми замкнути тумблери вимикачів В 1- 4 на лабораторному стенді.

Виміряти цифровим вольтметром В 7-16 напругу на вторинній обмотці трансформатора U2 і діюче значення першої гармоніки змінної напруги U, установивши перемикач «РОД РОБОТЫ» у положення ~U. Випрямлену напругу U0 виміряти тим же вольтметром, установивши перемикач «РОД РОБОТЫ» у положення − U.

Обчислити амплітудне значення першої гармоніки випрямленої напруги.

(4),

а потім підрахувати відношення Um/ U0 і U0/ U2.

Підраховані відношення занести в таблицю 13.2 і зрівняти з теоретичними, зазначеними в таблиці 13.1.

Таблиця 13.2

  Схема випрямляча Вимірювано Обчислено
U2, B U, B U0, B Um U0 U0 U2
Однофазний однопівперіод-ний однотактний          
Однофазний двопівперіодний двотактний (мостова схема)          
Трифазний однопівперіод-ний однотактний          
Трифазний двопівперіодний двотактний(схема Ларіонова)          

Замалювати осцилограми напруг для кожної зі схем.

рис.13.1 рис.13.2

рис.13.3 рис.13.4

рис.13.5 рис.13.6

рис.13.7 рис.13.8





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...