Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Донецьк 2008 зміст



}

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКий ДЕРЖАВНий університет УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА

МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

з дисципліни

СОЦІАЛЬНА І ЕКОНОМІЧНА ГЕОГРАФІЯ

ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН”

(Заліковий модуль І. Економічна і соціальна географія світу)

ДОНЕЦЬК 2008 ЗМІСТ

ВСТУП.. 5

Заліковий МОДУЛЬ 1. Економічна і соціальна географія світу.. 7

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КУРСУ „СОЦІАЛЬНА І ЕКОНОМІЧНА ГЕОГРАФІЯ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН”. 7

1 Об’єкти, предмет і структура курсу "Соціальна і економічна географія зарубіжних країн". Зв’язок з іншими науками. 7

2 Методи та задачі дослідження розвитку, розміщення населення. 13

та господарства в світі 13

3 Теоретичні засади соціальної і економічної географії 15

зарубіжних країн. 15

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2 ПОЛІТИЧНА КАРТА СВІТУ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ.. 37

1 Сучасна карта світу: територія та кордони, політико-територіальні утворення. 37

2 Основні періоди та етапи формування політичної карти світу. 46

3 Сучасна типологія країн світу: класифікація за визначеними ознаками. 53

4 Міжнародні організації та союзи. 69

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3. НАСЕЛЕННЯ СВІТУ: ОСНОВНІ РИСИ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ.. 78

1 Динаміка чисельності населення Земної кулі 78

2 Демографічна ситуація: відтворення населення та прогноз. 81

3 Розміщення та розселення населення. Урбанізація та її проблеми. 86

4 Показники рівня життя. Соціальна та професійна структура населення. Зайнятість населення. 89

5 Міграція населення. 91

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 4. ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СВІТУ.. 97

1 Природні ресурси світу: поняття і роль мінерально-сировинних ресурсів у сучасній економіці, головні райони їх розміщення. 97

2 Класифікація та географія світових запасів ресурсів. 99

3 Сучасні проблеми енергозабезпечення: забруднення навколишнього середовища, екологічні проблеми людства та шляхи їх вирішення. 104

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ.. 109

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ.. 132


ВСТУП

Світ, в якому живе людство, уявляє собою єдине ціле. Цілісність ця створилася на підставі взаємодії природи та суспільства в межах усієї планети. Взаємопов’язана та взаємозалежна також економічне та політичне життя всіх держав світу. На життя кожної країни накладають відбиток усі процеси, що відбуваються в світі, і в той же час хід подій в господарстві та суспільному житті окремої країни впливає на світову економіку та політику. Ось чому важливо знати стан і господарство світу в цілому і господарство окремих держав і регіонів зокрема.

В основі курсу „Соціальна і економічна географія зарубіжних країн” лежить суспільна географічна наука, що вивчає територіальну організацію суспільства та його господарства. В її складі виділяють географію світового господарства, що вивчає політико-географічні процесі, природні умови та ресурси, населення, господарство, географію міжнародних економічних відносин в масштабах усієї планети, і регіональну географію світу, об’єкти вивчення якої – окремі країни або історико-географічні регіони.

Курс „Соціальна і економічна географія зарубіжних країн” надає сучасне бачення цілісного та неподільного світу, уявлення про природні ресурси та населення, про світове господарство та тенденції його розвитку в умовах науково-технічної революції, розуміння найбільш актуальних проблем людства. В процесі вивчення даного курсу відбувається ознайомлення з багатьма новими географічними, економічними, соціологічними, демографічними та іншими поняттями та термінами, знання яких необхідно кожному майбутньому менеджеру із менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

В заліковому модулі 1, який охоплює 1-4 змістовні модулі розглядаються основні риси політичної географії світу, надана оцінка світових природних ресурсів і основні риси географії населення, висвітлюються загальні закономірності світового господарства, розвитку та територіальної організації основних його систем, а також демографічні проблеми людства.

Вивчаючи курс „Соціальна і економічна географія зарубіжних країн”, необхідно пам’ятати про те, що природа, населення, господарство, політичні та міжнародні економічні відносини – дуже складні системи, що постійно знаходяться в стані змін і розвитку. Тому поглиблені знання з географії зарубіжних країн є невід'ємною частиною підготовки фахівців з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. Результати зовнішньоекономічної діяльності, їх ефективність і довготермінова життєздатність пов’язані і зі здібностями менеджерів використовувати переваги та враховувати особливості розвитку різних географічних регіонів, представниками яких є зарубіжні партнери. Країни світу відрізняються одна від одної не тільки географічним розташуванням, наявністю або відсутністю корисних копалин, а й різною суспільно-культурною спадщиною, звичаями, традиціями, які складають антропологічну сутність підходів до організації й ведення бізнесу, ділової поведінки та правил торгівлі. Питання соціального і економічного середовища різних країн світу у курсі обговорюються з точки зору їх впливу на можливості бізнесу українських підприємств з представниками певних регіонів і територій. У курсі розглядаються різні сторони економічного й соціального розвитку зарубіжних країн, які спроможні допомагати менеджерам приймати оптимальні рішення щодо географічної структури бізнесу і збільшення вартості капіталу.

Метою курсу постає надання студентам теоретичних знань щодо соціальної і економічної географії зарубіжних країн і практичних навичок їх використання для прийняття різноманітних управлінських рішень у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств, фірм, об’єднань, корпорацій тощо.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...