Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Монтаж роз’єднувачів, вимикачів навантаження, масляних вимикачів і запобіжників



Монтаж роз’єднувачів.

Роз’єднувачі призначені для відключення і включення під напругою ділянок електричного ланцюга або окремих апаратів при відсутності навантажувальних струмів. Це комутаційний апарат з видимим місцем роз’єднання в повітрі. Видимий розрив ланцюга при відключених роз’єднувачах наочно підтверджує можливість безпечного наближення до відключених частин електроустановки. При умовах, визначених ПУЕ, допускається включення і відключення роз’єднувачами зарядних струмів повітряних і кабельних ліній, струму холостого ходу трансформаторів і струмів невеликих навантажень.

Роз’єднувачі розділяються по числу полюсів — одно- і трьох полюсні; по типу установки— внутрішньої і зовнішньої установки; по номінальній напрузі і по способу керування — ручного і дистанційне від стороннього джерела струму; по наявності або відсутності ножів, що заземлюють. Для комплектування РУ ПС на напругу 6—10 кВ промислових підприємств застосовують однополюсні роз’єднувачі РВО і трьохполюсні роз’єднувачі РВ для внутрішньої установки. Різновидом останніх є роз’єднувачі РВЗ і РВФ. Позначення в марках роз’єднувачів: Р — роз’єднувач, У — високовольтний, Про однополюсний, З — з ножами, що заземлюють, Ф - фігурне виконання; цифри позначають номінальну напругу (кВ) і номінальний струм (А); якщо в типовому позначенні мається буква Т, вона вказує кліматичне виконання (тропічне).

Застосовуються і деякі інші типи роз’єднувачів з підвищеною динамічною стійкістю.

Однополюсний роз’єднувач РВО складається з струмопроводу двох однакових нерухомих контактів і з’єднуючого їх рухливого контактного ножа, малогабаритних опорних ізоляторів, на яких змонтований струмопопровід і металеві цоколі, підстави для установки ізоляторів і для кріплення роз’єднувача; на цоколі передбачений болт заземлення. У конструкції роз’єднувача РВО передбачена ще одна деталь — зачіп з вушком, що призначений для запирання ножа у включеному положенні і для керування роз’єднувачем. Зачіп виключає мимовільне відкриття ножа під впливом власної маси, струсів і впливу електромагнітних сил.

Трьохполюсний роз’єднувач РВ складається з наступних частин: сталевої рами; шести опорних ізоляторів, на яких укріплені мідні косинці, що є стійками нерухомих контактів; мідних ножів; пружин і сталевих накладок; осі, на якій обертається ніж, за кріплений у контактній стійці; вала з привареним важелем для зчленування з приводом і трьома важелями для з’єднання з ножами полюсів, фарфоровими тягами; упора для обмеження кута повороту ножів і болта заземлення.

Сталеві накладки на кінцях ножів, що розмикаються, є електромагнітним замком замість механічного замикаючого пристрою. При великих струмах вони притягаються друг до друга і, стискаючи мідні пластини ножа, підсилюють тиск у контактах. У залежності від номінального струму роз’єднувача його ножі складаються з однієї, двох або декількох мідних смуг. Контактний ніж, що обертається на осі, виконаний із двох смуг, що охоплюють нерухомі контактні стійки. тиск у контактах створюють пружини. Завзята пластина обмежує відкриття ножа при відключенні.

При включенні і відключенні роз’єднувача ножі трьох полю сов повертаються порцеляновими тягами, що шарнірно з’єднані з однієї сторони з ножами, а з іншого боку — з важелями на валові. Приводний важіль на валові з’єднує роз’єднувач з його приводом. для керування трехполюсными роз’єднувачами на напругу 6—10 кВ на підстанціях і РУ промислових підприємств застосовують ручні підоймові приводи, наприклад ПР декількох модифікацій, що мають в основному однаковий пристрій, але різні розміри деталей і рукояток.

Керування однополюсними роз’єднувачами здійснюють спеціальною штангою з ізоляційних матеріалів, що має на одному кінці металевий гачок для зачеплення за вушко контактного ножа. Відкриття ножа на кут до 75° обмежується упорами. При необхідності дистанційного керування роз’єднувачами застосовують пневматичні і электродвигательные при води. Трехполюсные роз’єднувачі типу РВЗ мають один або два вали з контактами, що заземлюють, укріпленими під основними нерухомими контактами. Між валами основних і ножів, що заземлюють, передбачене блокування. Ножі, що заземлюють, включають окремим приводом. Ревізію роз’єднувачів із приводами й усунення виявлених дефектів, як правило, роблять у майстерні. Там же комплектують опорні конструкції, кріпильні деталі і матеріали, що разом, з роз’єднувачем і приводом транспортують до місця установки. Роз’єднувач і привід установлюють так, щоб осьові лінії, вивірені по віднесу і рівневі, не відхилялися більш ніж на 2 мм.

Після установки роз’єднувача і приводу і з’єднання їхньою тягою встановлюють ще одну деталь тягоуловлювач. При зламанні або обриві трубчастої тяги або сполучних ланок передач тяговловлювач запобігає падінню тяги на струмоведучі частини. Тягоуловлювач виготовляють із дроту діаметром 6—8 мм або зі смугової сталі у виді овального кільця, усередині якого вільно переміщається тяга; у випадку Обриву вона не може торкнутися струмоведучих частин.

Завершальною операцією при монтажі роз’єднувачів є їхнє регулювання. При цьому перевіряють і регулюють наступне: центрування ножів у правильність їхнього входження в нерухомі контакти; кут повороту ножів при відключенні; одночасність включення ножів трьохполюсних роз’єднувачів; щільність прилягання контактів; тиск контактних пластин на ножі роз’єднувача; роботу приводу і сигнальних контактів. Перевіряють також дія обмежувальних пристроїв приводу.

У процесі регулювання приводу домагаються, щоб включене у відключене положення роз’єднувача і приводу відповідали один одному — при верхньому положенні рукоятки приводу роз’єднувач повинен бути включений, при нижньому — відключений. В обох крайніх положеннях привід защіпається засувкою. Регулювання вважають закінченим, якщо для включення і відключення роз’єднувача досить зусиль руки однієї людини.

Сигнальні контакти КСА, службовці для замикання і розмикання блокувальних ланцюгів, ланцюгів сигнальних ламп і інших допоміжних електричних ланцюгів; регулюють зміну положення важелів на КСА і на приводі роз’єднувача; контакти КСА призначені для установки з вимикачами і роз’єднувачами і мають у залежності від призначення від 2 до 12 ланцюгів.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...