Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Quot;Commentarium rerum gallicarum" ("Комментарий к делам галльским". - Примеч. переводчика), lib. XXVIII. - Примеч. Вольтера. 2 страница



(26) Attorozi [Атторочі, Аттороси]: локалізація цього племені залишається неясною. Верифікація дослідників поміщала їх від Помор’я до Турова на Русі[113]. П.Й.Шафарик бачив у них літописних тиверців [114], що добре вписується в порядок назв після уличів та нерв’ян (нервів). Цю локалізацію приймали В.Сєдов[115] та інші дослідники. Прийнявши тотожність атторосів з тиверцями, треба віднести позицію (26) до третьої групи (торговельного шляху).

А.Кралічек[116], А.Брюкнер[117], Г.Ловмяньский[118] взагалі вважали, що ця назва, подібно до дальшої номенклатури назв, які закінчуюються на rozi є містифікаціями (вигаданими штучними конструкціями). Потреби в подібній містифікації не було за жодних умов виникнення самого документу. Простежити вірогідність їх гіпотези практично немоливо.

Крім того дублетом Attorozi можна вважати Aturezani [119].

(27) Eptaradici [Ептарадичі]: з усіх верифікацій найповажніше виглядає версія А.Кралічека, який в цій назві вбачав поєднання грецького έπτά з слов’янським родичі, тобто “сім родів” Феофана – слов’янських племен в Мезії за Дунаєм в часи болгарської міграції[120]. Ця версія також вписується в порядок назв “Баварського Географа”, даючи підстави прилучити позицію (27) до третьої групи (торговельного шляху).

(28) Uuillerozi [Вільєрочі, Вілероси]: також викликали цілу низку фантастичних верифікацій (над р.Булерою в Литві як Булерці, біля оз.Сюссер-Сее на захід від Гале, дублет велетів і т.д.)[121]. У порядок назв “Баварського Географа” вписується тільки версія А.Кралічека, який вважав їх одним з наддунайських болгарських племен[122].

(29) Zabrozi [Заброчі, Саброси] та (30) Znetalici [Знеталичі] взагалі представлені лише фантастичними версіями. Якщо взяти до уваги розташування цих племен поруч з тиверцями та можливою локалізацією племен 27 28 як придунайських болгарських племен, то можна запропонувати локалізацію племен 29 30 у межиріччі Пруту і Серету. Це могли бути дако-романські племена. Заброчі (Заброси, Саброси) могло бути спотворенням назви Сабоків. Це плем’я, вперше згадане Птолемеєм, традиційно розміщають у Дакії, на користь дакійської приналежності свідчить і назва племені. У ІІ ст. за Марка Аврелія і Коммода Сабоки тривожили римські кордони, далі під впливом кельтів і римлян мігрували на північ. Їх розташовують навіть біля витоків Вісли та берегів Сяну[123]. Проблема ця гіпотетична. Не можна виключати, що основна маса сабоків відійшла на південь в межиріччя Серету і Пруту, а може, навіть Пруту і Дністра.

(31) Aturezani [Атурезани, Тиверці]: всі локалізації (над р.Тур’я на Волині, між Карпатами і Дунаєм чи біля надлабського Турітца поблизу Магдебургу)[124], крім гіпотези П.Ю.Шафарика, який вважав їх тотожними з тиверцями [125], є малоймовірними.

(32) Chozirozi [Хозирози, Хозари, Хазари]: також відносяться до неідентифікованих назв[126]. З хазарами їх першим пов’язав П.Ю.Шафарик[127]. З усіх існуючих версій (в Угорщині, в Тюрінгії і т. д.), ця версія найбільш обгрунтована.

Підсумовуючи локалізацію групи племен 26 32, можна стверджувати, що ця група є продовженням попередньої групи, пов’язаної з основною артерією “бурштинового шляху”. Ця група включає тиверців (26 та 31), болгарські придунайські (27, 28) і дако-романські племена в межиріччі Пруту і Серету (29, 30) та хазар (32). Розташування останніх інформатори докладно не уявляли, але знали, що вони розселені десь далі за тиверцями.

Наступна група племен 33 38, серед яких згадуються лендзяни, волиняни і пруси, пов’язана з відгалуженням знаменитого “бурштинового шляху” від кордонів Великоморавської держави до берегів Балтики. Саме ця, доволі точна й об’ємна інформація, могла бути отримана від св.Мефодія та його оточення

(33) Lendizi [Лендізі, Лендзяни]: Старша генерацiя польських iсторикiв, використовуючи фрагмент трактату візантійського василевса Костянтина Багрянородного „Про управлiння імперією”, де повiдомлялося, що плем’я Lеnzenionoi платило данину Києву в часи регенства Ольги, намагалися посунути межi лендзян мало не пiд Київ. Врешті не встояв навіть Г.Ловмяньский. Вiн вiдмовився вiд попереднiх поглядiв i поширив кордони лендзян до Бугу та Стиру на Волинi[128]. Цi тенденцiї мають мiсце i сьогоднi. Межi лендзян на пiвднi i на сходi пересуваються до верхiв'їв Днiстра і Стиру[129] та далi, а для обгрунтування цiєї тези залучаються переважно ономастичнi матерiали, причому навiть такi назви, як Белз, Белзець чи Тисмениця беззастережно вiдносять до захiднослов'янських, тобто польських[130]. Немає поважних підстав відмовлятися від локалізації лендзян у Сандомирсько-Люблінській землі.У серединi Х ст. це плем’я могло утримувати верхiв’я Прип'ятi i певний час брати участь у днiпровськiй торгiвлi з Вiзантiєю. Можливо, бужани, волиняни чи iншi волинськi племiннi князiвства перебували у той перiод пiд їх гегемонiєю. Як учасники днiпровської торгiвлi, вони могли сплачувати якусь частку Києву. Через це Костянтин VII i відносив їх до данникiв Києва. О.Головко з цього приводу писав про певну групу лендзян, яка мешкала у верхів’ях західних витоків Дніпра (вірогідно на території сучасної Білорусії), але водночас не була якимсь значним етнічним формуванням і згодлом повністю асимілювалася східнослов’янським населенням[131]. Пiвденнi кордони лендзян дотикали Угорщини, але це не означає, що вони доходили до Карпат. Знахiдка цiлого угорського кладовища Х ст. у Перемишлi свiдчить про те, що угорськi впливи у цьому регiонi могли сягати Сандомирсько-Люблiнської землi. Зрештою, етимологія угорської назви поляків – lengyel від лендзян – не вимагає наявності безпосередніх кордонів. Вистачало контактів через Перемишль, який тоді був хорватським центром[132]. Назва його походить вiд Пшемисла – імені хорватського або моравського князя (у період гегемонії Великої Моравії тут міг сидіти моравський династ). Пiсля розгрому Великої Моравiї хорватськi князiвства стали об’єктом боротьби мiж Чехiєю, Угорщиною i Польщею. Польща в той час переживала перiод формування. В орбiту держави Мєшка I ввiйшли лендзяни, а також, можливо, на короткий час, Червень i Перемишль, котрий перед цим перебував у сферi угорського впливу. У 981 р. Володимир Святославич приєднав цi землi до Києва. Якщо б цi землi були етнiчними територiями лендзян, то за них неминуче почалась би тривала боротьба. Але цього не трапилось, бо цi землi були хорватськими. У Х ст. лендзяни знаходилися біля великоморавських кордонів.

(34) Thafnezi [Тафнезі, Тафнечі, Таняни]: П.Я.Шафарик та Л.Нiдерле вважали, що Thafnezi – це плем’я, яке жило на р.Танвi, правiй притоцi Сяну[133]. За даними “Географа Баварського” на їх територiї було 257 градiв. Басейн рiки Танви бiдний на археологiчнi знахiдки, що викликало застереження дослiдникiв. Однак практично на жоднiй з територiй племен, перелiчених “Географом Баварським” у групі 14 58, не вдалося вiдшукати вiдповідної кількості градiв. Імовірно, інформація стосується приблизної кількості громад-общин[134]. Інші варiанти локалiзацiї племенi Thafnezi (поморськi, дравськi, верхньодунайськi) слабо аргументованi, вони базуються на спiвзвучностi назв без пов’язання з їх етимологiєю, археологiчним матерiалом i порядком назв у “Баварського Географа”[135]. Є.Кухарський розмiстив танян на пiвдень вiд лендзян i на пiвнiч вiд Карпат[136], що, по сутi, не заперечує версiї Шафарика-Нiдерле. Гіпотеза І.Геррмана стосовно тотожності Thafnezi і Thadesi може бути принятною лише у випадку, якщо припустити, що редактор “Баварського Географа” помилково розмістив Thadesi перед Glopeani [Глоп’янами], тоді як їх потрібно було поставити перед Zuireani [Черв‘янами].

(35) Zeriuani [Черв’яни]: Iснує версiя їх iдентифiкацiї навiть як чернiгiвських сіверян. Найбiльшого визнання здобула здогадка Тадеуша Левицького, згідно з якою Zeruiani - серби, тобто нинiшнi лужицькi серби. Т.Левицький виходив з порядку назв у контекстi пам’ятки: Lendizi – Thafnezi – Zeruiani – Prissani – Velunzani. Оскільки Lendizi – це лендзяни, локалiзованi в Сандомирськiй землi, а на думку польського iсторика Prissani i Velunzani – спотворенi назви поморських племен пуржичан i велинян, то Zeruiani-Сорби були розмiщенi мiж середньою Вiслою та нижньою Нотецiєю[137]. Вже Г.Ловмяньский помiтив непевнiсть такої локалiзацiї[138]. З’явився ще цiлий ряд версiй локалiзацiї цього племенi вiд Помор’я майже не до гирла Дунаю, але жодна з них не була переконливою.

Iван Крип’якевич пропонував „Zeruiani” читати як „черв’яни”, тобто плем'я, пов'язане з градами червенськими найдавнiших лiтописiв. Племiнна назва черв'ян збереглася в Iпатiївському зведеннi, а також вiдбита у топонiмi Червняни (Черляни, нинi у Городоцькому р-нi Львiвської обл.)[139]. Це в’яжеться i з контекстом, де сказано, що плем’я складало велику „ державу, що з неї, як кажуть, походять всi люди слов’янськi ” [у перекладі О.Назаренка: “ королівство настільке [велике], що з нього, походять всi слов’янськi народи і ведуть, за їх словами, [свій] початок ”, що також цілком коректно: “regnum” як “королівство” [140]. ]. Звідси і назви Червен та Червенські гради, інформацію про яких зберегли найдавніші літописи[141]. З черв’янами ототожнювали етнонім “zeriuani” Я.Відаєвич[142] та Т.Лер-Сплавіньский, (вважаючи це плем’я польським)[143]. Легко пояснити i етимологiю назви у нiмецькому спотвореннi: Zeruiani = Czeruiani = Czerweni = Черв'яни. Крiм того цей варiант найкраще вписується в порядок назв “Баварського Географа”: Lendizi – Thafnezi – Zeruiani – Prissani – Velunzani [144]. Б.Томенчук розташував їх у Вісло-Бузькому басейні[145], але для цього йому довелося “перемістити” волинян аж за гирло Західного Бугу, для чого немає жодних підстав. За І.Геррманом Zeriuani – це носії культури Луки Райковецької, яку В.Сєдов ототожнює з дулібами[146], але ця локалізація нічим не мотивована. Водночас гіпотеза І.Геррмана, за якою Zeriuani є дублетом Zuireani, заперечень не викликає.

(36) Prissani [Пріссані, Присянці]: М.Карамзiн[147], Й.Добровський[148] i А.Кралiчек[149] вiдстоювали тотожнiсть Prissani = Brzezani. А.Крисiнський висунув варiант: Prissani = Brissani, згаданi Гельмольдом над нижньою Гавелою[150]. В.Войцеховський, Р.Кернсновський, Г.Ловмяньський та iншi історики прив’язували це плем’я до поморських Пуржич[151]. Iснують ще локалiзацiї племенi в районi Пружан в Бiлорусi чи Прiзрена на Балканах. Всi вони змушують сильно „вивертати” назву джерела, залежно вiд бажань дослiдника. Вони не беруть до уваги нi етимологiї назви, нi наявностi археологiчних пам’яток вiдповiдної епохи i не вписуються в контекст назв “Баварського Географа”.

Виходячи з локалізації сусідніх племен в контексті пам’ятки, можна вважати, що це Присяни (Пріссані, Присянці), тобто плем’я, що живе на р. Сян (спотворена назва вiд Zlasani з Празького привiлею 1086 р. – засяни (засянцi), позаяк форми присянцi, прикарпатцi i т.д. характернi для пiзнійшого часу). За даними “Баварського Географа”, у них було 70 громад. В районi Перемишля-Сянока було майже стiльки ж городищ[152]. Центром землі присян був Перемишль, який у ІХ ст. вже існував[153].

(37) Uelunzani [Велунчани, Волиняни]: Польські історики досі намагаються пов’язувати волинян з поморським містом Велин. Навіть відомості відомого арабського історика Абу-л-Хасана Алі ал-Масуді (947) про державу Валиняна та її короля Маджака польські історики, а за ними і деякі сучасні російські історики, схильні відносити до поморського Волина. Ал-Масуді черпав інформацію про східних слов’ян від ал-Джармі, який визволився з візантійського полону у вересні 845 р., та Харуна ібн Яхья, який визволився з візантійського полону бл. 900 р. Їх інформація відноситься до 40-80-х років ІХ ст. Як справедливо зауважив А.Новосельцев, у ІХ ст. Волина у Помор’ї не існувало. Зрештою, про Помор’я у Візантії тоді нічого і не знали[154]. Волиняни – не гiпотетичне плем'я з околиць поморського мiста Велинь, а з Волинi, де волиняни засвiдченi літописами, іншими писемними пам’ятками i топонiмами.

(38) Bruzi [Бруси, Пруси]: тотожність Bruzi і Пруси не викликає застережень[155]. Ятвяги, які були найпівденнішим з прусських племен, хоронили своїх покійників під кам’яними курганами, ареал яких розпочинається у верхів’ях Шари і Німана[156].

Важко визначитися, куди віднести плем’я (39) виходячи з варіантів його локалізації воно могло відноситися як до попередньої, так і до наступної групи. І.Херрман виділив племена 40 46 в групу племен, розташованих уздовж шляху: Саркел – Київ – Візантія[157]. Уточнення Б.Томенчука (Балтійське море – Ладога – р.Волга – р.Десна – р.Дніпро – Чорне море)[158] не може бути прийнятним.. Інформатори “Баварського Географа” не могли знати цього “варязького” шляху та ще й в ІХ ст. Якщо їм був відомий щлях до Хазарії, то, звичайно через Саркел до Києва. Шлях з Булгара на середній Волзі сформувався вже у Х ст., коли після прийняття мусульманства волзькими булгарами через цей регіон пішла мусульманська торгівля в обхід гирла Волги, яке залишилося під контролем хазарів. А в ІХ ст. зв’язок з Хазарією проходив через Дон, у верхів’ях якого перебували цілі слов’янські масиви[159]. (39) Uuizunbeire [Вічунбейри]: також зібрали низку фантастичних локалізацій (Vidivarii Йордана, Beormas Орозія, Biarmi короля Альфреда і скандинавських джерел, пермяки або карели, булгари білі або чорні)[160]. З огляду на розташування поблизу прусів заслуговує на увагу варіант локалізації в р-ні Візни над Нарвою[161]. Ця локалізація найкраще мотивована і з огляду назви (uuizunвізна, beiпри, коло, біля), спотвореної в німецькій передачі. Варіант Б.Томенчука “біла весь”[162] з лінгвістичного боку не обгрунтований. Доводиться константувати, що плем’я 39 належить скоріше до попередньої групи і може бути локалізованим в р-ні Візни над Нарвою.

Племена 40 47 лежали на шляху з Хазарії через Київ до Чорного моря і Візантії.

(40) Caziri [Казіри, Хазари]: ототожнення caziri з хазарами заперечень не викликає[163].

(41) Ruzzi [Руси]: тотожність ruzzi з русами заперечень не викликає[164]. Зрозуміло, що Русь і руси – це дніпровський київський каганат, який недавно виник після звільнення полян від зверхності хазарів[165].

(42) Forsderen [Форсдери] та (43) Liudi [Ліуди, Люди?]: За І.Лелевелем та П.Шафариком – (42) і (43) назви різних фінських племен, що приймав С.Закршевський[166]. За К.Цейссом, це одна назва: “Forst” – “ліс”, “Liudi” - “люди”, тобто “лісові люди” або “древляни”[167]. В. фон Кельтш локалізував їх над дніпровськими порогами, виводячи назву від скандинавського “fors” “водопад” та від готських Тервінгів (Therwingi)[168]. Б.Горак та Д.Травнічек розміщали їх у Криму[169]. Об’єднав ці назви в одну також І.Геррман. За його версією, “Forsderen Liudi” – “Erste Leute”, “Vorderste Leute” чи “Fuhrendes Volk” “перші, керівні люди”[170]. Тобто, в такий спосіб підкреслена зверхність русів у придніпровському об’єднанні – Київському каганаті. Ця версія доволі переконлива, хоча гіпотеза К.Цейсса більш мотивована з лінгвістичного боку і також не суперечить розташуванню племен. Я схиляюся до того, що більшу рацію мав К.Цейсс.

(44) Fresiti [Фрезити]: Від Fresi [171]. Плем’я роташовували в Новгородській землі. П.Я.Шафарик вагався: відносити їх до слов’ян чи фінів[172]. С.Закршевський розташовував їх серед Весі, звертаючи увагу на можливу тотожність Fresiti = Wariazi, Waregowie. Він також припускав тотожність Фрезитів і Кривичів[173]. Б.Горак та Д.Травнічек вважали їх кримськими Фризами, як відлам Готів [174]. Більш переконливою виглядає гіпотеза І.Геррмана, за якою Fresiti (від Freigesessenen, Freisassen) позначають людей, що живуть на власній землі, тобто вільних людей[175]. Така назва німецького редактора для далеких полян цілком логічна. Єпископ Пруденцій зафіксував у Бертинських Анналах (Annales Bertiniani) прибуття 18.05.839 р. в Інгельгейм біля Майнця посольства візантійського василевса Феофіла. З цим посольством поверталося на батьківщину і посольство кагана Русі, яке через протидію ворогів не могло скористатися старим чорноморським шляхом. Поява кагана Русі є свідченням звільнення полян від хазарської залежності, що стало відомо при дворі франкського імператора[176].

(45) Serauici [Серавичі]: також вистачає різноманітних версій щодо їх локалізації (р.Зерев, притока Ужа на Волині[177]; околиці Zar між Бобром і Нейсе Лужицькою[178]; як Letauici тотожні з литовцями або латишами [179]; на р.Сєріці в ізборській землі[180]; на р.Іжорі[181]). З цього ряду можна виділити версії К.Цейсса[182] та Л.Нідерле[183], які ототожнювали Serauici з Сіверянами, що, з огляду на розміщення племені в контексті назв, виглядає більш мотивованим.

(46) Lucolane [Луколяни, Лучани]: розміщалися від району чеського відламу лучан в середній течії Огри[184] на захід від чехів до Лукомор’я в гирлі Дніпра[185]. І.Геррман розмістив їх на півдні в межиріччі Південного Бугу та Дністра[186], Б.Томенчук – в нижній течії Дніпра[187]. Керуючись розташуванням племені в контексті назв, луколян можна розмістити на середньому Дніпрі південніше полян-фрезитів.

(47) Ungare [Унгри, Угри, Угорці]: ідентифікація ungare з угорцями не викликає сумнівів. Зрозуміло, що у середині ІХ ст. угорці ще перебували десь поблизу чорноморського побережжя в степах між нижніми течіями Дніпра, Південного Бугу та Дністра. Бл. 839 р. угорські загони як союзники болгар з’явилися на Дунаї[188].

Племена 48 58 І.Геррман розмістив вздовж торгового шляху Краків Бауцен Ерфурт Прага Краків[189]. Напевно, вартує погодитися з пропонованим Б.Томенчуком уточненням цього шляху як головного центрально-європейського шляху, який зв’язував три річкові системи Віслу Одру Ельбу з Дунаєм[190].

(48) Vuislane [Вісляни]: не виникає сумнівів щодо локалізації Віслян (Верхня Вісла з притоками Ніда, Нідиця, Камінна, Дунаєць, Раба, Скава, нижній і середній Віслок, нижній Сян)[191].

(49) Sleenzane [Слензяни]: етимологія назви виводиться від р.Сленза (Slęza), яка тепер носить назву Логе (Lohe), та гори Слез (Slez, тепер Sobótne). Це лехітське плем’я добре локалізується на верхній Одрі[192].

(50) Lunsizi [Лужичі, Лужиці (Lusici, Lunsizi), Лужичани]: також добре знане плем’я, яке локалізується північніше мільчан у пізнішій області Нижні Лужиці. Лужичани входили до об’єднання сорбів[193].

(51) Dadosesani [Дадосечани, Дзядошани, Дядошани]: відомі з різних джерел, локалізуються в Нижній Сілезії між нижнім Бобром та Одрою[194].

(52) Milzane [Мільчани]: також добре відоме одне з сербо-лужицьких племен, осади якого локалізуються на захід від Гвізди і Лаби в пізніших Верхніх Лужицях[195].

(53) Besunzane [Безунчани, Бежунчани]: назва, ймовірно, походить від місцевості Бежунець, Бежунь[196]. Точна локалізація цього сербо-лужицького племені залишається дискусійною[197].

(54) Uerizane [Веричани]: навколо локолізації цього невеликого племені також триває дискусія (його пов’язують з р.Спревою, пропонують називати Wkrzani або вважають одним із дрібних чеських племен[198]). Заслуговують на увагу версії, які пов’язують їх з серадзянами[199] або з р.Вартою (Wierczanie – Wirczanie – Вірчани)[200].

(55) Fraganeo [Фрагани]: За П.Й.Шафариком – Fergunna (Hercynia silva, тобто збірна назва смуги гір і лісу від витоків Дунаю до Карпат, скоріше Крушні гори[201]). Fergunia, готське fairguni – гора, взгір’я. За К.Цейссом, Прагани, Пражани, тобто жителі празької округи[202]. Цю ідею підтримували В.Новотни[203], В.Халупецкі[204], В.Ванєчек[205]. За В.фон Кельтшем, Frawengo (від Maegdhaland короля Альфреда) у південно-західній Великопольщі. За А.Кралічеком, тотожні Амазонкам Ібрагіма ібн Якуба[206]. С.Закшевський розміщав їх у краківській землі[207]. Цю версію підтримав Б.Горак, ототожнивши їх з Варягами (Waregomi), які жили в Краківській землі[208]. З цих версій найбільш мотивованою виглядає версія П.Й.Шафарика – крушняни чи горяни.

(56) Lupiglaa [Лупигляни, Глупчиці]: плем’я локалізували над р. Луп’я, в районі Єглави на Мораві, в Землі Любуській або Чехії, пропонували розшифрування назви як “Głupie głowy” “дурні голови”[209]. Найбільшi обгрунтована локалізація – місцевість Глупчиці у Верхній Сілезії в басейні рік Одра, Особлонга і Страдуні[210].

(57) Opolini [Ополяни]: легко локалізуються у верхній течії Одри в районі Ополя[211].

(58) Golensizi [Голендзичі Голендзичі, Голендзяни, Голеншичі]: плем’я локалізується в районі Олави на кордоні Польщі і Чехії[212].

Таким чином, підсумовуючи огляд локалізації слов’янських племен за “Баварським географом”, можна стверджувати наступне:

- вздовж східних кордонів імперії франків з півночі на південь точно локалізуються 13 племен: Північні ободричі, Велети (Лютичі), Глиняни, Бетинці, Смоленці, Моричани, Гаволяни, Сорби-Серби, Делемінці, Богемці-Чехи, Морави, Болгари, Мерехани;

- вздовж одерського шляху: Східні ободричі;

- вздовж шляху між Лабою, Одрою та Віслою: Мільчани, Пешнуці [?], Дошани, Глоп’яни.

- вздовж основної артерії “бурштинового шляху”: Черв’яни, Бужани, Житичі, Стадичі, Шеббіроси [?], Уличі, Нерв’яни, Тиверці (двічі), придунайські болгари (Ептарадичі, Вілероси), дако-романці (Саброси?, Знеталичі?), Хазари.

- вздовж другого відгалуження “бурштинового шляху”: Лендзяни, Таняни, Черв’яни, Присяни, Волиняни, Пруси, Візняни [?].

- вздовж шляху з Хазарії через Київ до Чорного моря: Хазари, Руси, Древляни, Поляни, Сіверяни, Луколяни, Угри.

- вздовж шляху Вісла – Одер – Ельба: Вісляни, Слензяни, Лужичани, Дядошани, Мільчани, Бежунчани, Веричани, Крушняни чи Горяни, Глупчиці, Ополяни, Голендзяни.

Зрозуміло, що локалізація частини племен з груп 14 58 залишається дискусійною.

РЕЗЮМЕ

В статті підводяться підсумки спроб локалізації слов’янських племен за джерелом IХ ст. Баварським географом, пропонується уточнення міжнародних торговельних шляхів згідно гіпотези І.Геррмана та пов’язані з цим нові версії локалізації племен.

Ключові слова: Баварський географ, слов’янські племена, локалізація, міжнародні торговельні шляхи


[1] Шифр Clm 560 (“Descriptio” є припискою на двох сторінках до тексту трактату Боеція з геометрії fol.149v – 150 r)

[2] Potocki J. Fragment historiques et geographiques sur Scythie, Sarmatie et les Slaves. – Brunsvic, 1796.

[3] Łowmiański H. O pochodzeniu Geografa bawarskiego // Roczniki historyczne. – 1951-1952. – R.20. – S.9-58.

[4] Nový R. Die Anfänge des böhmischen Staates. – Bd.1. – Praha, 1969. – S.131-149; Херрманн Й. К вопросу об исторических и этнографических основах “Баварского географа” (первая половина IX в.) // Древности славян и Руси. – Москва, 1988. – С.166-168.

[5] Dralle L. Slaven an Havel und Spree // Studien zur Geschichte des hevellisch-wilzischen Fűrstentums (6. bis 10. Jahrhundert). – Berlin, 1981. – S.43-44.

[6] Havlík L. Moravané v údajích franko-bavorského Descriptia // Historický Časopis. – R.7. – Bratislava, 1959. – S.282-289.

[7] Гюзелев В. Баварският географ от ІХ в. и неговото значение за българската история // Гюзелев В. Средневековна България в светлината на нови извори. – София, 1981. – С.68-81.

[8] Раткош П. Великая Моравия – территория и общество // Великая Моравия. Ее историческое и культурное значение. – Москва, 1985. – С.83, 94.

[9] Fritze W.H. Die Datierung des Geographus Bavarus und die Stammesverfassung der Abodriten // Zeitschrift fűr slavische Philologie. – Bd.21. – Heft.2. – Berlin, 1952. – S.326-542; Idеm. Probleme der abodritischen Stammes- und reichsverfassung // Siedlung und Verfassung der Slawen zwischen Elbe, sale und Oder / In Verbindung mit H.Jankuhn und a. hg. H.Ludat. – Giessen, 1960. – S.147; Idem, Frűhzeit zwischen Ostsee und Donau: Ausgewählte Beiträge zum geschichtlichen Werden im öMitteleuropa vom 6. bis zum 13. Jahrhundert. – Berlin, 1982. – S.440-441.

[10] Šafařjk P.J. Slovanské Starożitnosti. – Praha, 1837. – S.980-981.

[11] Назаренко А.В. Русь и Германия в ІХ-ХІ вв. // Древнейшие государства Восточной Европы. 1991 г. – Москва, 1994. – С.35-61.

[12] Назаренко А.В. Об имени “Русь” в немецких источниках IX-XI вв. // Вопросы языкознания. – 1980. – № 5. – С.40-57; Його ж. Имя “Русь” и его производные в немецких средневековых актах (IX–XIV ст.): Бавария – Австрия // Древнейшие государства на территории СССР. Материалы и исследования. 1982 г. – Москва, 1984. – С.86-129; Його ж. Немецкие латиноязычные источники IX-XI вв.: Тексты, пер., коммент. – Москва, 1993. – С.7-51; Його ж. Русь и Германия в X-XI вв. // Древнейшие государства Восточной Европы. 1991 г. – Москва, 1994. – С.33-61; Його ж. Древняя Русь на международных путях: междисциплинарные очерки культурных, торговых, политических связей ІХ-ХІІ вв. – Москва, 2001. – С.51-70.

[13] Lelewel J. Winulska Sławiańszczyzna z Geografa bawarskiego // Tygodnik Wileński. N 47-50. 1816: Id., Geographe du Moyen Age III. – Bruxelles, 1852. – S.21-45.

[14] Šafařjk P.J. Slovanské Starożitnosti. – Praha, 1837. – S.979-998.

[15] Zeuss K. Die Deutschen und ihre Nachbarstämme. – Můnchen, 1837; 2 Aufl. Heidelberg, 1925.

[16] Keltsch V. von. Der bairische Geograph // Alpreussische Monatschr. – N 23. – 1886. – S.507-560.

[17] Kraliček A. Der sogenannte bairische Geograph und Mahren // Zeitshrift der Vereins fŭr die Geschichte Mahrens und Schlesiens. 1898. T.2.

[18] Kucharski E. Polska w zapisce karolińskiej zwanej niewlasciwie “geografem bawarskim” // Pamiętnik IV powszechnego Zjazdu historyków polskich. T.1. Lwów, 1925. S.111–125.

[19] Fritze W. Die Datierung des Geographus Bavarus // Zeitschrift fůr Slavische Philologie. Bd.21. Heft.2. Berlin, 1952. S.326–542.

[20] Łowmiański H. O pochodzeniu Geografa bawarskiego // Roczniki historyczne. R.20.1951-1952. S.9–58; Id., O identyfykacji nazw Geografa bawarskiego // // Studia Żródłoznawcze. T.3. 1958. S.1–22.

[21] Херрман И. Ruzzi. Forsderen. Liudi. Fresiti. К вопросу об исторических и єтнографических основах “Баварского Географа” (первая половина ІХ в.) // Древности славян и Руси. Москва, 1988. С.162–169.

[22] Назаренко А.В. Немецкие латиноязычные источники IX-XI вв.: Тексты, пер., коммент. Москва, 1993. С.13–51; Його ж. “Хазары, русь, луколяне, венгры”: народы Восточной Европы в “Баварском географе” // Древняя Русь в свете зарубежніх источников. Москва, 2000. С.292–295.

[23] Томенчук Б. Річкові шляхи в геополітичних зв’язках Центральної і Східної Європи доби Середньовіччя (за Баварським Географом) // Етногенез та рання історія слов’ян: Нові наукові концепції на зламі тисячоліть. Львів, 2001. С.211–219.

[24] Zakrzewski S. Opis grodów i terytoriów z północnej strony Dunaju czyli t. zw. Geograf Bawarski.Lwów, 1917. – S.4; Horák B., Trávniček D. Descriptio civitatum ad septentrionalem plagam Danubii (t. zv. Bavorský geograf) // Rozpravy Československéakademie véd. Rada společenských véd. T.66. 1956. Z.2. S.7-9; Hermann E. Slawisch-germanische Beziehungen im südostdeutschen Raum von der Spätantike bis zum Ungarnsturm: Ein Quellenbuch mit Erläuterungen. München, 1965. S.220-221; Hellmann M. Karl und die slawische Welt zwischen Ostsee und Böhmerwald // Karl der Grosse, Lebenswerk und Nachleben / Hg. W.Braunfels. Bd.1. Düsseldorf, 1965. – S.712-713; Назаренко А.В. Немецкие латиноязычные источники IX-XI вв. – C.7-8.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 467 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...