Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робоча програма



2.1 Розподіл навчального часу за блоками змістовних модулів

Модулі (блоки змістовних модулів) Найменування змістовних модулів дисципліни Розподіл навчального часу за елементами модуля, год. Обсяг наванта-ження студента
Л ПЗ СРС год кред
Блоки змістовних модулів, що виносяться на перший рубіжний контроль
1. Транспорт, як одна з найважливіших галузей економіки країни Місце транспорту у розвитку суспільства. Єдина транспортна система України.         0,3
Вимоги до засобів різних видів транспорту. Типаж основних видів транспорту.      
2. Огляд конструкцій транспортних засобів, оцінка їх технічного рівню та експлуатаційних властивостей Автомобільний транспорт         1,65
Залізничний транспорт      
Річковий та морський транспорт      
2.1. Змістовний модуль, що виноситься на са-мостійну роботу Паливно-економічні та екологічні характеристики транспортних засобів.      
Термін проведення 1-го підсумкового рубіжного контролю – 8-й тиждень
Блоки змістовних модулів що виносяться на другий рубіжний контроль
  Повітряний транспорт         1,05
Трубопровідний транспорт      
Міський електротранспорт      
Транспортні засоби безперервної дії      
Нетрадиційні види транспорту      
2.2. Змістовний модуль, що виноситься на са-мостійну роботу Промисловий транспорт      
Термін проведення 2-го підсумкового рубіжного контролю – 16-й тиждень
Загальна кількість           3,0

2.2 Змістовні модулі

Лекція 1. Місце транспорту у розвитку суспільства. Єдина транспортна система України.

Транспорт, як одна з найважливіших галузей економіки країни. Витрати на транспортні послуги у внутрішньому валовому продукті України і країн Європейському співтоваристві. Місце різних видів транспорту в Єдиній транспортній системі України. Основні функції різних видів транспорту і їх порівняльна вартість. Позитивні географічні і економічні умови України, для розвитку внутрішнього і транзитного транспорту. Перспективи розвитку міжнародних транспортних коридорів.

- лекцій – 2 години;

- практичні заняття – 1 година;

- самостійна робота студента – 2 години.

Література: [4,5]

Лекція 2. Вимоги до засобів різних видів транспорту. Типаж основних видів транспорту.

Конструктивні, експлуатаційні та екологічні вимоги до транспортних засобів різних видів транспорту. Зв’язок доскональності транспортних засобів з продуктивністю, ефективністю і безпекою перевезень. Обґрунтування методів формування типажу автомобільного, залізничного, водного і повітряного транспорту. Перспективі напрями розвитку транспортних засобів різних видів транспорту.

- лекцій – 2 години;

- практичні заняття – 1 година;

- самостійна робота студента – 2 години.

Література: [3,4,5,6,8,9,11]

Лекція 3.Автомобільний транспорт.

Класифікація рухомого складу автомобільного транспорту. Система позначення автомобільних транспортних засобів, прийнята в країнах СНД. Аналіз компонованих схем автомобілів різних типів. Колісні формули базових, спеціалізованих і спеціальних автомобілів. Загальна будова сучасних вантажних і пасажирських автомобілів. Технічна характеристика автомобіля.

Автомобільні двигуни. Класифікація і типаж автомобільних двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ). Літраж, ступінь тиску, потужність, крутячий момент і питома витрата палива ДВЗ різних типів. Аналіз зовнішньої швидкісної характеристики автомобільних ДВЗ. Основні системи і механізми сучасного автомобільного ДВЗ і параметри їх роботи. Моторні палива, масла і охолоджувачі рідини. Особливості конструкції і сфера застосування без поршневих (роторних і газотурбінних) ДВЗ.

Трансмісія автомобіля. Призначення і склад трансмісії. Огляд конструкцій трансмісій базових і спеціалізованих автомобілів. Зчеплення, коробки передач, роздавальні коробки, карданні і головні передачі. Призначення і будова міжвісьових і міжколісних диференціалів. Трансмісіонні масла і мастила. Тягово-швидкісні властивості автомобіля.

Ходова частина і органи керування автомобіля. Огляд конструкцій і їх аналіз. Гальмові властивості, керування і маневре-ність автомобіля. Конструктивна і екологічна безпека автомобіля.

Електрообладнання сучасного автомобіля. Джерела і споживачі електричного струму. Застосування електричних систем на сучасному автомобілі.

- лекції: – 8 годин;

- практичні заняття – 4 години;

- самостійна робота студентів – 12 годин.

Література: [ 1,2,4,5,6,7,18,19,20,21]

Лекція 4. Залізничний транспорт.

Класифікація і сфера використання транспортних засобів залізниць. Локомотиви. Тепловози магістрального і промислового транспорту. Тепловозні двигуни і передачі. Дизель-поїзди і газотурбовози. Електровози. Тягові електричні машини і механічна частина електрорухомого складу. Регулювання режимів роботи електричних машин змінного струму.

Вагони. Класифікація і основні техніко-економічні характерис-тики вагонів. Огляд конструкцій вантажних і пасажирських вагонів.

Тяга поїздів. Сила тяги на ободі колеса локомотива. Сила опору руху поїзда. Гальмова сила поїзду. Визначення швидкості і маси поїзду. Розрахунок витрати електроенергії і палива локомотивів.

- лекції – 6 годин;

- практичні заняття – 4 години;

- самостійна робота студентів – 8 годин.

Література: [6,7]

Лекція 5. Річковий та морський транспорт.

Загальна класифікація суден. Техніко-експлуатаційні характеристики річкових і морських транспортних засобів. Поняття плавучості, стійкості, непотопляємості і керуємості судна. Судові двигуни і движителі. Опір води руху судна. Визначення потужності головних двигунів і швидкості судна. Елементи конструкції корпусів суден і судових пристроїв.

- лекції: – 4 години;

- практичні заняття – 2 години;

- самостійна робота студентів – 6 годин.

Література: [8,22,23]

Лекція 6. Повітряний транспорт.

Основні типи і характеристики повітряних суден. Огляд конструкцій літаків і гелікоптерів. Основні системи сучасних літаків. Сили, що діють на повітряне судно. Злітні і посадочні характеристики літаків. Елементи теорії підйомної сили крила.

- лекції – 2 години;

- самостійна робота студента – 4 години.

Література: [9, 22, 23]

Лекція 7. Трубопровідний транспорт.

Основні відомості про магістральні трубопроводи. Класифікація, склад і загальні конструктивні схеми нафтових і газових трубопроводів. Наземні, підземні і підводні трубопроводи. Трубопровідний гідравлічний транспорт твердих матеріалів у пульпі.

Гідравлічний опір і середня швидкість нафтопродукту. Визначення діаметру труби, робочого тиску і пропускній спроможності трубопроводу. Насосні станції перекачки.

- лекції – 2 години;

- практичні заняття – 2 години;

- самостійна робота студента – 4 години.

Література: [10,26]

Лекція 8. Міський електротранспорт.

Вимоги до міського транспорту і його комплексне використання. Огляд конструкцій і забезпечуючих транспортних пристроїв міського електротранспорту (трамвай, тролейбус, метрополітен, фунікулер). Перспективи розвитку швидкісних видів електротранспорту в містах. Спеціальні види міського транспорту.

- лекції – 2 години;

- самостійна робота студента – 4 години.

Література: [11,33,34,35]

Лекція 9. Спеціальні види транспорту.

Стрічкові, ланцюгові, гвинтові та інерційні конвеєри. Підвісні канатні дороги. Машини підлогового безрейкового транспорту. Огляд конструкцій і основні технічні характеристики.

- лекції – 2 години;

- практичні заняття – 2 години;

- самостійна робота студента – 4 години.

Література: [12,13,27]

Лекція 10. Нетрадиційні види транспорту.

Гідравлічний, пневматичний і пневмоконтейнерний транспорт. Транспорт на повітряному і магнітному підвісі. Огляд конструкцій і технічна характеристика транспортних засобів.

- лекції – 2 години;

- самостійна робота студента – 2 години.

Література: [5,12]

3 Перелік практичних занять

3.1.1. Визначення сфери застосування окремих видів транспорту і загальних вимог до транспортних засобів. З’ясування тематики індивідуальних занять 2 год.
3.1.2. Розрахунок тягово-швидкісних, гальмівних та паливно-економічних властивостей автомобіля 4 год.
3.1.3. Розрахунок тягових та гальмівних властивостей локомотивів залізничного транспорту 4 год.
3.1.4. Вивчення будови та експлуатаційних властивостей суден водного транспорту 2 год.
3.1.5. Вивчення елементів будови та експлуатаційних властивостей повітряних транспортних засобів 1 год.
3.1.6. Визначення основних параметрів трубопровідного транспорту 1 год.
3.1.7. Вивчення будови та основних експлуатаційних властивостей транспортних засобів міського електротранспорту 1 год.
3.1.8. Розрахунок продуктивності і потрібної потужності тягової установки стрічкового конвеєру 1 год.

4 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 384 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...