Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 14. Реєстрація господарської операції з використанням формул



По закінченню звітного періоду (місяць, квартал, рік) визначаються результати діяльності підприємства. Финансоый результатприбыль або убыток, отриманий в результаті діяльності. Основная днеятельность – операції, пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), які є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину дохода.

У кінці кожного звітного періоду всі рахунки затрат і доходов діяльності закриваються на фінансовий результат і не мають залишків.

На рахунку № 91 «Загальновиробничі витрати» ведеться облік виробничих накладних витрат на організацію виробництва і управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами і іншими підрозділами основного і допоміжного виробництва, а також витрати на утримання і експлуатацію машин і обладнання. По дебету рахунку № 91 відображається сума визнаних витрат, по кредиту – щомісячне, з відповідним розподілом, списання на рахунки № 23 «Виробництво» і № 90 «Собівартість реалізації».

Фінансові результати операційної діяльності обліковуються на субрахунку № 791 «Результат основної діяльності», на якому визначається прибуток (збиток) від діяльності підприємства. По закінченню звітного періоду по кредиту субрахунку №791 відображаються в порядку закриття рахунків суммы доходов от реализации продукції, товарів, робіт, послуг і від іншої операційної діяльності (рахунки № 70, 71). По дебету субрахунку № 791 – суму в порядку закриття рахунків обліку себестоимости реализованной готової продукції, товарів, робіт, послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (рахунки № 90, 92, 93, 94). По закінченню звітного періоду сальдо рахунку № 791 при його закритті списують на рахунок № 44 «Нерозподілині прибутки (непокриті збитуки)» і відображаються такими проведеннями:

· При отриманні прибутку: дб. № 791 – кр. № 441.

· При отриманні збитку: дб. № 442 – кр. № 791.

За розрахунковими формулами Система може вычислять суммы проведень в залежності от оборотов і остатков на певних рахунках (субрахунках).Для проведення поперадніх обчислень, на підставі вже існуючих облікових даних про обороти і залишки на рахунках (субрахунках), використовується второй тип формул.

ü У формулах второго типа можна використовувати константы, математические функции специальные функции отримання даних із бухгалтерського обліку (частіше за все, залишки і обороти по деякому рахунку). Пр реєстрації операції з використанням зразка Система спочатку обчислить значення усіх функцій, а потім, підставивши їх у формули, знайде суми проведень операції.

Функції ОБДЕ, ОБКР, ОСДЕ, ОСКР і ОСТ можна застосовувати в табличных приложениях, у словнику ОБРАЗЦЫ ОПЕРАЦИЙ і в калькуляторе Системи (крім списку формул калькулятора).

Приклади спеціальних функцій:

· ОСДЕ (“Счет”, “Дата”, “Конец_дня:’КД’”) – залишок по дебіту рахунку на початок періода для рахунків з типовою аналітичною формою обліку 5, 6, 7, 8;

· ОСКР (“Счет”, “Дата”, “Конец_дня:’КД’”) – залишок по кредиту рахунку (субрахунку) на початок періоду;

· ОСТ (“Счет”, “Дата”, “Конец_дня:’КД’”) – залишок по рахунку на початок періоду;

· ОСТДК (“Счет”, “Дата», “Признак_остатка”, “Контрагент”, “Тип_осн”, “Номер_осн”, “Дата_осн”, “Дата_возн_задолж1”, “Дата_возн_задолж2”, “Подвед_учреждение”, “Конец_дня:’КД’”) – повертає залишок засобів по дебету або кредиту на визначену дату;

· ОБДЕ (“Счет1”, “Счет2”, “Дата1”, “Дата2”, “Признак_оборота:’+/-’”) – оборот по дебету за визначений період;

· ОБКР (“Счет1”, “Счет2”, “Дата1”, “Дата2”, “Признак_оборота:’+/-’”) – оборот по кредиту рахунку за визначений період.

v Аргументами спеціальних формул отримання даних із бухгалтерського обліку (ОБДЕ, ОБКР, ОСДЕ, ОСКР, ОСТ) є коди рахунків і дати.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...