Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Біологічні небезпеки



Навколишньої людини світ ділиться на живий і неживий. Відмінною рисою живих об'єктів є їхня спроможність рости і розмножуватися. Всі об'єкти живогосвіту можна умовно розділити на декілька царств: як-от, мікроорганізми, гриби, рослини, тварини (птиця), люди. Живий світ дуже різноманітний. Але є одна дуже важлива властивість у всіх живих істот - це їхня клітинна будівля, клітини - це цеглинки, із яких складаються всі живі істоти, їхньої тканини, органи й організми в цілому.

Клітина - це найменша форма організованої живої матерії, спроможна в підхожих для неї середовищу й умовах існувати самостійно. Рослини, тварини, люди є багатоклітинними, а мікроорганізми, як правило, істоти одноклітинні. Між різноманітними живими істотами йде постійна боротьба. У цій боротьбі людина не завжди виходить переможцем.

Біологічними називаються небезпеки, що відбуваються від живих об'єктів. Носіями біологічних небезпек є всі середовища проживання (повітря, вода, грунт), рослинність і тваринний світ, самі люди. Наслідком біологічних небезпек є різноманітні хвороби, травми різної ваги, у тому числі і смертельні. Роздивимося ці небезпеки.

Мікроорганізми - це дрібні, переважно одноклітинні істоти, видимі тільки в мікроскоп, що характеризуються величезною розмаїтістю видів, спроможних існувати в різноманітних умовах. Більшість мікроорганізмів виконують корисну роль у круговороті речовин у природі, широко використовуються в харчовій промисловості, у сільському господарстві і при виробництві різноманітних лікарських препаратів. Деякі види мікроорганізмів є хвороботворними, або патогенними. Вони викликають хвороби рослин, тварин і людини.

Серед патогенних мікроорганізмів розрізняють бактерії, віруси, рикетсії і спірохети. Бактерії - типові представники мікроорганізмів. Вони мають форму правильних кульок (коків) або паличок. Бактерії всюдисущі і дуже витривалі. Їх знаходили у воді гейзерів, у вічній мерзлоті Арктики, вони не загинули у відкритому космосі і при впливі смертельної дня людини дози випромінювання. Бактеріальними захворюваннями єчума, туберкульоз, холера, дизентерія, менінгіт і ін.

Віруси - дрібні некліткові частки, станіз нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки. Вони значно менше бактерій, їх не затримують найтонші порцелянові фільтри. Віруси є клітинними паразитами, вони живуть і розмножуються в клітині, заражають її і призводять до загибелі. Вірусними захворюваннями є віспа, грип, енцефаліт, кір, гепатит і снід.

Рикетсії - дрібна хвороботворна бактерія, розмножуються в клітинах хазяїна (також як віруси), викликають висипний тиф, ку-лихоманку й інші захворювання.

Спірохети - мікроорганізми, клітини яких мають форму тонких звитих ниток. Живуть у стоячих і стічних водах. Патогенні спірохети - збудники сифілісу, поворотного тифу, лептоспірозу й інших хвороб.

Епідемії чуми, тифу, холери, грипу й інших інфекційних захворювань відносили в минулого сторіччя сотні тисяч і мільйони життів. У I348-I350 м.м. у Європі від епідемії чуми загинуло більш 7,5 млн. чоловік, тобто майже половина всього населення. Під час епідемії чуми в Москві (1364 р.) уживих залишилося так мало людей, що вони не могли поховати мертвих. У ті часи люди не знали причин цих страшних хвороб.

У 1590 році Янсеном (Нідерланди) був побудований перший мікроскоп, проте, у перші побачити бактерії вдалося голландцю Левенчуку тільки в 1676 році. Відкриття Левенчука стало початком нової науки - мікробіології. Її основоположником визнаний французький учений Луї Пастер (1822-1895). Він установив, що кожне інфекційне захворювання виникає в результаті патогенної діяльності особливого виду мікробів і запропонував використовувати принцип ослаблення збудника. Ослаблений збудник, не викликаючи захворювання, створює імунітет в організмі людини або тварини, якій зроблене щеплення.

Це й інші відкриття дозволили знайти ефективні засоби лікування багатьох страшних хвороб і перемогтиїх. Проте не усі хвороби легко піддаються лікуванню. Так, грип відомий дуже давно (його епідемія була описана ще Гіппократом у 412 році до н.е.), але і донині він залишається небезпечним інфекційним захворюванням.

У січні 1918 року в Іспанії почалася епідемія грипу, “іспанка” обминула весь світ і віднесла 20 млн. життів - більше,чим перша світова війна. У 1957 році від "азіатського грипу" загинуло більш 1 млн. чоловік. Епідемії грипу - досить часте явище на території України, для багатьох жителів ця хвороба закінчується важкими ускладненнями, а для деяких і летального виходу.

Чому дотепернемає надійних щеплень проти грипу? Надається, що вірус грипу дуже швидко змінюється. Не встигнули зробити вакцину проти однієї форми грипу, як збудник хвороби з'являється вже в новому образі.

У 1981 році відкритий СНІД, названий "чумою XX сторіччя" через відсутність ефективних засобів для його лікування. Декілька пізніше відкрита "хворобаЛайма" - важке захворювання, що важко розпізнається і погано піддається лікуванню. Носіями цієї хвороби є кліщі кровососи. Їхні колонії виявлені в 1998 р. у лісопарковій зоні м. Києва й в інших регіонах. Це нова істотна небезпека для жителів України.

Для оцінки мікробного утримання середовища застосовується принцип біологічного нормування. Так, першим стандартом якості питної води став непрямий показник - не більш 100 бактерій у 1мл води. Він прийнятий у якості нормативу загального бактеріального забруднення.

Другим показником є кількість кишкових паличок, дослідженнями учених установлено, що кишкова паличка може служити санітарно-показовим мікроорганізмом. Прийнятим стандартом є наявність у I л води не більш 3 кишкових паличок. Це значить, що в такій воді відсутні життєздатні хвороботворні мікроби.

Хвороботворні мікроби і їхні токсини потрапляють в організм людини з повітрям через органиподиху, із їжею, водою і через шкіру. Переносниками хвороботворних мікробів є комахи (мухи, комарі, кліщи), гризуни (миші, пацюки) птиця,тварини і людина.

Людина має гарний природний захист від хвороботворних мікробів. Перша лінія оборони - наша шкіра, проте найменша ранка відчиняє доступ мікробам в організм. У носовій порожнині мікроорганізми затримуються дрібними волосинками. У ротовій порожнині бактерії затримуються слиною, у якій знаходиться бактерицидна речовина лізоцим. Лізоцим розчиняє клітинні стінки ряду бактерій і знищуєїх. Але якщо мікробам усе-таки вдасться проникнути в організм, теїх чекає кисле середовище шлунка, що знищує велику частину мікроорганізмів. Деякі мікроби все-таки потрапляють в кишечник але і тутїх чекає чергову перешкоду. Білі кров'яні тельця (лейкоцити) спроможні активно захоплювати і поглинати сторонні мікроби, що проникнули в організм. Це явище називається фагоцитозом (імунітетом). Імунітет буває придбаним і природним (уродженим). Придбаний імунітет є слідством захисних щеплень (вакцинації).

Для винятку впливу біологічних небезпек необхідно, у першу чергу, строго додержуватися правила гігієни. Старанно, особливо перед їжею, мити руки з милом. Воду необхідно використовувати тількиз перевірених джерел і пити тільки кип'ячену. Сирі овочі і фрукти після миття обдавати окропом. При догляді за хворим надівати халат і ватно-марлеву пов'язку. У помешканні, де знаходиться хворий, необхідно щодня проводити вологе прибирання з застосуванням дезинфікуючих засобів.

При погрозі або виникненні епідемій не відмовляйтеся від захисних щеплень, не виходитез будинку без крайньої необхідності й уникайте місць великого скупчення людей.

З метою попередження поширення інфекційних захворювань і успішного їх лікування, крім того, проводяться: ізоляційно-обмежувальні заходи (обсервація і карантин); протиепідемічні і спеціальні профілактичні заходи (дезінфекція, дезинсекція, дератизація, захисні щеплення, застосування сучасних методів лікування, різноманітних лікарських препаратів, вітамінів і ін.).

До біологічних небезпек також відносяться отрутні грибиі рослини (бліда поганка, червоний мухомор, чілібиха, що містить стрихнін, анчар, білена), комахи ( павуки, скорпіони, мухи, комарі, кліщі, сарана), рептилії (змії, ящірки, крокодили), хижі звірі (леви, тигри, шакали,вовки ).

Захист від цих небезпек - знання отрутних грибів і рослин, а також норм і правил поводження в місцях перебування комах, змій і хижаків (не з'являтися в небезпечних місцях, бути гранично уважним і обережним).





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 8161 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...