Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідний матеріал. Успіх селекційної роботи в більшості визначається тим вихідним матеріалом, з яким працює селекціонер



Успіх селекційної роботи в більшості визначається тим вихідним матеріалом, з яким працює селекціонер. Для більшої ефективності селекції необхідно в максимальній мірі використовувати весь потенціал культури. Важливе джерело вихідного матеріалу мають зразки світової колекції. Ці зразки, що мають різне еколого-географічне і генетичне походження, після детального вивчення використовують для створення сортів шляхом прямого добору або як компоненти спрямованого схрещування.

Цінним вихідним матеріалом при селекції на високу врожайність гороха необхідно використовувати сорти Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції, Луганського інституту агропромислового виробництва, Інституту рослинництва.

Важливим резервом підвищення продуктивності існуючих сортів є створення багатоквіткових (3 – 5 бобів на плодоносі) форм. Основним вихідним матеріалом тривалий час використовували сорт Многоцветковий 5555 (К-5555). Тепер з успіхом використовуються і інші джерела: сорт Аккорд, форма ОБЦ-817, а також сорти Triplex, Fabina, Finex (Франція), Triofin (Нідерланди). Важливе значення в підвищенні врожайності відіграє крупність насіння. В цьому відношенні найбільш цінні зразки середньоморської екологічної групи (сорти з серії Вікторія).

При селекції на неосипання насіння поряд з мутантами (Приєкульський 341, Приєкульський 349, Приєкульський 350) широко використовують сорти Неосипающийся 1, Тенакс, Труженик і інші сорти Луганського інституту АПВ.

Дослідження показують, що створення більш технологічних, стійких до вилягання сортів гороха можливо шляхом сполучення низького або середнього за висотою стебла з зменшеною масою листків за рахунок видозміни листочків у вусики і редукування в різній мірі прилисників. За джерело низькостебельності широко можна використовувати такі сорти інтенсивного типу, як Смрагд, Богатирь (Чехія). З безлистячкових сортів (вусатих з редукованими в різній мірі прилисниками) найбільш відомі Прогретта і Філбі (Англія), крім того, селекціонери мають багато мутантів такого типу. Створені і внесені до Реєстру сортів рослин України сорти зерно-укісного спрямування. Це цінні джерела при селекції сортів з оптимальною площю листків і стійких до вилягання.

Для створення сортів, стійких до стовбуріння, з вигідним співвідношенням зернової продукції і загальної біомаси, дружнім дозріванням насіння істотну роль можуть відіграти форми з детермінантним (верхівка стебла закінчується не вегетативною брунькою, а плодоносом) типом росту.

Непоганими донорами генів скоростиглості використовують відносно старі сорти: Аляска, Ранній зелений, зразок абісінського підвиду К-2759 і новий сорт з неосипючим насінням Першоцвіт.

Існує велика потреба в донорах генів стійкості до найбільш поширених хвороб і шкідників. З числа диких і культурних форм гороха виділяються лише поодинокі з достатньо гарною польовою стійкістю до аскохітозу. Найбільший інтерес для різних зон України представляють сорти Комсомолець 11, Фаленський 42, VUT (Болгарія), Ridcovert (Франція), Servo (Нідерланди).

Відносну польову стійкість до місцевих популяцій збудника борошнистої роси проявляють сорти Рамонський 77, Київський 1, Укісний, Торсдаг. Носіями генів специфічної стійкості до борошнистої роси (er i er2) визнані сорт Stratagem і лінія SVP 942 (Нідерланди).

З вірусних захворювань найбільш розповсюджені і шкодочинні деформуюча і звичайна мозаїка. Відносно стійкі до деформуючої мозаїки зразки з ФРН, Нідерландів і Австрії, а до звичайної – сорта Укісний 1, Зимуючий і деякі зразки з Англії, США, ФРН.

Сортів стійких до брухуса (горохова зернівка), немає, а по стійкості до горохової подожерки виділяють сорт Klaine Rheinlenderin (ФРН). Сортів, що не пошкоджуються гороховою попелицею, також немає. На думку А.М. Шевченко, найбільш стійкими до цього шкідника повинні бути сорти без воскового наліту як менш зручний об’єкт для відкладання яєць.

Високим вмістом білка і гарним смаковими якостями відрізняються сорти Московський 572, Чишминський ранній,Чишминський 210, Неосипающийся 1 і ін. У цілому за вказаними особливостями відрізняються форми західноєвропейської екологічної групи, За вмістом одночасно метіоніну і тріптофану з цієї ж групи виділяються зразки ВІР: Кармазиновий (К-3960), К-4045 і сорт Уладовський 208.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...