Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вихідний матеріал. У світовій колекції ВІР нараховується більше 11 тис



У світовій колекції ВІР нараховується більше 11 тис. зразків – цінного вихідного матеріалу для селекції соргових культур за багатьома ознаками і особливостями. Виділені зразки скоростиглі – з вегетаційним періодом 80 – 90 днів. Найбільше число таких зразків знайдено у сорго китайського (гаолян).

Виявлені зразки посухостійкі, солевиносливі, холодостійкі, швидкоростучі на початковому періоді і низькорослі. У сорго зернового і цукрового є зразки з високою потенціальною продуктивністю на інтенсивному фоні: зерна більше 10 т/га і зеленої маси – 60 – 70 т/га.

Виділені зразки зернового сорго, стійкі до сажкових хвороб, причому найбільшу стійкість має негритянське сорго. При участі сорту Сарваші (з Угорщини), стійкого до пошкодження тлею, створені форми з цією цінною ознакою Зернове кафське сорго характеризується стійкістю до ушкодження гусінню стеблового метелика.

При створенні високоцукристих сортів можуть бути використані зразки з вмістом цукру від 22 до 29%.

Білок у сорго не збалансований за складом незамінних амінокислот, з яких найбільшу біологічну цінність мають лізин і метіонін. Кількість лізину в білку сорго коливається від 1,81 до 2,49%, а метіоніну – від 1,22 до 1,97%. Виявлені зразки з вмістом лізина більше 3%, зокрема лінія Коричневозерна 481 С (3,2%). Сорт Генічеське 129 вирізняється високим вмістом білка (до 19,3%), який збалансований за амінокислотним складом.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...