Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програми- архіватори



Архів являє собою набір з одного або кількох файлів. Його зміст дозволяє отримувати інформацію про кожен з файлів, що зберігається в ньому – назву та повне ім’я, час останньої модифікації, розмір файлу на диску й в архіві тощо. При стисненні файлів програми архіватори кодують дані. Саме цей метод і дає можливість зменшити обсяг пам'яті, який займає заархівований файл.

Архівний файл — це спеціальним чином організований файл, що містить у собі один чи кілька файлів у стисненому вигляді і службову інформацію про них.

Архівація - переміщення (завантаження) вихідних файлів в архівний файл.

Розархівація - процес відновлення файлів з архіву точно в такому ж вигляді, який вони мали до завантаження в архів. Після розархівації файли можуть бути розміщені на диску чи в оперативну пам'ять.

Стиснення інформації — це процес перетворення інформації, що зберігається у файлі, до вигляду, при якому зменшується надмірність у її представленні і відповідно потрібно менший обсяг пам'яті для збереження.

Степінь стиснення файлів - величина, що показує у відсотках як відрізняється розмір архівного файлу від не заархівованого. Степінь стиснення залежить від програми, що була використана, методу стиску і типу вихідного файлу. Найкраще стискаються деякі графічні файли, текстові файли, файли даних, для яких ступінь стиску може досягати 5 - 40%, не так сильно стискуються файли програм і завантажувальних модулів - 60 - 90%. Майже не стискаються архівні файли та деякі типи малюнків.

Великі за обсягом архівні файли можуть бути розміщені на декількох дисках (томах). Такі архіви називаються багатотомними.

Том — це складова частина багатотомного архіву. Створюючи архів з декількох частин, можна записати його частини на кілька дискет.

В даний час застосовується кілька десятків програм - архіваторів, що відрізняються переліком функцій і параметрами роботи, однак кращі з них мають приблизно однакові характеристики.

Більшість архіваторів мають можливість створювати архіви, що саморозпаковуються - тобто архіви, які здатні до самостійної розархівації файлів, що знаходяться в них, без використання програми - архіватора.

Архів, що саморозпаковується, одержав назву SFX-архів (SelFileXtracting). Архіви такого типу в звичайно створюються у формі ЕХЕ - файлу.

Багато з програм - архіваторів, крім звичайного режиму стиснення, можуть створювати неперервні (solid) архіви. У таких архівах усі файли стискаються як один потік даних, тобто областю пошуку повторюваних послідовностей символів є вся сукупність файлів, завантажених в архів, і тому розпакування кожного файлу, якщо він не перший, пов'язана з обробкою інших. Архіви такого типу краще використовувати для архівування великого числа однотипних файлів.

З огляду на схожість принципів керування більшістю програм-архіваторів, розглянемо головні особливості програми WinRAR.

Програма-архіватор WinRAR

Програма WinRAR дозволяє:

· створювати архівні файли з окремих чи усіх файлів поточного каталогу і його підкаталогів;

· додавати і замінювати файли в архіві;

· розархівовувати і видаляти файли з архіву,

· переглядати вміст архіву;

· створювати багатотомний архів;

· вводити в архів коментарі до файлів;

· відновлювати файли із пошкоджених архівів;

· створювати архіви, що саморозпаковуються, як на одно- так і на декількох томах;

· забезпечувати захист інформації в архіві за допомогою паролів та інше.

При виборі певної дії з’явиться вікно із інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом та можливістю детальної довідки по кожному з наявних на ньому елементів, для запуску якої потрібно вибрати «?» у верхній смузі вікна і натиснути на елемент, що зацікавив.

При виконанні завдань можна скористатися таким “алгоритмом-підказкою”:

1. Вибрати вказівку пошуку Пуск/Знайти/Файли і папки, в полі І м’я ввести WinZip та натиснути кнопку Знайти.

2. Встановити курсор мишки на значок, що позначає програму WinZip () та двічі клацнути лівою кнопкою мишки.

3. Виконати потрібну операцію (див. таблицю):





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 844 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...