Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №3. Музика була неголосна, але чітка



...Музика була неголосна, але чітка. Студентка, що вела урок, розгубилася. Діти пожвавішали – дивувалися, хитро посміхались...

Лідія Іванівна мовчки встала і підійшла до парти Руслана. Вона тихенько щось сказала тільки йому. Хлопець вийняв з кишені маленький радіоприймач. Він був чудовий. Звук йшов чистий, голосний. Діти із заздрістю дивилися на річ, з неприхованою повагою – на Руслана. Потім, схаменувшись, поглянули на вчительку. Що ж вона зробить?

– Сам зробив? – спокійно спитала Лідія Іванівна. Хлопець мовчки кивнув головою.

– Молодець. Але зараз будь уважним.

З чого виходила практикантка, вибираючи засіб педагогічного впливу на учня? Яку роль він відіграв у вихованні всіх дітей класу? Чи існує взаємозв’язок між методами виховання і навчання?

Перший рівень складності

Проаналізувати дану ситуацію, рівень взаємодії вчителя і учнів у даній ситуації. Дати оцінку діям вчителя. Перерахувати методи педагогічного впливу, застосовані вчителем.

Другий рівень складності

Проаналізувати ситуацію, спланувати виховну та навчальну дію у даній ситуації. Чим можна пояснити результативність застосованих заходів педагогічного впливу на учня і колектив класу? Яка роль ігрових ситуацій у вихованні дітей? Розробити свою програму розв’язків даної ситуації, змоделювати план взаємодії вчителя і учнів у конкретній ситуації.

Третій рівень складності /творчий/

Провести навчальну гру-вправу “Виховні задачі”.

Тема: “Вивчення учнів і планування виховної роботи”.

Мета – виробити уміння ставити педагогічні задачі, добирати методи, шляхи й засоби їз розв’язання.

Дидактичне забезпечення: карти-характеристики класів, посібники.

Хід гри: студенти діляться на мікрогрупи по 2-3 чоловіка. Кожна група формулює 2-3 задачі на клас і окремих учнів і визначає їх розв’язок у самому загальному вигляді: діяльність учнів, прилучення батьків, різні форми діяльності. Усередині мікрогрупи студенти однаково виконують функції класного керівника.

Перевірка результатів: групи виступають з обгрунтуванням своїх рішень, проходить обговорення роботи, правильності добору методів і прийомів виховання.

Завдання для самостійної роботи

Перший рівень складності:

1/ аналіз педагогічних праць А.С. Макаренка щодо питання методів і засобів виховання школярів;

2/ огляд публікацій газети “Освіта України”, журналу “Рідна школа” щодо питання аналізу прийомів педагогічного впливу на особистість школяра;

Другий рівень складності:

1/ підготувати повідомлення на тему “Матеріали психологічного семінару Павлиської середньої школи з проблем індивідуального підходу до важковиховуваних школярів;

2/ провести спостереження за діяльністю вчителя (на лабораторних заняттях у школі) і проаналізувати методи і прийоми виховання, які він використовує.

Третій рівень складності (творчий):

1/ виписати з різних підручників і навчальних посібників визначення методів виховання, групи методів і здійснити порівняльний аналіз, враховуючи як методи виховання забезпечують цілісний виховний процес від постановки мети до отримання результату;

2/ виконайте ряд вправ з визначення завдань виховання (трудового, морального, естетичного і т.і.). Які можуть бути шляхи їх втілення? Яким би формам роботи Ви віддали перевагу? Як за вибором можна включити учнів в обговорення методів і форм певного виду виховної роботи?





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 584 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...