Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №4. Урок у 4 класі. Коля С. відповідає біля дошки



Урок у 4 класі. Коля С. відповідає біля дошки. Тільки він зупиняється, помиляється - виникає "ліс рук". Спочатку вчителька зупиняла учнів, але потім дозволила виправляти й доповнювати товариша. Коля все більше і більше заплутувався, тягнув слова і згодом зовсім замовк. "Знову не довчив" - сказала вчителька і поставила "3" у журнал.

Урок у 9 класі. Відповідає Іра К. У класі тиша. Але не всі слухають. Кілька учнів готують наступне питання, інші дивляться у вікно. Дві дівчинки розмовляють "очами" про речі, які не мають відношення до уроку. Іра робить помилки, але ніхто її не виправляє. І після відповіді ніхто не визвався виправити помилки.

Порівняйте фрагменти опитування в 4 і 9 класах. Чому не була вдалою перша відповідь і пройшла непоміченою для більшості друга? Які методи та прийоми треба застосовувати вчителю, щоб активізувати учнів на цьому етапі уроку? Наведіть приклади використання ефективних методів опитування з практики досвідчених учителів

Завдання для самостійної роботи

1. Проаналізувати застосування різних методів та засобів навчання в діяльності кращих педагогів-майстрів Житомирщини.

2. Вивчити досвід роботи одного з педагогів-новаторів.

3. Проаналізувати подані у підручнику Лозової В.І. (Педагогіка. Розділ “Дидактика” –К.,1993, -с.72-73) вісім способів використання методу роботи з книгою, запропонувати свої варіанти.

4. Ознайомитись з наведеними у навчальному посібнику М.М. Фіцули варіантами застосування методу роботи з книгою. Порівняти із запропонованими у книзі В.І. Лозової.

5. Проаналізувати, вибрати та пояснити, яке визначення поняття “метод навчання” найбільш доцільне:

а) система дій (В.О. Оніщук, М.М. Скаткін)

б) система прийомів та способів (А.М. Алексюк)

в) спосіб дій (І.Я. Лернер)

г) спосіб цілеспрямованої реалізації (М.Д. Ярмаченко)

д) спосіб взаємодії (А.М. Бойко)





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...