Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік фінансових інвестицій



Фінансові інвестиції - це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигод для інвестора.

Інформація про фінансові інвестиції розкривається у статтях балансу:

· "Довгострокові фінансові інвестиції";

· "Поточні фінансові інвестиції".

До поточних інвестицій відносять інвестиції терміном до одного року, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентом грошових коштів).

Довгостроковими є інвестиції на період більше одного року та інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент.

Згідно з П(с)БО-12 "Фінансові інвестиції", довгострокові інвестиції класифікують на ті, що облікуються за методом участі в капіталі і на інші фінансові інвестиції.

До складу інших фінансових інвестицій входять інвестиції у боргові цінні папери (облігації держави, облігації інших підприємств).

В складі фінансових інвестицій, отримання яких передбачено за методом участі в капіталі - внески а асоційовані, дочірні та інші підприємства, які надають право власності, внески до статутного капіталу, акції.

Первісна оцінка довгострокових фінансових інвестицій при зарахуванні на баланс здійснюється за фактичною собівартістю.

Собівартість фінансових інвестицій включає: ціну придбання, комісійні, винагороди, гонорари, мито, податки, що не відшкодовуються підприємству, банківські збори, інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням інвестицій.

Надходження фінансових інвестицій шляхом обліку на цінні папери власної емісії оцінюється за справедливою вартістю переданих цінних паперів, а придбання фінансових інвестицій шляхом обліку на інші активи за справедливою вартістю таких активі.

Дивіденди, проценти, роялті, що підлягають одержанню за фінансовими інвестиціями відображуються в складі фінансового доходу інвестора.

Приклад формування собівартості фінансових інвестицій.

Компанія "А" придбала акції компанії "В" на суму 60 000 грн. (60 000 акцій х 1 грн.) за ринковою вартістю. Номінальна вартість однієї акції - 0,75 грн. Сплачено брокерські та інші послуги на Українській фондовій біржі - 420 грн., в т.ч. ПДВ 70 грн. Загальна кількість акцій, випущених компанією "В",- 1 000 000 штук. Балансова вартість довгострокових фінансових інвестицій компанії "А" в акції компанії "В" на момент їх придбання дорівнює їх собівартості.

Має свою особливість оцінка фінансових інвестицій в асоційовані і дочірні підприємства та в спільну діяльність за умови створення спільного підприємства.

Так, такт інвестиції на дату балансу відображуються за вартістю, визначеною за методом участі в капітані, з урахуванням всіх змін у власному капіталі об'єкту інвестування.

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкту інвестування за звітний період, з включенням цієї суми до складу доходів (витрат) від участі в капіталі. Водночас, балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму дивідендів від об'єкту інвестування.

Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на долю інвестора в сумі інших змін у власному капіталі (за винятком змін за рахунок прибутку) об'єкту інвестування зі включенням цієї суми в відповідні статті власного капіталу інвестора Якщо сума зменшення частки капіталу інвестора в сумі інших змін у власному капіталі об'єкту інвестування більше відповідної статті власного капіталу інвестора, то на таку різницю зменшується (збільшується) нерозподілений дохід непокритий збиток).

В Додатку 2 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції" наведено приклад обліку фінансових інвестицій за методом участі в капіталі.

Розглянемо приклад.

Підприємство "А" 3 січня 2011 року придбало долю (40%) у власному капіталі підприємства "В" за 668 тис. грн. Підприємство "А" веде облік інвестицій в асоційоване підприємства "В" за методом участі в капіталі.

Статті власного капіталу На 01.01. 2011 р. На 31.12 2011р. Зміни у власному капіталі
Статутний капітал     -
Резервний капітал     -
Додатковий капітал   360*  
Нерозподілений прибуток   180**  
Всього   1 790  

*Зріст додаткового капіталу обумовлено дооцінкою активів.

**В складі нерозподіленого прибутку на 31.12.2011 р. прибуток від реалізації товарів підприємству "А" складає 10 тис. грн. Придбані підприємством "А" товари в 2011





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 710 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...