Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типові схеми лакувальних апаратів



Більшість лакувальних секцій офсетних машин є самостійними одиницями. Найчастіше застосовують такі схеми будови лакувальних апаратів.

Двоваликову схему фірми Heidelbergпоказано на мал. 14,а.

Мал. 14 Схеми лакувальних апаратів

У ванні 1 знаходиться дуктор 2, який передає лак накочувальному валику 3, а той наносить його на форму 4 формного циліндра 5. З форми лак передається на відбиток, який веде друкарський циліндр 6. Ця система дозволяє наносити відносно товстий шар лаку (до 8 г мокрого лаку на 1 м). Регулювання кількості нанесеного лаку здійснюється зміною швидкості дуктора 2, а також величиною щілини між дуктором 2 і валиком 3. При роботі з високов'язкими лаками дуктор 2 виготовляють растрованим, за допомогою якого можна нанести більшу кількість лаку (до 10 г/м). Керування кількості нанесеного лаку залежно від швидкості машини може здійснюватися запрограмованою системою (наприклад, « CPTronic » в машинах фірми Heidelberg).

У цій системі: короткий шлях транспортування дозволяє застосовувати різні лаки; менша можливість засихання лаку в апараті; є можливість простого і швидкого очищення лакувального пристрою при зміні форми або при зміні виду лаку.

Щодо сушіння, то новий Гейдельберзький ІЧ-сушильний пристрій точно припасовується до багатьох конфігурацій Speedmaster СD 102 і теж відкриває нові перспективи, особливо з точки зору зростаючих потреб у якості і одночасно продуктивності. У машинах із видовженим виводом може бути встановлено чотири вставних сушарки в різних комбінаціях, в тому числі й для роботи з УФ-лаками. Для економії електроенергії ІК-випромінювачі можуть бути відрегульовані на два формати аркуша.

Можливість подвійного лакування створює оперативний простір для додаткових оформлювальних ефектів при одночасно економічно вигідному виробництві за один прогін. Для подвійного лакування моделі СD 102 можуть бути оснащені двома лакувальними системами з проміжковою станцією додаткового сушіння. Стало можливим накладення високоглянцевого лаку на звичайні фарби. У першому лакувальному апараті фарби покриваються захисним водорозчинним лаком. Після проміжкового сушіння накладається УФ-лак у другому лакувальному апараті. Крім того в галузі етикеткової і пакувальної продукції все більше значення отримує застосування екологічно придатних золотистих лаків, які роблять зайвим бронзування. В системі лакування Гейдельберг пропонує камерну ракельну систему, яка відзначається винятковою стабільністю накладення лаку.

Застосування лакувальних апаратів у складі офсетних друкарських машин не повинно знижувати швидкість друкарської машини і вимагає обов'язкового використання сушильних пристроїв. У більшості випадків тут встановлюються комбіновані сушильні пристрої (радіаційного і конвекційного сушіння).

На мал. 15 показано лакувальну секцію з приймально-вивідним пристроєм і сушильною системою аркушевої офсетної машини фірми Heidelberg.

Мал. 15 Схема лакувальної секції з аркушевивідним приймальним і сушильним пристроями

На ній встановлено двоваликовий лакувальний апарат 1, формний циліндр 2, друкарський циліндр 3, ланцюговий транспортер 4 і сушильну систему 5. У сушильній системі встановлено, поперечно в напрямку руху аркуша, інфрачервоні випромінювачі, площу яких можна змінювати залежно від зміни формату відбитка. Там же встановлені сопла для додаткового обдування відбитка гарячим повітрям. Регулювання потужності випромінювачів і кількості повітря здійснюється на пульті обслуговування вивідного пристрою. Інфрачервоний датчик на вивідному пристрої забезпечує автоматичне регулювання потужності сушильної системи у відповідності до температури стосу, яка не повинна перевищувати 95°С щоб уникнути його спікання. Для кращого проведення аркуша з-під полірованих напрямних 6 через сопла під нього подається стиснуте повітря.

При підвищених швидкостях друкування і гарантованому при цьому якісному закріпленні лаку застосовують видовжений приймально-вивідний пристрій, де встановлено два блоки інфрачервоного випромінювання і один блок обдування відбитка гарячим повітрям.

При лакуванні відбитків УФ-лаками блоки інфрачервоного випромінювання замінюються блоками ультрафіолетового випромінювання. У деяких випадках в одній сушильній системі можуть застосовуватися одночасно блоки інфрачервоного і ультрафіолетового випромінювання.

Завершує виробничий друкарський ланцюжок пристрій виводу і прийомки аркушів. Створювана на виводі запатентованими пристосуваннями повітряна

подушка виносить аркуші на приймання без жодних подряпин і помарок. Висока якість насичених кольорових відбитків, лакування зберігається стабільною у високих стапелях, до того ж із зменшенням нанесення противідмазувального порошку. Окрім пристрою із створенням повітряної подушки, Гейдельберг пропонує видовжене на 244 см вивідне пристосування. Довший шлях сушіння дає змогу повніше використовувати продуктивність машини без шкоди для якості і при кращій поведінці готових відбитків у стапелі.

Пристрої для запобігання перетискування фарби

В аркушевих ротаційних машинах застосовують, як правило, порошкові апарати для запобігання перетискування фарби. Сопла, які розпиляють порошок, встановлюють на 20-25 см вище поверхні стосу. У склад порошків входять: чистий крохмаль, змішаний з апатитом (глиноземом), карбонат кальцію, гіпс, тальк. Розмір частин - від 20 до 30 мкм; найбільш великозернисті порошки застосовують при друкуванні на картоні. Великим недоліком порошкових апаратів є забруднення ними машини і повітря в цеху; частина порошку, яка не долітає до відбитка, осідає на каретках, ланцюгах і напрямних ланцюгового транспортера. Впорядкувати рух порошку можна електростатичними силами, застосувавши двоструменеві розпилювальні головки, які комплектуються додатково нейтралізаторами статичної електрики. Слабий струмінь повітря з двоструменевої головки переносить спочатку порцію порошку із дозатора в зону дії змінного поля високої напруги, звідки заряджені частинки порошку переносяться на відбиток сильним струменем повітря. Перед нанесенням порошку відбиток І повинен бути нейтралізований полем високої напруги.

На останніх моделях машин фірми Heidelberg для запобігання забруднення повітря в цеху і деталей машини встановлено з боків приймального пристрою повітряні завіси, що значно поліпшують умови роботи.

Приймальні пристрої включають: 1) аркушесповільнювальні вакуумні пристрої; 2) аркушеукладальники; 3) зіштовхувальні пристрої; 4) прий­мальні столи з механізмами опускання та піднімання; 5) пристрої для розвантаження приймальних столів.

Сповільнювальні вакуумні пристрої служать для зниження швидкості аркушів при їх укладанні в стос на приймальному столі і виконуються у вигляді вакуумних роликів 1 (мал. 16).

Принцип гальмування заснований на присмоктуванні хвостової частини аркуша вакуумними роликами, лінійна швидкість яких в 3-4 рази менша швидкості каретки. Гальмівні ролики можуть мати регульований індивідуальний привод (в більшості машин середнього і великого формату) або приводитися в рух від ланцюга аркушевивідного транспортера.

Нарівні з гальмівними роликами можуть разом з ними або самостійно застосовуватися гальмівні стрічки. Це викликано тим, що відбитки із товстого паперу (картону) неефективно сповільнюються гальмівними роликами. Тому, наприклад, на машині Speedmaster CD 102 фірми Heidelberg при друкуванні на картоні використовуються гальмівні стрічки, розташовані поруч з гальмівними роликами.

Аркушеукладальники використовують у деяких аркушевих ротаційних машинах великого формату для примусового укладання відбитків у стос. Аркушеукладальник складається із захоплювачів (або присмоктувачів) 8 (мал. 16), які рухаються по складній траєкторії 4 важільними механізмами від кулачків 5 і 6. Підійшовши до захоплювачів 7 аркушевивідного транспортера, захоплювачі 8 перехоплюють відбиток і плавно, зменшуючи його швидкість, підводять до передніх упорів 3. Разом з вакуумними сповільнювальними пристроями аркушеукладальник забезпечує рівне укладання аркушів у стос.

Значні інерційні навантаження не дозволяють застосовувати аркушеукладальники в сучасних швидкісних машинах.

Зіштовхувальні пристрої служать для зіштовхування відбитків у стосі. Задні зіштовхувачі 10 (рис. 16) проштовхують аркуш до протилежних нерухомих під час роботи машини передніх упорів 3, а бокові зіштовхувачі 9, одночасно рухаючись назустріч один одному, вирівнюють його по центру машини. Нерухомі передні упори 3 відкидаються за допомогою ручки при вийманні відбитка для контролю якості. Є пристрої, що забезпечують за командою автоматичне виведення відбитка для контролю в спеціальну касету. Задні зіштовхувачі 10 переставляються при зміні формату аркушів разом із аркушесповільнювальними вакуумними пристроями 2, бокові зіштовхувачі виставляються при зміні формату в боковому напрямку.

Бокові і задні зіштовхувачі працюють від кулачково-важільних механізмів, здійснюючи один рух за цикл; більш ефективні вібраційні зіштовхувачі, які здійснюють додаткові коливання з малою амплітудою і великою частотою, яка значно перевищує частоту обертання головного валу машини.

Приймальні столи 11 встановлюють на платформі 22, яка підвішена па ланцюгах чи тросах 23, або безпосередньо закріплюють до ланцюгів. У деяких машинах на спеціальне замовлення можуть бути послідовно вста­новлені два або три приймальні столи. Укладання аркушів на них може здійснюватися або через один, що дозволяє більше часу приділяти укладанню і зіштовхуванню кожного відбитка, або почергово: спочатку заповнюється один приймальний стіл, потім інший, а перший за цей час розвантажується. Приймальний стіл у машині автоматично опускається при накопиченні на ньому відбитків. Стіл може опускатися за сигналом датчика або від кулачкового чи кривошипного приводів через черв'ячну або зубчасті передачі. У склад механізму часто вводиться храпова передача з перекриваючим сектором, що дозволяє плавно регулювати величину кроку опускання стола в межах від 0 до 2 мм. Також застосовуються механізми ручного і прискореного переміщення стола.

Пристрої для розвантаження приймальних столів на ходу машини. Ці пристрої можуть бути виконані у вигляді допоміжного стола, який складається з набору окремих стрижнів або стрижневої решітки, суцільного тканинного полотна або телескопічних трубок.

При розвантажуванні приймального стола допоміжний стіл вводиться між поверхнею стосу, який знаходиться на основному приймальному столі, і падаючим на стос черговим аркушем. Тоді на допоміжний стіл викладаються всі наступні відбитки, поки розвантажується або замінюється основний стіл. Після звільнення від готової продукції основний піднімається в робоче положення, а допоміжний стіл звільняє зону укладання відбитків і наявні на ньому відбитки падають на основний стіл.

Мал. 16 Схема приймального стапельного пристрою

висновок

Друкарська машина Speedmaster CD102 забезпечує постійну високу якість, високопродуктивна й надійна під час друкування, істотно заощаджує робочий час.

Абревіатура CD означає друк-на картоні. Основна відмінність CD102 -друкований циліндр подвійного діаметра (у два рази більше діаметрів формовного і офсетного циліндрів) і один передатний циліндр. Більші діаметри, а, отже, менший вигин матеріалу по. окружності циліндра саме й призначені для того, щоб охоронити картон від перегину. Завдяки цьому друкована машина Speedmaster CD102 може друкувати на картоні до 1 мм товщиною.

Нове покоління Speedmaster CD102 є автоматизованою й сучасною машиною. Пульт керування СР2000 має сенсорний (TouchScreen) монітор з пам'яттю на 250 замовлень, інтерфейсом на 14 мовах, включаючи російську. Важлива особливість нового пульта керування - можливість (завдяки середовищу Windows NT, у якій написана керуюча програма) дооснащення машини новими функціями, навіть тими, які будуть розроблені в майбутньому. Техніка цифрового управління Speedmaster об'єднує всі модулі автоматизації в єдину систему. Цим повністю забезпечується безпроблемна сумісність та надійне функціонування усіх складників. Основу автоматизації Speedmaster створюють СРС та СРТгопіс. Оскільки Speedmaster з її чисельними варіантами може гнучко пристосовуватися майже до всіх типових умов, назву Speedmaster пов'язують також із щонайвищою нетто-продуктивністю.

Моделі СБ 102 винятково гнучкі при роботі з різноманітними матеріалами, що задруковуються. Завдяки подвійному розміру друкованого циліндра й безконтактному прогону аркуша крізь машину, моделі конструкційного ряду Speedmaster ідеально підходять для задрукування паперу, картону, фольги й т.п.. Вони оптимальні для виготовлення значних тиражів у п'ять, шість і більше фарб. Універсальні машини цього ряду дають можливість використовувати лицьовий друк як гнучкий засіб виробництва високоякісної акцидентної й рекламної продукції. Ці моделі є чудовим виробничим рішенням для виготовлення етикеточної і пакувальної продукції.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 849 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...