Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Діалектика - саме багате, всебічне і глибоке вчення про загальний, універсальний зв'язок і розвиток



У цьому визначенні виражені два основних принципи діалектики: принцип загального універсального зв'язку предметів і процесів дійсності і принцип розвитку.

Принцип - основне, вихідне, наріжне положення якого-небудь навчання, свідомо і послідовно використовуване в пізнанні і практиці.

Принципи діалектики універсального і загального зв'язку і принцип розвитку; принцип цілісності (не зведення цілісності до простої суми частин); принцип детермінізму (реальні, природні, суспільні і психічні явища і процеси виникають, розвиваються і знищуються закономірно, у результаті дії визначених причин, обумовлених ними).

Принцип зв'язку - взаємозумовленість існування явищ, розділених у просторі і (чи) у часі; одне з найважливіших наукових понять; з виявлення стійких, необхідних зв'язків починається людське пізнання.

Принцип розвитку - необоротна, спрямована, закономірна зміна матеріальних і ідеальних об'єктів.

Тільки одночасна наявність трьох необхідних властивостей виділяє процеси розвитку серед інших змін: 1) оборотність змін характеризує процеси функціонування (циклічне відтворення постійної системи функцій); 2) відсутність закономірності характерна для випадкових процесів катастрофічного типу; 3) при відсутності спрямованості зміни не можуть накопичуватися, і тому процес позбавляється характерної для розвитку єдиної, внутрішньо взаємозалежної лінії. У результаті розвитку виникає новий якісний стан об'єкта. Здатність до розвитку складає одну з загальних властивостей матерії і свідомості.

Об'єктивна діалектика - діалектика самого розвиваючого світу.

Суб'єктивна діалектика - це діалектичне мислення. Суб'єктивна діалектика вторинна стосовно об'єктивної діалектики і є її відображенням у мислячому мозку. Вона суб'єктивна за формою, як система розроблювальних людьми принципів, законів і категорій. За змістом вона тотожна об'єктивній діалектиці.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...