Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обладнання для проведення люмінесцентного аналізу



Для вимірювання флуоресценції використовують флуорометри і спектрофлуориметри, для вимірювання фосфоресценції – фосфориметри. Розглянемо їхні основні вузли:

1. Джерела збудження. Для збудження люмінесценції використовують ртутні, ртутно-кварцеві, ксенонові, вольфрамгалогенідні лампи, які дають випромінювання у УФ- і видимій області.

2. Пристрої для виділення спектрального діапазону. Для вимірювання люмінесценції необхідно відділяти випромінювання, що випускається, від вихідного. Найпростіше це зробити, вимірюючи випромінювання люмінесценції під прямим кутом до вихідного випромінювання. Випромінювання люмінесценції випускається у всіх напрямках, а вихідне випромінювання проходить прямо через розчин. В оптичних схемах приладів для вимірювання люмінесценції передбачено два таких пристрої. Один служить для виділення смуги випромінювання, яке збуджує речовину, другий – для виділення потрібної довжини хвиді (чи інтервала довжин хвиль) із спектру люмінесценції. В якості таких пристроїв використовують призмові і дифракційні монохроматори (в спектрофлуориметрах) і світлофільтри (в флуориметрах).

3. Детектори. Для детектування люмінесцентного випромінювання використовують фотоприймачі, які перетворюють світловий сигнал в електричний і лічильники фотонів.

Принципова схема флуориметрів. Схема найпростішого флуорометра, для якого необхідне джерело УФ-випромінювання, наведена на рис. 7.

Рис. 7. Принципова схема простого флуориметра.

В приладі джерело випромінювання, кювету з досліджуваним розчином і детектор розміщують найчастіше під прямим кутом до падаючого світла. Світло від ртутної лампи попадає на первинний світлофільтр, який пропускає випромінювання з довжинами хвиль збудження, і далі на кювету з досліджуваним розчином. Люмінесцентне випромінювання, яке випускається розчином, попадає на вторинний світлофільтр, який пропускає люмінесцентне випромінювання і затримує розсіяне і збуджуюче випромінювання.

Люмінесцентні методи в 100 разів чутливіші за фотометричні, крім того, сигнал лінійно залежить від концентрації в широкому діапазоні, тому для люмінесцентних методів більший і діапазон визначуваних концентрації.

5.8. Зв’язок люмінесцентної здатності молекули з її будовою. Сполуки, які використовують у люмінесцентному аналізі. Використання люмінесценції – на самостійне опрацювання (із підручника Зінчук, ел. варіант).





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1350 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...