Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості промислового перевороту в Німеччині



Німеччина вийшла на шлях капіталістичного роз­витку пізніше, ніж Англія та Франція. Промисловий переворот тут розпочався лише в 30-х роках XIX ст. і тривав до 70-х років. Найважливішою причиною такого відставання була наявність феодальних серед­ньовічних порядків в сільському господарстві, збе­реження цехів у промисловості та політична роз­дробленість країни.

На відміну від Англії та Франції, становлення су­спільства нового типу в Німеччині відбувалося не революційним, а еволюційним шляхом. Середньовічні порядки: панування феодального землеволодіння та повинності селян ліквідовувалися поступово, шляхом реформ. Навіть після революції 1848 р. у Німеччині зберігалася феодальна монархія і політична та еко­номічна влада великих землевласників-юнкерів. Що­правда, монархія стала обмеженою, і деякі політичні права отримала національна буржуазія.

Запізнення промислового перевороту було зумов­лене ізольованістю країни від світових торговель­них шляхів, відсутністю власного флоту. Політично роздрібнені німецькі держави будували свою власну економічну політику. Кожна з них мала власні гроші, метричну систему, митні кордони і норми господарсь­кого законодавства, які гальмували створення єди­ного національного ринку. Основні промислові ра­йони країни — Пруссько-Сілезький, Саксонський і Рейнсько-Вестфальський — були економічно слабо зв'язані між собою.

У Німеччині довгий час панувало середньовічне ремісниче виробництво, основною формою якого були цехи. Мануфактури появилися у кінці XVIII ст. і були розташовані, як правило, у сільській місцевості. Панування міських цехів було підірване німецьким законодавством лише у 60-х роках XIX ст. Ремісни­че виробництво було малоефективним. Промислова продукція не була конкурентоспроможною на зов­нішньому ринку. Більше того, внутрішній ринок краї­ни заполонили дешеві вироби французької та анг­лійської фабрично-заводської промисловості. Німеч­чина в першій половині XIX ст. була аграрним при­датком промислово розвинутих Англії та Франції.

Перші парові машини в німецькій промисловості знайшли застосування у 30-х роках XIX ст. Проте їх було небагато — у 1837 р. у промислово розви­нутій Сілезії працювало всього 8 парових двигунів (у той же час на бавовняних фабриках Ланкашира (Англія) діяло 714 парових двигунів.

Промисловий переворот прискорюється у 50—60-х роках, коли німецька промисловість переходить від мануфактурної стадії до фабрично-заводської. Впро­довж 60-х років різко збільшується загальна по­тужність парових двигунів. Особливо високими тем­пами розвивається важка промисловість.

Особливістю запізнілого промислового переворо­ту в Німеччині було те, що він базувався на основі вітчизняного машинобудування, на власних інженер­но-технічних досягненнях. У Німеччині відразу бу­дувалися величезні на той час машинобудівні під­приємства, оснащені найновішим обладнанням. Саме це забезпечило небачені у XIX ст. темпи промисло­вого виробництва. Структура німецької фабричної промисловості теж вигідно відрізнялася від англій­ської та французької. У Німеччині було здійснено ряд винаходів (барвники), внаслідок чого почала ус­пішно розвиватися хімічна промисловість.

Для розвитку аграрних відносин у Німеччині ха­рактерною була поступова ліквідація феодально-кріпосницьких відносин, яка затягнулася до 80-х років XIX ст. Індустріалізація сільського господар­ства тут також відбувалася повільно, темпи його роз­витку відставали від промисловості. Факторами, що стримували цей процес, були обезземелення і мало­земелля більшості селян, їхня низька купівельна спроможність, висока земельна рента, заборгованість.

Боротьба за об'єднання Німеччини та підготовка до війни із Францією стали важливим стимулом про­мислового зростання країни у 50—60-х роках. У зв'яз­ку з цим прискореними темпами розвивалася воєн­но-промислова база, в якій особливу роль відігравали сталеплавильні, артилерійські заводи Круппа (Рейн­ська область). Велике значення надавалося залізнич­ному будівництву, яке набуло загальнонаціонально­го характеру, ліквідувало економічну розрізненість країни, сприяло консолідації внутрішнього ринку.

Господарському піднесенню та прискоренню про­мислового перевороту сприяв також митний союз німецьких держав (1867 р.), який очолювали союз­на митна рада і митний парламент. Ця господар­ська організація значною мірою спричинила пізніше політичне об'єднання держави.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...