Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття 2. Техніко-криміналістичне дослідження документів



Практичне — 2 години.

Техніко-криміналістичне дослідження документів

Завдання для самостійної роботи до заняття:

1. В зошиті:

а) вказати найбільш розповсюджені способи підробки бланків документів, відтисків печаток (штампів), текстів та ознаки, що їх характеризують;

б) зазначити найбільш розповсюджені способи технічної підробки підписів та їх характерні ознаки;

в) зазначити найбільш розповсюджені способи підробки фотокарток в документах та ознаки їх розпізнання.

2. Підготувати короткі відповіді на контрольні запитання.

Контрольні запитання:

1. Технічні засоби дослідження документів.

2. Які ознаки свідчать про наявність в документі підчистки, дописки, травлення та змивання тексту документа?

3. Які ознаки свідчать про підробку підписів, відтисків печаток та штампів?

Завдання по виконанню практичних робіт:

1. За допомогою технічних засобів оглянути документ, вирішити питання про його дійсність або підробку.

2. Визначити, які виявлені ознаки свідчать про спосіб підробки документів.

3. За допомогою контролюючої програми провести тестування студентів з питань теми з метою отримання даних про ступінь засвоєння вивченого матеріалу.


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 3

РОЗДІЛ 3. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Тема 11. Наукові засади криміналістичної тактики

Практичне — 2 години.

Контрольні запитання:

1. Поняття, система і завдання криміналістичної тактики. Її місце в криміналістиці та зв'язок з іншими науками.

2. Поняття засобів криміналістичної тактики: тактичний прийом, тактичне рішення, тактична операція, тактична комбінація, слідча дія та їх роль в розслідуванні злочинів.

3. Поняття слідчої ситуації та її значення в діяльності по розслідуванню злочинів.

4. Загальні положення тактики проведення окремих слідчих дій.

Методичні рекомендації з підготовки до питань теми.

При підготовці до питань теми треба враховувати, що вивчення будь-якої науки завжди починається з вияснення її предмету. Розуміння предмету криміналістичної тактики дозволяє чітко уявити її зміст, завдання і, відповідно, місце в професійній підготовці слідчого органів внутрішніх справ.

При розгляді першого питання необхідно уяснити, що криміналістична тактика є розділом науки криміналістики, що являє собою систему наукових положень і рекомендацій, які ґрунтуються на них, з організації та планування досудового слідства, визначення лінії поведінки осіб, які здійснюють розслідування, прийомів проведення процесуальних дій. Враховуючи, що розслідування злочинів іноді здійснюється в умовах гостроконфліктних ситуацій, значення положень криміналістичної тактики в процесі розслідування виключно велике.

При висвітленні другого питання необхідно уяснити зміст основних понять криміналістичної тактики: тактичний прийом і рекомендація, слідча дія, вивчити класифікацію прийомів і вимог, які до них пред'являються. Важливе значення має аналіз таких понять криміналістичної тактики, розроблених в останній час, як тактична комбінація, тактична операція і тактичне рішення, та застосування їх в процесі розслідування.

При розгляді третього питання необхідно визначити зміст такого засобу криміналістичної тактики, як слідча ситуація, зазначити види ситуацій і показати значення в розкритті і розслідуванні злочинів.

При висвітленні останнього питання необхідно розглянути весь перелік слідчих дій, які проводяться з метою збору та дослідження доказової інформації в процесі пошуку і огляду предметів — носіїв інформації, визначити тактичні прийоми та правила, які застосовуються слідчим в різних ситуаціях розслідування.

Тема 12. Вчення про криміналістичні версії і планування розслідування

Практичне — 2 години.

Контрольні запитання:

1. Поняття криміналістичного моделювання, криміналістичної версії як методів пізнання при розслідуванні злочинів. Види моделей і версій.

2. Побудова, аналіз, організація перевірки версій.

3. Сутність, значення, принципи, види та форми планування розслідування злочинів.

4. Техніка планування розслідування та особливості планування окремих слідчих дій.

Методичні рекомендації з підготовки до питань теми.

При підготовці до питань теми треба становити проблеми криміналістичного моделювання, висунення версій і планування розслідування злочинів.

При висвітленні першого та другого питань необхідно дати чітке визначення поняття криміналістичного моделювання, криміналістичної версії, як методів пізнання при розслідуванні злочинів, дати класифікацію версій. Вказати принципи висунення криміналістичних версій при розслідуванні злочинів. Необхідно розглянути методи висунення криміналістичних версій, показати значення типових версії в діяльності з виявлення джерел доказів, визначення ролей різних учасників злочинів.

При висвітленні третього питання необхідно перш за все розглянути існуючі види планування: розслідування в групі однорідних справ, з конкретного кримінального провадження, з вирішення певного тактичного завдання, з проведення слідчих дій. Далі необхідно розглянути застосування в органах внутрішніх справ існуючих форм планів в залежності від складності діяльності, яка планується.

При висвітленні останнього питання слід відобразити техніку планування за зразком планування окремої слідчої дії, де позначається час складання планів, порядок їх складання. Необхідно торкнутися проблем розрахунку та взаємодії сил та засобів, що залучаються до реалізації, координацію їх діяльності. Звернути увагу на фіксацію в планах організаційно-технічних заходів.

Тема 13. Організація і тактика огляду





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...