Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сумський державний університет



1. Поняття світового господарства і закономірності його розвитку.

2. Міжнародний поділ паці та світовий ринок.

3. Міжнародна торгівля.

4. Зміст міжнародних валютних відносин.

5. Міжнародний рух капіталу.

Мета:

Навчальна: визначити сутність світового господарства, з’ясувати взаємозв’язки між членами, світового господарства, суть міжнародних економічних відносин, місце і роль України у світовому економічному співтоваристві.

Розвиваюча: розвивати навички економічного аналізу, вміння визначати сутність економічних понять.

Виховна: виховувати національну самосвідомість, почуття патріотизму, вболівання за долю держави як повноправного економічного партнера..

Міждисциплінарні зв’язки: політологія, історія, політекономія.

Література:

1. Воробйов С.М. Економіка. Довідник для старшокласника та абітурієнта Харків, 2005.

2. Економіка в таблицях і схемах (Г.О.Ковальчук, В.Г.Мельничука, В.О.Огнев’юка) – Х., 2009.

3. Мочерний С.В. Основи економічних знань. Київ, 2003.

4. Ніколенко Ю.В. Основи економічної теорії. Київ, 2003.

5. Орищак Я., Чвалюк В. Основи економіки. Тернопіль, 2008.

Основні терміни та поняття: Світове господарство. Світові гроші. Національна валюта. Іноземна валюта. Вільно конвертована валюта (ВКВ). Резервна валюта. Колективна валюта. Спеціальні права запозичення (SDR). Міжнародна валютна система. Національна валютна система. Валютний ринок. Валютний (обмінний) курс. Валютне котирування. Курс купівлі. Курс продажу. Маржа. Номінальний валютний кус. Реальний обмінний курс. Паритет купівельної спроможності. Попит на валюту. Пропозиція валюти. Рівновага валютного ринку. Рівноважний валютний курс. Гнучкий (плаваючий) обмінний курс. Фінансовий курс валюти. Девальвація. Ревальвація. Система золотого стандарту. Бреттон-Вудська валютна система. Ямайська валютна система. Міжнародний валютний фонд (МВФ). Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР). Банк міжнародних розрахунків (МБР). Європейський центральний банк (ЄЦБ).

Основні положення:

1. З часу виникнення світового господарства чисельність країн, які входять до нього. Постійно зростає. Так, лише з початку 90-х років ХХ ст. Їх кількість збільшилась на 30 держав, а до 100-річчя ООН, згідно з прогнозами науковців, до неї ввійдуть приблизно 100 нових держав. Світове господарство – сукупність національних господарств та економічних (в тому числі організаційно-економічних, техніко-економічних і виробничих) відносин між ними. Розвиток таких відносин зумовлений комплексом об’єктивних чинників.

2. Матеріальною основою світового господарства є міжнародний поділ праці. Це інтернаціональна форма суспільного поділу праці, що базується на спеціалізації та кооперації країн у виробництві товарів і послуг, якими вони обмінюються шляхом міжнародної торгівлі. Основними елементами міжнародного поділу праці є міжнародна спеціалізація і міжнародна кооперація виробництва і праці. А формами – загальна, часткова та одинична. Одинична Фома міжнародного поділу праці існує у вигляді подетальної та поопераційної спеціалізації.

3. У процесі розвитку міжнародного поділу праці сформувався світовий ринок, який є сукупністю взаємодіючих національних ринків окремих країн, пов’язаних між собою стійкими товарно-грошовими відносинами.

4. Найрозвинутішою формою міжнародної економічної інтеграції є Європейський Союз у складі 15 країн Західної Європи, який за понад 40 років свого існування пройшов шлях від створення спільного ринку товарів, робочої сили і капіталів до єдиної конфедеративної держави з елементами федеративного устрою.

5. Міжнародна валютно-фінансова система – це закріплена у міжнародних угодах форма організації валютно-фінансових відносин, функціонуючих самостійно чи обслуговуючих міжнародний рух товарів і факторів виробництва.

6. Сукупність економічних відносин, пов’язаних із функціонуванням грошей як світових, формують міжнародні валютні відносини.

7. Розгалужена система механізмів, функціонування яких покликане забезпечити купівлю і продаж національних грошових одиниць та іноземних валют з метою використання їх для обслуговування міжнародних платежів складає світовий валютний ринок.

Теми рефератів:

1. Міграція робочої сили.
2. Суть, цілі та етапи розвитку спільних підприємств.

Світове господарство – це багатогалузева глобальна економіка, яка зв’язує національні господарства в єдину систему обміном результатами економічної діяльності, міжнародним поділом праці.

Міжнародний поділ праці (МПП) являє собою спеціалізацію окремих країн на виробництві тієї чи іншої продукції, послуг у межах світового господарства.

Міжнародний ринок це сукупність націо­нальних ринків, які безпосередньо пов'язані із закордонними ринками.

Інтернаціоналізація виробницт­ва тісне зближення господарств країн.

Міжнародна торгівля це сфера товарно-грошових відносин, що пред­ставляє собою сукупність зовнішніх торгівель всіх країн світу.

Міжнародна торгівля складається з 2-х зустрічних потоків: експорту та імпорту товарів і характеризується торговельним балансом, торговельним сальдо та торговельним оборотом.

Експортом називається вивіз това­ру з країни та реалізація його на зовнішньому ринку. Імпорт, навпаки, означає ввезення товару в країну і реалізацію його на внутрішньому ринкові.

Торговельний баланс являє собою співвідношення коштів, отриманих упродовж року за експорт, і коштів, сплачених за імпорт.

Різниця між доходами від експорту та витратами на імпорт утворює експортно-імпортне сальдо.

Торговельний оборот – це сума обсягів експорту та імпорту у вартісному вигляді.

Протекціонізм це зовнішньоекономічна політика держави, спрямована на захист вітчизняних виробників товарів від конкуренції з боку інозем­них фірм.

Лібералізм це зовнішньоекономічна політика, за якої митні органи виконують тільки реєстраційні функції, не вводячи жодних обмежень у торгівлі.

Інструментами регулювання міжнародної торгівлі є тарифні (ті, що засно­вані на використанні митного тарифу) та нетарифні (всі інші) методи.

Тарифні методи:

Митні збори – це кошти, які збираються на кордоні з власника товару, що ввозиться в країну для продажу.

Митні тарифи – це списки товарів, що підлягають митному збору. В митному тарифі товари відповідно згруповані і для кожного вказується конкретна величина збору.

Специфічним економічним засобом регулювання торгівлі є імпортні депозити. При цьому імпортер вносить в банк на певний термін суму, що дорівнює вартості всього або частини товару.

Нетарифні методи:

Імпортні квоти – це кількісне обме­ження ввезення (імпорту) того чи іншого товару.

Експортні квоти – це кількісне обме­ження вивезення (експорту)того чи іншого товару, встановлюється з метою уникнення дефіциту вітчизняних товарів на внут­рішньому ринку.

Система ліцензування необхідний дозвіл на експорт/імпорт, добровільні обмеження, коли країни самі обмежують експорт в інші краї­ни.

Ембарго — заборона ввезення в країну чи вивезення з неї золота, іноземної валюти, деяких видів товарів (наприклад, зброї). У воєнний час виступає як форма економічної блокади, у мирний - як засіб фінансового тиску на інші країни.

Демпінг – штучне зниження ціни нижче собівартості продукції або вітчизняних цін. Демпінг проводитися з метою усунення дрібних конкурентів.

Важливу роль у регулюванні міжнародної торгівлі, в усуненні перешкод для її розвитку та лібералізації відіграють міжнародні економічні організації. Одна з них COT (Світова Організація Торгівлі). З 2009 року Україна є членом цієї організації. На сьогодні COT охоплює 94% світової торгівлі.

Валюта (від іт. Valuta – ціна, вартість) – загальна назва грошових одиниць різних країн, обов’язкових для приймання як плату за будь-які товари, послуги та роботи, що купуються на території відповідної країни.

Види валют:

· Національна валюта – законний платіжний засіб на території країни, що її випускає.

· Іноземна валюта – платіжний засіб інших країн, що законно чи незаконно використовується на території даної країни.

· Резервна валюта – валюти, в яких країни тримають свої ліквідні міжнародні активи, що використовуються для покриття від’ємного сальдо платіжного балансу.

· Валюта, що вільно використовується – активно продається і купується на головних валютних ринках: долар США, євро, англійський фунт стерлінгів, японська єна.

· Тверда валюта – характеризується стабільним валютним курсом, зміни якого пов’язані головним чином із фундаментальними макроекономічними закономірностями.

· Вільно конвертована валюта – валюта, що може легально обмінюватись на іноземні валюти без прямого втручання держави в процес обміну.

· SDR – (спеціальні права запозичення) – міжнародні активи (резервні платіжні засоби) у вигляді кредитованих записів на спеціальних рахунках МВФ, складених пропорційно до квот країн – учасниць.

Валютні курси – це пропорції обміну валют.

Валютний курс це ціна валюти однієї країни, виражена у грошових одиницях іншої.

Види валютних курсів

Середній курс – середнє арифметичне значення курсів купівлі та продажу.

Фіксінг – процедура визначення та реєстрації міжбанківського курсу шляхом послідовного співвідношення обсягу попиту та пропозиції по кожній валюті, що дозволяє встановлювати курси продавця та покупця, які публікуються в офіційних виданнях.

Спот-курс – курс, за яким обмінюються валюти протягом періоду, що не перевищує 2 днів з моменту досягнення погодженості про курс.

Форвардний курс – погоджений курс, за яким обмінюються валюти у визначений момент у майбутньому, через три дні та більше після досягнення погодженості про курс.

Міжнародна валютна система – це форма організації міжнародних валютних відносин, обумовлена розвитком світового господарства і закріп­лена міждержавними угодами.

Міжнародна ліквідність це сукупність усіх платіжних інструментів, які можуть бути ви­користані в міжнародних розрахунках, її утворюють золото, кредитні гроші (векселі, банк­ноти, чеки та депозити), міжнародні (євро), або композитні (штучні), гроші (СДР).

Валютний ринок це складний економічний механізм, який забезпечує купівлю та про­даж окремих валют, формування валютних курсів.

Світові валютні центри – валютні ринки, які характеризуються широким спектром інструментів фінансового ринку; всесвітньою участю у внутрішньому і зовнішньому секторах; ефективними міжнародними системами зв’язку.

Найбільші валютні центри: Лондон, Нью-Йорк, Токіо значно перевищують інші за масштабами операцій (декілька сотень млрд.. доларів на добу).

Значущі валютні центри: Франкфурт-на-Майні, Париж, Цюріх, Токіо, Гонконг, Сінгапур та деякі інші міста.

Валютне котирування – числовий запис пропорції валют ($ 1/8,03 гнр.)

Міжнародний рух капіталів це рух фінансових ресурсів між країнами.

Транснаціональні корпорації це міжнародні монополії, які, долаючи національні кордони, поширюють свою діяльність у всьому світі, маючи численні філії в багатьох країнах.

Перевір себе!

1. У чому полягає сутність сучасного світового господарства?

2. Що означає інтернаціоналізація господарського життя та інтернаціоналізація виробництва?

3. Розкрийте сутність міжнародного поділу праці.

4. Охарактеризуйте діяльність транснаціональних корпорацій.

5. Які найважливіші закономірності розвитку світової торгівлі?

6. Що означає міжнародний рух капіталу, та які його основні закономірності?

7. У чому полягає сутність світової валютної системи?

8. Що означає валютний ринок і валютний курс?

9. Як здійснюється регулювання міжнародних валютних від­носин?

Словник економічних термінів

А

  • Агент - фізична або юридична особа, яка здійснює певні операції за дорученням іншої особи, за її рахунок і від її імені.
  • Аграрні відносини - особливий вид економічних відносин між членами суспільства, господарствами, державою з приводу володіння та використання землі й привласнення інших об'єктів власності, а також виробництва, розподілу, обміну, споживання сільськогосподарської продукції.
  • Активний торговельний баланс - торговельний баланс, що характеризується перевищенням вивозу товарів із країни над ввезенням до неї.
  • Активні операції банків - операції, за допомогою яких банки розміщують грошові кошти (купівля цінних паперів, видача позик), які вони мають.
  • Акциз - вид непрямого податку, що включається в ціну товару чи послуги.
  • Акціонерне товариство - основна організаційна форма великого підприємства. Має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості. Найвищий орган - загальні збори акціонерів. Особи, які купили акції, стають пайовиками акціонерного товариства і мають право на доход від його діяльності.
  • Акція - цінний папір, який засвідчує право власності на частку в капіталі акціонерного товариства й дає право на участь у його прибутках та в управлінні підприємством.
  • Амортизаційні відрахування - відрахування частини вартості основних фондів для покриття їх зношення.
  • Амортизація - поступове зношення основних фондів (устаткування, споруди тощо) і перенесення їхньої вартості у міру зношення на створюваний продукт.
  • Антиінфляційна політика - комплекс взаємопов'язаних заходів і важелів держави й центрального банку країни з метою запобігання високим темпам інфляції та управління нею на незагрозливому для стабільності економічної системи рівні.
  • Антимонопольне законодавство - сукупність законодавчих та нормативних актів у країнах з ринковою економікою, що обмежують монополістичну діяльність і створюють можливість для покупця більш широкого вибору потрібних йому товарів.
  • Асоціація - об'єднання, союз організацій або осіб для досягнення певних цілей. Асоціації не мають права втручатися у виробничу та комерційну діяльність будь-якого з її учасників. Асоціація є юридичною особою, може мати самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки, печатку зі своїм найменуванням.
  • Аудит - перевірка (ревізія) бухгалтерської звітності підприємства кваліфікованими спеціалістами (аудиторами) на предмет її відповідності встановленим правилам і стандартам.
  • Аудитор - незалежний ревізор, фінансовий контролер.
  • Аукціон - різновид періодичних відкритих публічних торгів, де продаються товари відповідної номенклатури.

Б

  • Банк - кредитно-фінансова установа, яка залучає й нагромаджує вільні грошові кошти підприємств та організацій, населення (пасивні операції), а також здійснює емісію грошей (випуск їх в обіг), випуск цінних паперів, кредитування економіки й населення, надання різноманітних позик на умовах платності, зворотності й терміновості (активні операції).
  • Банківський кредит - кредит, що надається банками функціонуючим підприємцям та іншим позичальникам у вигляді грошових позик.
  • Банкнота - банківський білет; грошові знаки, що випускаються в обіг центральними емісійними банками держав як засіб грошового обігу й платежу; основний вид паперових грошей.
  • Банкрутство - неспроможність боржника (підприємства, фірми, банку, іншої організації) оплатити свої боргові зобов язання.
  • Бартер - прямий, не опосередкований грошима обмін товарами або послугами.
  • Безготівкові розрахунки - розрахунки, які здійснюються шляхом перерахування сум із рахунку платника на рахунок отримувача або шляхом взаємного заліку сум без участі готівки.
  • Бізнес - економічна діяльність з метою отримання прибутку.
  • Бізнес-план - короткий виклад цілей і шляхів діяльності фірми, обґрунтування доцільності капіталовкладень для залучення інвесторів та кредиторів.
  • Біржа - це установа, де здійснюється купівля-продаж масових товарів (товарна біржа), цінних паперів (фондова біржа), валюти (валютна біржа), робочої сили (біржа праці).
  • Брокер - посередник при укладанні угод між продавцями й покупцями товарів, цінних паперів, валют, тощо; діє за дорученням і за рахунок клієнтів, отримуючи від них комісійні.
  • Бюджет державний - грошове вираження збалансованого кошторису державних доходів і витрат на певний період часу за джерелами надходжень й основними каналами витрат.
  • Бюджетний дефіцит - сума, що перевищує державні витрати над державними доходами.

В

  • Валова продукція - показник, що характеризує обсяг продукції, виробленої в тій чи іншій галузі у вартісному (грошовому) вираженні.
  • Валовий внутрішній продукт - узагальнюючий економічний показник, виражає сукупну вартість кінцевих товарів і послуг, створених у середині країни, в ринкових цінах.
  • Валовий дохід - виражений у грошовій формі сумарний річний дохід підприємства (фірми), отриманий у результаті виробництва і продажі продукції та послуг.
  • Валовий національний продукт - узагальнюючий макроекономічний показник соціально-економічного розвитку, визначається як вартість усіх товарів і послуг, вироблених у країні за рік.
  • Валюта - грошова одиниця країни, яка перебуває в обігу. Застосовується як:
    1) грошова одиниця даної країни та її тип;
    2) грошові знаки іноземних держав, які використовуються в міжнародних розрахунках (іноземна валюта).
  • Валютне котирування - встановлення курсів іноземних валют відповідно до діючих законодавчих норм та існуючої практики.
  • Валютний курс - ціна грошової одиниці однієї країни, вираженої в грошових одиницях іншої країни.
  • Валютний паритет - законодавчо встановлене співвідношення між двома валютами, що становить основу валютного курсу.
  • Валютний ринок - система економічних та організаційних відносин стосовно операцій купівлі-продажу іноземних валют і платіжних документів в іноземних валютах.
  • Валютні резерви - централізовані запаси золота й іноземної валюти, що зберігаються у центральних банках.
  • Вартість - економічна категорія, що виражає уречевлену в товарі суспільну працю, відносини між товаровиробниками.
  • Вартість грошей - кількість товарів та послуг, які можна обміняти на одиницю грошей; купівельна спроможність одиниці грошей.
  • Вексель - офіційне боргове зобов язання певної форми, що надає його власнику право вимагати сплати боржником зазначеної у векселі суми у встановлений строк.
  • Виробництво - процес створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для існування й розвитку людини.
  • Відсоток - плата за кредит, ціна за користування позиченими коштами.
  • Вільний ринок - ринок, заснований на економічній відособленості юридично вільних товаровиробників, тримається на системі вільного підприємництва.
  • Вклад - грошова сума, внесена в ощадний банк на збереження на певних умовах.
  • Власність - категорія, що означає володіння, користування й розпорядження майном; система економічних відносин з приводу володіння, користування й розпорядження майном.

Г

  • Гіперінфляція - стрімке зростання товарних цін і грошової маси в обігу, що веде до різкого знецінення грошової одиниці, розладу платіжного обороту й порушення нормальних господарських зв язків.
  • Готівка - монети і паперові гроші.
  • Гроші - особливий товар, який виконує роль загального еквівалента; благо, благо, що має найвищий ступінь ліквідності.
  • Грошова маса - сукупний обсяг купівельних і платіжних засобів, що обслуговують господарський оборот і належать приватним особам, підприємствам і державі.
  • Грошова одиниця - встановлений у законодавчому порядку грошовий знак, один із елементів грошової системи, що слугує для вимірювання і вираження цін усіх товарів.
  • Грошова система - форма організації грошового обігу, яка історично склалась в певній країні й законодавчо закріплена державою.
  • Грошовий обіг - рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.

Д

  • Демонополізація - усунення державної або іншої монополії, що диктує свої умови ринку.
  • Демпінг - продаж товарів на ринках інших країн за цінами, нижчими від внутрішніх.
  • Депозит - грошова сума або інша цінність, віддана на зберігання. Депозит як форма зберігання грошових заощаджень населення називається вкладом.
  • Державна власність - форма власності, за якої власником виступає держава в особі її органів.
  • Державне регулювання ринку - втручання держави у функціонування ринкових механізмів, вплив на економіку шляхом адміністративних, економічних та інших методів.
  • Дефіцит бюджету - різниця між доходами й витратами в бюджеті країни.
  • Дефляція - вилучення з обігу частини надлишкової грошової маси, випущеної в період інфляції.
  • Дефолт - невиконання зобов'язань, відмова від сплати боргу.
  • Дивіденд - доход, отриманий власником акції з прибутку акціонерного товариства за підсумками його господарської діяльності за певний період часу, як правило, за рік.
  • Дилер - особа чи фірма, що займається біржовим або торговельним посередництвом, але, на відміну від брокера, вона укладає угоди від себе і за свій рахунок.
  • Довірчі операції - операції банків щодо управління майном і виконання інших послуг в інтересах і за дорученням клієнтів на правах довіреної особи.
  • Договірна ціна - ціна, що встановлюється за домовленістю між виробником (продавцем) і споживачем (покупцем) продукції.
  • Досконала (чиста) конкуренція - умови ринку, на якому існує безліч покупців і продавців однорідної продукції, що продається, вільний доступ фірм на ринок.
  • Дотація - доплата з державного бюджету задля збалансування бюджетів нижчих рівнів; різновид субсидій.
  • Дохід - у загальному вигляді - це потік грошових та інших надходжень за одиницю часу. Виділяють чотири основних форми доходів: рента, заробітна плата, прибуток і відсоток.

Е

  • Економічна категорія - узагальнююче поняття, яке виражає істотні сторони економічних явищ і процесів, відбиває глибинні процеси економічного розвитку.
  • Економічне зростання - зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання.
  • Економічні закони - внутрішньо необхідні, сталі й істотні причинно-наслідкові зв'язки між протилежними сторонами, властивостями економічних явищ і процесів, елементами економічної системи.
  • Економічні ресурси - усі застосовувані в господарській діяльності природні, людські й вироблені людиною ресурси.
  • Експорт - вивіз товарів, технологій і послуг за кордон для реалізації їх на зовнішньому ринку.
  • Еластичність попиту - ступінь зміни попиту на певну продукцію під впливом зміни ціни на неї.
  • Еластичність пропозиції - ступінь зміни пропозиції на певну продукцію під впливом зміни ціни на неї.
  • Ембарго - повна заборона торговельних відносин з будь-якою державою або заборона ввозу (вивозу) певних товарів у конкретну країну.
  • Емісія - випуск в обіг грошей і цінних паперів. Емісія грошей здійснюється центральним банком держави.
  • Ефективність - співвідношення між результатами і витратами, здійсненими для досягнення певних цілей.

З

  • Економічна категорія - узагальнююче поняття, яке виражає істотні сторони економічних явищ і процесів, відбиває глибинні процеси економічного розвитку.
  • Економічне зростання - зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання.
  • Економічні закони - внутрішньо необхідні, сталі й істотні причинно-наслідкові зв'язки між протилежними сЗаробітна плата - це грошове вираження частини необхідного продукту, яка поступає в індивідуальне споживання робітникам фірми у відповідності з кількістю і якістю затраченої ними праці у виробництві.
  • Застава - майно або інші цінності, які слугують забезпеченням позики.
  • Збитки - викликані різними обставинами втрати матеріальних і фінансових ресурсів.
  • Зовнішня торгівля - торгівля держави з іншими країнами включає ввіз і вивіз товарів.
  • Зовнішній борг держави - державна заборгованість іноземним громадянам, підприємствам та іншим країнам.
  • Золотий запас - резервний фонд золота в зливках і монетах, який належить центральному емісійному банку або скарбниці країни.

І

  • Імпорт - закупівля та ввезення іноземних товарів, технологій й послуг у країну з-за кордону для реалізації їх на внутрішньому ринку країни -імпортера.
  • Інвестиції - довгостроковий вклад капіталу в будь-яке підприємство, галузі господарства, підприємництво з метою отримання прибутку.
  • Інвестор - приватний підприємець, організація або держава, які здійснюють інвестицію.
  • Індексація доходів - механізм підвищення грошових доходів громадян, який дає змогу частково або повністю компенсувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг.
  • Індекс цін - показник, який кількісно виражає зміни рівня тих чи інших цін.
  • Інжиніринг - надання інженерно-будівельних та проектних послуг.
  • Інтелектуальна власність - продукт інтелектуальної праці. Об єктами інтелектуальної власності є: твори науки і техніки, літератури і мистецтва, винаходи, відкриття та інші види творчої діяльності.
  • Інтенсивний тип економічного зростання - економічне зростання, за якого приріст виробництва здійснюється за рахунок застосування досконаліших факторів виробництва, технологій та організацій.
  • Інфляція - обезцінення паперових грошей, що знаходяться в обігу, тобто падіння їхньої купівельної спроможності, яке проявляється у підвищенні цін на всі товари і послуги.
  • Іпотека - застава нерухомого майна для одержання кредиту.

К

  • Кейнсіанство - економічна теорія, яка визначає та обґрунтовує необхідність державного регулювання економіки.
  • Кліринг - система безготівкових розрахунків за товари, цінні папери й послуги, заснована на зарахуванні взаємних вимог і зобов язань.
  • Комерційний кредит - кредит, наданий у товарній формі продавцями покупцям у вигляді відстрочки платежу за продані товари.
  • Конвертована валюта - валюта, яка вільно й необмежено обмінюється на інші іноземні валюти.
  • Конкуренція - процес суперництва між товаровиробниками, постачальниками і покупцями товарів за найвигідніших умов їх виробництва та реалізації.
  • Консенсус - загальне погодження, що характеризується відсутністю серйозних заперечень з істотних питань у більшості заінтересованих сторін.
  • Консорціум - тимчасова угода між кількома банками або промисловими підприємствами для спільного розміщення позик, проведення фінансових та комерційних операцій великого масштабу.
  • Контракт - договір, угода про взаємні зобов язання для договірних сторін.
  • Контрольний пакет акцій - кількість акцій, що дає право на управління акціонерним товариством.
  • Концерн - форма об єднання підприємств різних галузей промисловості, торгівлі, транспорту, сфери послуг і фінансових установ, що знаходяться під єдиним фінансовим контролем.
  • Кооператив - підприємство (фірма), створене на основі добровільного об єднання громадянами свого майна. Член кооперативу бере особисту участь у його діяльності.
  • Корупція - зрощення державних структур зі структурами злочинного світу у сфері економіки.
  • Котирування - встановлення курсу валюти, тобто визначення її вартості в іноземних валютах.
  • Кредит - позика в грошовій або товарній формі на умовах повернення з оплатою відсотка.
  • Курс акцій - ціна, за якою продається акція.

М

  • Маклер - посередник, який здійснює операції на біржі за рахунок клієнтів і отримує винагороду у вигляді комісійних.
  • Маржа - банківський прибуток, який визначається як різниця між сумою стягнення й виплачених банком відсотків.
  • Маркетинг - система організації діяльності підприємства, що ґрунтується на всебічному вивченні ринку і просуванні товарів і послуг від виробника до споживача.
  • Менеджер - професійний управляючий, що має спеціальну підготовку і здійснює керівництво підприємством, фірмою тощо.
  • Менеджмент - система організації й управління підприємством.
  • Методологія - вчення про принципи побудови, форми та способи наукового пізнання.
  • Міжнародний кредит - надання валютних і товарних ресурсів у сфері міжнародних економічних відносин на умовах повернення й сплати відсотків.
  • Монетаризм - економічна теорія, що ґрунтується на визначальній ролі грошової маси, яка знаходиться в обігу, в стабілізації економіки, її функціонуванні й розвитку.
  • Монополія - підприємство, або група підприємств, які займають домінуюче становище на ринку, що дає їм змогу контролювати й визначати ціни.

Н

  • Натуральне господарство - вид господарства, в якому всі продукти виробляються лише для задоволення власних потреб і не призначені для продажу.

О

  • Облігація - вид цінного паперу, за яким виплачується щорічний дохід наперед встановленого розміру у формі певного відсотка номінальної вартості облігації.
  • Облікова ставка відсотка - ставка відсотка, за якого центральний банк надає ресурси комерційним банкам.
  • Оборотний капітал - частина виробничого капіталу, яка переносить свою вартість на знову створений продукт повністю і повертається до виробника в грошовій формі після кожного кругообігу капіталу.
  • Олігополія - панування декількох найбільших фірм на ринку.
  • Оптова торгівля - вид торгівлі, що забезпечує зв язок між виробництвом і роздрібною торгівлею; торгівля партіями товарів.
  • Оптова ціна - ціна, за якою державні підприємства й організації реалізують вироблену ними продукцію іншим підприємствам та організаціям, крім населення.
  • Оренда - передання майна в строкове, платне володіння й користування.
  • Основні виробничі фонди - сукупність засобів праці, які функціонують у сфері матеріального виробництва і переносять свою вартість на знову створений продукт частково, у міру зношення, протягом ряду кругооборотів.

П

  • Паперові гроші - знаки, символи цінності (вартості), що не мають власної вартості та наділені державною владою примусовим курсом обігу.
  • Паритет - співвідношення між валютами різних країн.
  • Пасивні операції банків - операції, за допомогою яких банки залучають у своє розпорядження грошові кошти.
  • Підприємець - самостійний суб єкт ринкових відносин, який діє на свій страх та ризик і під свою відповідальність з метою отримання прибутку.
  • Підприємництво - самостійна, ініціативна, постійно здійснювана на власний страх і ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг і торгівлі з метою одержання прибутку.
  • Плаваючий валютний курс - курс валюти, який вільно підвищуються і знижується залежно від попиту й пропозиції.
  • Податок - обов язковий платіж, збір, що стягується державою або місцевим органом з громадян (фізичних осіб) або підприємств (юридичних осіб) на основі законодавства.
  • Праця - цілеспрямована, свідома діяльність людини, спрямована на створення матеріальних і духовних благ.
  • Прибуток - узагальнюючий показник діяльності підприємства; визначається як різниця між виручкою від реалізації продукції, робіт і послуг та сумою всіх затрат підприємства на виробництво і збут.
  • Продуктивність праці - характеризує кількість продукції, виробленої в одиницю часу, або витрати часу на виробництво одиниці продукції.
  • Прожитковий мінімум - величина вартості фінансових коштів і майна, необхідних для підтримки нормального фізичного існування працівника й непрацюючих членів його сім ї.
  • Протекціонізм - політика держави, спрямована на захист національної економіки від іноземної конкуренції.

Р

  • Реальна заробітна плата - кількість товарів і послуг, які можна придбати за номінальну заробітну плату.
  • Ризик - дія в розрахунку на удачу, на щасливий результат, який, однак, не виключає можливості невдачі.
  • Ринок - сфера обміну товарами й послугами між продавцями й покупцями, місце, де здійснюється купівля-продаж; система економічних відносин між виробниками і споживачами продукції.

С

  • Санація - система заходів, спрямованих на попередження банкрутства.
  • Синдикат - об єднання підприємців, які беруть на себе здійснення всієї комерційної діяльності при збереженні виробничої та юридичної самостійності підприємств, які в нього входять.
  • Собівартість - сумарні витрати, виражені в грошовій формі на виробництво й реалізацію продукції.
  • Соціальна політика - діяльність держави, спрямована на створення та регулювання соціально-економічних умов життя суспільства.
  • Стагфляція - стан економіки країни, яка супроводжується застоєм або падінням виробництва й інфляцією.
  • Статутний фонд - сума коштів, що становлять майно підприємства при його створенні.
  • Субсидія - вид допомоги, яка надається будь-кому державою або юридичною особою без яких-небудь умов.

Т

  • Товар - продукт праці, призначений для купівлі-продажу.
  • Товарне виробництво - виробництво, в якому продукти праці призначаються не для власного споживання, а для обміну через ринок шляхом купівлі-продажу.
  • Трест - об єднання підприємств, фірм, в якому суб єкти, що входять у нього, втрачають свою виробничу, комерційну та юридичну самостійність і підкоряються єдиному управлінню.

Ф

  • Фінанси - система економічних відносин з приводу створення, розподілу й використання фондів грошових коштів.
  • Фірма - господарське, промислове або торговельне підприємство, яке користується правами юридичної особи у ринковій економіці.
  • Фритредерство - політика вільної торгівлі, стосовно лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення вільного доступу на національний ринок товарів, капіталів, робочої сили тощо.

Ц

  • Ціна - кількість грошей, які сплачуються за одиницю товару; виражена в грошах вартість одиниці товару.
  • Ціна попиту - гранично максимальна ціна, за якою покупці ще згодні купувати товар.
  • Ціна пропозиції - гранично мінімальна ціна, за яку продавці ще готові пропонувати свій товар.
  • Ціна рівноваги - ціна, за якою попит дорівнює пропозиції.
  • Цінні папери - документи, що засвідчують право власності на будь-яке майно або гроші (акції, облігації, чеки, векселі, сертифікати та інші документи).

Ч

  • Чистий доход - прибуток після відрахування витрат, сплати податків і всіх боргових зобов язань.
  • Чистий доход суспільства - частина національного доходу, що виступає як додатковий продукт.
  • Час виробництва — категорія, яка введена В.В. Новожиловим, для позначення того часового інтервалу, який визначає момент вкладення праці від моменту використання її результату. Наприклад, праця, яка витрачена на виробництво засобів виробництва, відокремлюється від праці, яка витрачається на ці засоби. Цей показник застосовується при аналізі обороту фондів.
  • Чиста продукція — 1) обсяг товарної продукції, з вартості якої виключають матеріальні витрати і суму амортизаційних відрахувань; 2) частина валового продукту, яка залишається після вирахування з нього матеріальних витрат. Це — вартість, знову створена в процесі виробництва. Для галузі вона -різниця між валовою продукцією і матеріальними витратами, включаючи амортизаційні відрахування. В сумі чиста продукція галузей становить чистий продукт народного господарства.
  • Чисті капіталовкладення (чисті інвестиції) - загальні валові капіталовкладення за вирахуванням амортизаційних відрахувань

Ш

  • Штраф - грошове стягнення за порушення зобов'язань по договору.

Я

· Якість - 1) як економічна категорія відображає сукупність властивостей продукції, що зумовлюють ступінь її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення; 2) сукупність технічних, економічних, експлуатаційних, соціальних та інших властивостей речей і процесів, які характеризують їх корисність, один з головних показників ефективності виробництва, науково-технічного, економічного та соціального прогресу.

· Якість продукції — сукупність властивостей виробу, які визначають ступінь його здатності для використання за призначенням і задоволення потреб та смаків споживачів. Для оцінки якості продукції встановлюється цілий ряд показників, найважливіші - технічно-експлуатаційні властивості, надійність, довговічність, яка визначається строком служби виробу до повного зношення, технологічність.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОГО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ:

  • Башнянин Г.І., Лазур П.Ю., Медведєв В.С. Політична економія. - К.: Ніка-Центр. Ельга, 2000. - 528 с.
  • Бобров В.Я. Основи ринкової економіки: Підручник. - К.: Либідь, 1995. - 320 с.
  • Бузгалин А.В. Переходная экономика: курс лекций по политической экономии. - М.: Таурас, Просперс, 1994. - 472 с.
  • Гальчинський А.С., Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Основи економічної теорії: Підручник. - К.: Вища шк., 1995. - 471с.
  • Григорук А.А., Палюх М.С., Літвінова Т.Д., Литвин Л.М. Основи економічної теорії: політекономічний аспект / За ред. Григорука А.А., Палюха М.С. - Тернопіль, 1999. - 252 с.
  • Григорук А.А., Палюх М.С., Литвин Л.М., Літвінова Т.Д. Основи економічної теорії: політекономічний аспект / За ред. Григорука А.А., Палюха М.С. - Тернопіль, 2002. - 304 с.
  • Економіка: теоретичні основи. Підручник: У 2-х частинах. - Тернопіль: Астон, 1997. - 204 с.
  • Економічна теорія: Макро- та мікроекономіка: Навч. посібник / За ред. З.Г. Ватаманюка та С.М. Панчишина. - Львів: Інтереко, 1998. - 708с.
  • Економічна теорія: політекономія: Підручник/ За ред. В.Д.Базилевич. - К.: Знання-Прес, 2001. - 581 с.
  • Закон України "Про власність" // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 20. - С. 249.
  • Закон України "Про господарські товариства" // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 49. - С. 682.
  • Закон України "Про підприємництво" // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 14. - С. 84.
  • Иохин В.Я. Экономическая теория: введение в рынок и микроэкономический анализ: Учебник. - М.: ИНФРА-М, 1997. - 512 с.
  • Кейнс Дж.М. Общая теория занятости, процента и денег./ Пер. с англ. - М., 1978.
  • Ковальчук В.М. Економічна теорія: короткий курс. - Тернопіль: Астон, 1997. - 180 с.
  • Ковальчук В.М. Загальна теорія економіки (теоретична економіка). - Тернопіль: Астон, 1998. - 368 с.
  • Кондратьев Н.Д. Проблемы экономической динамики. - М.: Экономика, 1989. - 526 с.
  • Котлер Ф. Основы маркетинга / Пер. с англ. - М.,1992. - 736 с.
  • Курс экономики: Учебник / Под ред. Б.А.Райзберга. -- М.: ИНФРА, 1997. - 720 с.
  • Курс экономической теории / Под общей ред. М.Н.Чепурина. - Киров: АСА, 1995. - 624 с.
  • Макконелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс: Принципы, проблемы и политика. В 2 т.: Пер. с англ. Т.1. - М.: Республика, 1992. - 399 с.; T. 2. - М.: Республика, 1992. - 400с.
  • Маршалл А. Принципы политической экономии: В 3 т. - М., 1993.
  • Мескон М., Альберт М., Хедуори Ф. Основы менеджмента / Пер. с англ. - М., 1992. - 702с.
  • Немцов В.Д., Довгань Л.Є., Сініок Г.Ф. Менеджмент організацій: Навчальний посібник. - К..: ТОВ "УВПК "ЕксОб", 2001. - 392 с.
  • Основи економічної теорії. Політекономічний аспект/ За ред. Г.Н.Климка, В.П.Нестеренка. - К., 1997. - 743с.
  • Основи економічної теорії: політекономічний аспект. Підручник/ За ред. Г.Н Климка, В.П.Нестеренка. - К.: Вища школа, 1994. - 559 с.
  • Основи економічної теорії. Підручник / За ред. С.В.Мочерного. - Тернопіль: Тарнекс, 1993. - 686 с.
  • Основи економічної теорії / С.В. Мочерний, С.А. Єрохін, Л.О. Каніщенко та ін. За ред. С.В.Мочерного. - К.: ВЦ "Академія", 2001. - 472 с.
  • Основи економічної теорії: Підручник: У 2 кн./ За ред. Ю.В.Ніколенка. - К.: Либідь, 1998. - 272 с.
  • Основи економічної теорії: Підручник: У 2 кн. Кн. 1: Суспільне виробництво. Ринкова економіка / За ред. Ю.В.Ніколенка. - К.: Либідь, 1998. - 272 с.
  • Основи економічної теорії: Підручник: У 2 кн. Кн. 2: Підприємництво, маркетинг, менеджмент. Відтворення в національному та світовому господарстві / За ред. Ю.В.Ніколенка. - К. -:Либідь, 1998. - 272 с.
  • Основы экономическойї теории: Учебное пособие / Под ред. В.Л. Клюше. - Мн.: ИП "Экоперспектива", 1997. - 336с.
  • Рикардо Д. Основы политической экономии и налогового обложения. - М.,1955.
  • Самуельсон П. Економіка: Підручник. - Львів: Світ. - 1993. - 496 с.
  • Семюелсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка / Пер. з англ. - К.: "Основи", 1995. - 544 с.
  • Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов. В 2-х т. - М.:Єконом., 1993.
  • Современная экономика (для студентов вузов). - Ростов-на-Дону, 1997. - 608 с.
  • Тарнавська Н.П., Пушкар Р.М. Менеджмент: теорія та практика: Підручник для вузів. - Тернопіль: Карт-бланш, 1997. - 456 с.
  • Туган-Барановський М.І. Політична економія. Курс популярний. - К.: "Наукова думка", 1994. - 264 с.
  • Шегда А.В. Основы менеджмента. - К.: Знание, 1998. - 512с.
  • Теоретическая экономика. Политэкономия: Учебник для вузов / Под ред. Г.П.Журавлевой и Н.Н.Мильчаковой. - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. - 485 с.
  • Управление - это наука и искусство. А.Файоль, Г.Эмерсон, Ф.Тейлор, Г.Форд. - М.: Республика, 1992. - 352 с.
  • Шишикин А.Ф. Экономическая теория: Учебное пособие: В 2 кн. Кн. 1. - М.: ВЛАДОС, 1996. - 656 с.
  • Шишкин А.Ф. Экономическая теория: Учебное пособие: В 2 кн. Кн. " - М.: ВЛАДОС, 1996. - 352 с.
  • Шумпетер Й. Теория экономического развития. - М., 1982. - 423 с.
  • Экономика: Учебник / Под ред. А.С.Булатова. - М.: Экономика, 1997. - 816 с.
  • Экономическая теория / Под ред. А.И.Добрынина, Л.С.Тарасевича: Учебник для вузов. - СПб: Изд. СПбГУЭФ, Изд. "Питер Паблишинг", 1997. - 480 с.

Джерела інформації в Інтернеті

Організація, установа Сайт
1. Державний комітет статистики www.ukrstat.gov.ua
2. Державна податкова інспекція www.sta.gov.ua
3. Верховна Рада України www.rada.gov.ua
4. Міністерство фінансів України www.minfin.gov.ua
5. Міністерство економіки України www.me.kmu.gov.ua
6. Національний банк України www.bank.gov.ua
7. Світова організація торгівлі www.wto.org
8. Світовий банк www.worldbank.org.ru
9. Європейська статистика www.europa.eu.int/comm/eurostat
10. Центр перспективних досліджень www.icps.kiev.ua
11. Електронний підручник «Економічна теорія» Автори: А.А. Григорук, М.С. Палюх, Л.М. Литвин, Т.Д. Літвінова http://optikomt.narod.ru/Kurs_lekcij/Economics/index.html

Сумський державний університет

Машинобудівний коледж





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 239 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.018 с)...