Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об'єкти і суб'єкти міжнародних економічних відносин



Міжнародні економічні відносини розпочалися з елементарних форм торгівлі на основі натурального обміну між окремими особами, сім'ями та племенами. Об'єктами обміну були надлишки окремих товарів та знаряддя виробництва. Торгівля між країнами виникла в епоху рабовласницького ладу. Обмінювалися предметами розкоші та окремими видами сировини. Значно більшого розвитку набула міжнародна торгівля з переходом до товарно-грошових відносин. До неї були залучені практично всі країни світу. Виник міжнародний ринок. У кінці ХІХ ст. утворилася міжнародна економіка. Об'єктом міжнародних економічних відносин стала не лише торгівля, а й фактори виробництва.

Об'єкти міжнародних економічних відносин — це те, на що спрямована господарська діяльність суб'єктів міжнародної економіки, тобто предмет їх господарських відносин.

В якості об'єктів міжнародних економічних відносин виступають насамперед товари і послуги. Це експорт (імпорт) товарів і послуг. Крім цього, до об'єктів міжнародних економічних відно­син відносимо ще безпосередні зв'язки зі спеціалізації та кооперації виробництва, здійснення господарської діяльності за кордоном, рух капіталу у різних формах, фінансово-кредитні операції, науково-технічні зв'язки, міграція робочої сили, зустрічна торгівля, спільне підприємництво, оренда машин і устаткування, обмін інтелектуальною власністю, організація виставок, ярмарків, торгів та участь у них, співпраця в галузі екології і з вирішення інших проблем глобального характеру.

Суб'єктами міжнародних економічних відносин виступають державні структури. До них відносяться урядові та інші органи влади різних рівнів (центральні, регіональні, муніципальні), державні підприємства та організації. Крім цього, у ролі суб'єктів міжнародних економічних відносин виступають приватні фірми, підприємства, установи, фізичні особи.

Важливими суб'єктами міжнародних економічних відносин з початку 60-х років стає велика група держав, які звільнилися від колоніальної залежності. Це країни «третього світу» і особливо їх авангард — «нові індустріальні країни». Іншими суб'єктами, без яких неможлива характеристика сучасних міжнародних економічних відносин, є великі міжнародні корпорації. До вагомих суб'єктів міжнародних економічних відносин належать і міжнародні економічні організації (Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Всесвітня торгова організація та ін.).

Суб'єктам міжнародних економічних відносин необхідно вивчати зовнішній ринок, порівнювати умови партнерів, проводити макроекономічний аналіз.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...