Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір умов і місця пред'явлення для впізнання



Вибір умов, які максимально сприятимуть впізнанню, визначається факторами, що впливають на правильність таких психологічних процесів, як сприйняття, впізнання та відтворення. У зв'язку з цим, у процесі підготовки до пред'явлення для впізнання слідчий повинен прийти рішення про вибір моменту пред'явлення для впізнання, місця, навколишньої обстановки та освітлення.

Відомо, що зволікання в пред'явленні для впізнання можуть потягти за собою небажані наслідки, оскільки суб'єкт впізнання часом забуває образ раніше сприйнятого об'єкта. Таким чином, достовірність впізнання перебуває в прямій залежності від фактора часу.

Місцем пред'явлення для впізнанім, як правило, є кабінет слідчого. Приміщення, в якому воно проводиться, повинно бути достатньо просторим, щоб у ньому вільно розмістилися всі учасники цієї слідчої дії, добре освітленим, бажано природнім світлом, щоб осіб, які пред'являються, можна було розмістити обличчям до світла. Якщо з матеріалів справи видно, що на результат впізнання може вплинути сила і направленість штучною освітлення, необхідно підготувати джерела світла (настільну лампу, електричний ліхтарик).

Пред'явлення для впізнання можна проводити і на місцевості (наприклад, у дворі підрозділу міліції, якщо немає відповідного кабінету або коли відомо, що сприйняття об'єкта проходило в складних умовах.

З урахуванням цих даних слідчий повинен вибирати місце і час пред'явлення для впізнання. Звичайно, не можна добитися повної схожості в обстановці для нового сприйняття, але аналогічні умом можна створити.

Вибираючи обстановку пред'явлення для впізнання, слідчий повинен виключити можливість стороннього впливу і судження суб'єкта визнання як до, так і в процесі проведення цієї слідчої дії.

Готуючись до пред'явлення для впізнання, слідчий повинен вирішити низку організаційних питань:

­ забезпечити охорону суб'єкта впізнання, тим більше, коли воно проводиться на місцевості;

­ підготувати необхідні науково-технічні засоби для фіксації процесу пред'явлення для впізнання;

­ завчасно вирішити питання про підбір учасників;

­ якщо суб'єкт чи об'єкт впізнання не володіє мовою, на якій ведеться слідство (або є німим, глухим), вирішити питання про участь перекладача.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...