Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оплата векселів



Нормальний процес обігу векселя завершується його оплатою у встановлений строк головним вексельним боржником - акцептантом. Необхідною передумовою виконання вексельного зобов'язання є пред'явлення документа для оплати боржнику. Пред'явлення повинно відбутися у місці, зазначеному у векселі як місце платежу, а при відсутності такого зазначення - у місці знаходження платника.

Держатель переказного векселя строком на визначену дату або в стільки-то часу від складання або пред'явлення повинен пред'явити переказний вексель до платежу або в день, коли він повинен бути оплачений, або в один з двох наступних робочих днів.

Платіж за векселем повинен наступати негайно по пред'явленню. Відстрочка платежу можлива тільки при виникненні обставин неперевершеної сили, наявність яких повинна бути підтверджена компетентними органами.

Звільняється від зобов'язання за векселем особа, що сплатила вексель в строк, а разом з нею і всі особи, що поставили на векселі свої підписи. Оскільки платіж за векселем здійснений проти його вручення, наявність векселя у платника є фактом, що підтверджує його повну оплату і погашення.

Пред'явлення векселя до строку не зобов'язує боржника сплачувати його, хоч він може сплатити його. З іншої сторони, векселедержатель не може бути примушений прийняти платіж до закінчення строку векселя.

Перенесення строку платежу за векселем (пролонгація) не допускається.

Боржник може сплатити тільки частину своїх зобов'язань, і пред'явник векселя зобов'язаний прийняти цю суму. У такому випадку на векселі робиться відмітка про платіж на суму, що залишилася, і векселедержатель може здійснити протест і пред'явити позов до будь-якої зобов'язаної особи в розмірі несплаченої суми.

Інкасо (від італ. incasso – виручка, виторг) – банківська операція, шляхом якої банк за дорученням свого клієнта отримує гроші на основі розрахун­кових документів підприємств, об'єднань, організацій і за­кладів і спрямовує ці кошти на їхні рахунки у банку. Метою інкасо можуть бути: отримання акцепту або платежу, вру­чення комерційних чи фінансових документів проти оп­лати, а також інші доручення.

Операція інкасо як отримання платежу передбачає, що банк приймає від своїх клієнтів векселі і бере на себе зобо­в'язання здійснити доручені операції з ними, в тому числі: отримання акцепту від платника, прийняття платежу і пе­реказ його суми довірителеві, здійснення платежу або ви­дачу комерційних документів на інших умовах. При цьому інкасові операції, як правило, виконуються комерційни­ми банками на основі норм цивільного права.

Інкасо може бути двох видів. «Чисте» інкасо означає доручення банкові здійснити операції лише з самими фінансовими документами (переказними і простими век­селями, чеками, платіжними розписками тощо), які слугу­ють для отримання платежів без супроводу будь-яких ко­мерційних документів. Документарне інкасо передбачає прийняття банками таких фінансових документів, які су­проводжуються комерційними документами (рахунками, транспортними страховими документами та ін.).

Інкасування переказних і простих векселів у країнах з ринковою економікою є вкрай важливим. Але такий ефек­тивний засіб сучасних розрахунків у внутрішньому обороті України використовується ще недостатньо.

Операція отримання платежу і переказу коштів у роз­порядження клієнта оплачується комісійною винагоро­дою комерційному банкові у розмірі 0,1% номіналу век­селя. Безпосереднє передання векселів супроводжується письмовим розпорядженням довірителя – інкасовим до­рученням. Воно регулює всі відносини між векселетрима­чем та інкасуючим банком і має точно виконуватися. Отримувачеві коштів інкасовані векселі здаються разом із реєстром, на звороті якого пишеться інкасове доручення. Як правило, у реєстрі векселі розмішуються в міру настання термінів платежу і за пунктами отримання платежів.

Отож найширше переваги інкасо використовують кра­їни з розвиненою ринковою економікою. Зокрема, на За­ході інкасова форма розрахунків та інші послуги станов­лять понад 90% доходів комерційних банків. В Україні ж питома вага аналогічних послуг комерційних банків у їхніх загальних доходах ледь досягла 10%.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...