Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Формувати духовно багате й професійно підготовлене покоління є основним завданням на сучасному етапі розвитку вищої школи



Формувати духовно багате й професійно підготовлене покоління є основним завданням на сучасному етапі розвитку вищої школи. Адже реформи, які відбуваються, спрямовані на гуманізацію та гуманітаризацію підготовки майбутніх спеціалістів. Це також стосується вивчення української мови за професійним спрямуванням, оскільки уміння спілкуватися мовою професії підвищує ефективність праці, допомагає краще орієнтуватися не тільки на виробництві, а й у безпосередніх ділових контактах із колегами. Вироблення комунікативних умінь та навичок сприяє всебічному розвитку особистості, здатної орієнтуватися у швидкому потоці інформа­ції, вирішувати важливі економічні, господарські пробле­ми крізь призму мовних факторів.

А якщо говорити про професійне зростання випускника, то воно можливе за умови засвоєння та оперування мовою фаху. Отже, формування професійно ділового стилю спілкування повинно бути цілеспрямованим, спеціально організованим процесом систематичного оновлення та удосконалення знань та умінь, необхідних для професійної компетентності.

За новою програмою заняття з дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» проводяться переважно у формі практичних занять, а теоретичний матеріал виноситься на самостійне вивчення. Тобто основним засобом засвоєння навчального матеріалу є самостійна робота. З огляду на це, доцільним є створення навчального посібника, адже жоден підручник з дисципліни, який на сьогодні існує, не відповідає програмі.

В посібнику зібрано та узагальнено теоретичний матеріал у формі лекцій, які розкривають основні питання до кожної теми, подаються зразки оформлення ділових документів, результати одержаних під час самостійної роботи знань студент може проконтролювати шляхом відповідей на питання для самоконтролю і тестового контролю, а також при виконанні граматичних та практичних завдань.

Самостійна робота з навчальним посібником забезпечує глибоке засвоєння студентами не тільки програмного матеріалу з дисципліни «Українська мова за професійним прямуванням», але й активізує мислення, сприяє більш повному розкриттю їх здібностей, оволодінню нормами літературної мови, формує мораль та вольові якості, допомагає майбутнім фахівцям глибше осмислити матеріал, підвищує їх творчу активність. Тому вона стає головним резервом підвищення ефективності підготовки спеціалістів, а її організація у сучасних умовах стає однією з центральних проблем навчального процесу.

Отже, даний навчально-методичний посібник сприятиме ґрунтовному та послідовному розвиткові професійних якостей майбутніх фахівців, стане запорукою вільного самовираження особистості у науково-навчальній та офіційно-діловій сферах спілкування. А вивчення дисципліни сприятиме піднесенню престижу літературної мови як культурного надбання нації.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 341 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...