Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст та навчальні елементи теми. Податкова політика: поняття податкової політики та її напря­ми



Податкова політика: поняття податкової політики та її напря­ми. Фактори, що визначають напрямки і характер податкової політики. Принципи податкової політики. Дотри­мання соціальної справедливості при справлянні податків. Рівнонапруженість в оподаткуванні всіх платників. Економічна ефективність податкової системи: ефективність податкової роботи та дієвість податкових інструментів впливу на соці­ально-економічний розвиток. Стабільність та гнучкість пода­ткової політики, їх взаємозв'язок.

Податкова система в Україні, основні етапи її становлення. Склад та структура податкової системи України, законодавчі акти, що її регламентують. Принципи побудови податкової системи України, їх реалізація. Податкова політика України в сучасних умовах.

Тема 3 Податкова служба держави. Податкова робота.

Зміст та навчальні елементи теми

Правове регламентування встановлення податків. Законода­вчі акти Верховної Ради. Інструктивне забезпечення справ­ляння податків. Вимоги до законодавчих актів та інструкти­вних документів, що регулюють оподаткування. Облік платників податків. Порядок реєстрації платників, облікові документи.

Порядок і форми розрахунків з бюджетом. Встановлення методики обчислення податків. Форми розрахунків: авансо­ві платежі та перерозрахунки, розрахунки за фактичними по­казниками.

Суб'єкти обчислення податку і контрольної роботи. Спосо­би утримання податків: сплата податків у джерела і за де­кларацією. Централізовані й децентралізовані, готівкові і безготівкові способи розрахунків. Відповідальність платни­ків за своєчасність і правильність розрахунків з бюджетом і за подання декларацій.

Закон України «Про порядок погашення зобов'язань плат­ників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами». Порядок узгодження сум податкових зобов'я­зань, оскарження рішень контролюючих органів та визна­чення податкового боргу. Податкове повідомлення і подат­кові вимоги. Джерела сплати податкових зобов'язань або податкового боргу платника податків. Податкова застава. Адміністративний арешт активів. Порядок продажу активів, що перебувають у податковій заставі.

Тема 4 Ухилення від податків та їх перекладання.

Зміст та навчальні елементи теми

Поняття ухилення від податків. Види ухилення від податків. Приховування доходів та інші форми податкових зловживань. Особливості ухилення від податків у сфері тіньової економіки. Можливості ухилення від сплати з різних видів податків. Боротьба з ухиленням від сплати податків. Сутність та форми перекладання податків. Перекладання непрямих по­датків. Напрямки і способи перекладання прямих податків. Фактори, що впливають на процес і результати перекладання податків.

Наочність:

• Закон України «Про систему оподаткування», проект Податко­вого кодексу;

• Закон України «Про державну податкову службу в Україні», За­кон України «Про порядок погашення зобов'язань платників по­датків перед бюджетами та державними цільовими фондами»;

• журнал обліку платників податків, заява про взяття на облік платника податку, податкове повідомлення, податкова вимога.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 314 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...