Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи, види і методи конкуренції



За ринкової економіки існують два типи конкуренції: досконала та недосконала.

Досконала конкуренція є історично і логічно початковим типом конкуренції. Вона виникла разом із виникненням товарного виробництва і протягом тисячоліть становила цілу епоху так званої вільної конкуренції. Її називають також абсолютною, чистою, ідеальною, немонополістичною.

Характерними рисами досконалої конкуренції є:

- наявність на ринку великої кількості продавців і покупців, причому жодна з груп не може впливати на ситуацію на ринку;

- пропозиція однакових товарів та послуг для продажу;

- однакова обізнаність про ринок усіх продавців і покупців;

- можливість вільної появи на ринку та виходу з нього покупців та продавців.

Дуже небагато ринків повністю відповідають вимогам досконалої конкуренції. Наприклад, біржа у Нью-Йорку, Американська біржа та аналогічні ринки цінних паперів.

Другим типом конкуренції є недосконала конкуренція. Перші її ознаки почали проявлятися ще у середньовіччі, у межах цехового виробництва. Проте, лише на початку ХХ ст. на зміну вільній, досконалій конкуренції прийшла нова форма організації змагання - змагання між групами, союзами і об’єднаннями суб’єктів ринку. Це було зумовлено процесами укрупнення виробництва і централізації управління. Саме вони стали найважливішими ознаками суспільного економічного життя, в якому стали переважати доцентрові сили, що виявилося у створенні союзів, об¢єднань між раніше розрізненими товаровиробниками.

Недосконала конкуренція існує у формах монополістичної і олігополістичної конкуренції.

Монополістична конкуренція, як і чиста, охоплює небагатьох продавців або покупців. Але купівля і продаж уже не здійснюються за єдиними ринковими цінами, а існують монопольні ринкові ціни.

Олігополістична конкуренція - форма групового монополізму, за якої кілька самостійних великих фірм монополізують виробництво і збут маси товарів даного роду.

Основними видами конкуренції є:

- внутрішньогалузева;

- міжгалузева;

- міжнародна.

1. Внутрішньогалузева конкуренція – це конкуренція між товаровиробниками, що діють в одній галузі народного господарства. Через різний рівень техніки, організації виробництва, продуктивності та інтенсивності праці тощо у кожного з них встановлюється індивідуальна вартість виробництва певного товаруміки

Внутрішньогалузева конкуренція сприяє зниженню витрат виробництва, впровадженню досягнень науки і техніки, стимулює процес концентрації виробництва і капіталу. У сучасних умовах вона переважає на окремих вузь-коспеціалізованих ринках конкретних видів товарів (наприклад, мінікомп'ютерів, телевізорів, легкових автомобілів тощо).

Результатом внутрішньогалузевої конкуренції є перетворення окремих індивідуальних витрат виробництва, індивідуальних вартостей на єдину ринкову або суспільну вартість.

2. Міжгалузева конкуренція — це конкуренція між товаровиробниками, які діють у різних галузях на­родного господарства.

Міжгалузева конкуренція проявляється у вигляді переливів капіталів з малоприбуткових галузей у високоприбуткові. В результаті встановлюється середня норма прибутку.

У сучасних умовах переважна частка міжгалузевого переливання капіталу відбувається в межах багатогалузевих концернів і конгломератів.

3. Міжнародна конкуренція — це конкуренція виробників на світовому ринку, яка поєднує внутрішньогалузеву і міжгалузеву конкуренцію. На світовому ринку домінують компанії найрозвинутіших країн.

Міжнародна конкуренція сприяє збалансованому розвиткові світового ринку, переливу капіталу не тільки між сферами виробництва, а й між різними державами.

Перетин інтересів суб’єктів конкуренції виявляється як у межах однієї галузі національного господарства (або однієї галузі кількох національних господарств - на світовому ринку), так і в межах кількох галузей.

Таблиця 1





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 6838 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...