Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. 29. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік



29. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. – Ж., 2009.

30. Бухгалтерський фінансовий облік в Україні, під ред. Добровського В.М. – К., 2009.

31. Нашкерська Г.В. Фінансовий облік. – К. 2009

32. Маренич Т.Г. Бухгалтерський облік в агроформуваннях. – К., 2005.

Зобов’язання – це борги підприємства, які виникають, головним чином, через придбання товарів та послуг в кредит, або кредити, які підприємство отримує для свого фінансування.

Методичні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання».

Класифікацію зобов’язань показано на малюнку 1.



Поточні зобов’язання – це короткострокові фінансові зобов’язання, які мають бути погашені протягом поточного операційного циклу підприємства чи протягом року з дати складання бухгалтерського балансу (із двох термінів вибирають довший).

Статті включають до поточних зобов’язань, якщо вони оплачуються на вимогу кредитора, або якщо очікується, що вони будуть ліквідовані протягом року.

До поточних зобов’язань належать:

· заборгованість перед постачальниками і підрядниками;

· короткострокові векселі видані;

· поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями;

· доходи майбутніх періодів;

· заборгованість перед бюджетом за податками і платежами та ін.

Довгострокове зобов’язання - зобов’язання, на яке нараховуються відсотки і яке підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців від дати балансу, якщо первісний термін погашення перевищував дванадцять місяців і до затвердження фінансової звітності існує договір про переоформлення цього зобов’язання як довгострокового.

До довгострокових зобов’язань включають:

· довгострокові кредити банків;

· інші довгострокові фінансові зобов’язання (довгострокові векселі видані, довгострокові зобов’язання по облігаціях і т. д.)

· відстрочені податкові зобов’язання;

· інші довгострокові зобов’язання.

Для обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками за одержані ТМЦ, виконані роботи і надані послуги призначено рахунок 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками».

По кредиту рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, по дебету – її погашення, списання тощо.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 592 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...