Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунки за позиками членам кредитних спілок



Згідно з Порядком №355, кредитні спілки належать до неприбуткових організацій. До прийняття ВР України Закону "Про кредитні спілки" вони здійснюють свою діяльність відповідно до Положення №377. Згідно з п. 2. цього Положення, кредитна спілка - це громадська організація, головною метою якої є фінансовий та соціальний захист її членів шляхом залучення їх особистих заощаджень для взаємного кредитування.

Членами кредитної спілки можуть бути громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, досягли 18 років, не обмежені судом у дієздатності та не перебувають у місцях позбавлення волі.

На субрахунок 376 «Розрахунки за позиками членам кредитних спілок» ведеться облік розрахунків за позиками членів кредитних спілок.

Приклад. Член кредитної спілки під заставу одержує позику в розмірі 5000 грн. Експертна комісія оцінила заставу в 7000 грн. Після закінчення строку користування позикою член кредитної спілки повертає її, сплативши при цьому 10%. Бухгалтерський облік господарських операцій прикладу буде відображений на рахунках бухгалтерського обліку таким чином.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Д-т К-т
  Одержана застава під майбутню позику   -  
  Видана позика члену кредитної спілки      
  Відображення повернення позики після закінчення терміну користування нею      
  Повернення застави члену кредитної спілки -    
  Відображення одержання доходу за користування позикою      




Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...