Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заключний етап. 1. Види пристроїв для повітророзподілу в струшувальних механізмів



Питання:

1. Види пристроїв для повітророзподілу в струшувальних механізмів.

2. Порівняти характеристики золотника та двосідельного клапану.

3. Характеристика машин мод.242, 231, 254, 265, 271.

4. Основні переваги машин мод.22111, 22211, 22411, КВ-301.

Тема лекції: 2.4. Піскомети

Завдання для самопідготовки студентів: Л1 с.108-113

1.Класифікація та характеристика піскометів

Піскомет - формувальна машина для виготовлення форм метанням попередньо ущільнених пакетів суміші. На піскометах формують се­редні та крупні форми на односторонніх модельних плитах в умовах одиничного, дрібносерійного та серійного виробництва. Разом з ли­варними підлоговими конвеєрами (візковими та роликовими) піско­мети використовують у багатосерійному та масовому виробництвах. Піскомет механізує операції насипання суміші в опоку та її ущільнення.

В післявоєнні роки вітчизняною промисловістю виготовлялися піскомети слідуючих конструкцій:

- підвісні (хитні головки),

- стаціонарні консольні дворукавні,

- стаціонарні та пересувні зі змінним бунке­ром,

- пересувні консольні (велосипедні),

- пересувні локомотивного типу,

- мостові.

Робочим органом піскометів є метальна голівка (мал.2.4.1), в корпус якої транспортером подається формувальна суміш. Включаємо привод вала з ротором, на якому закріплені ковші. При швидкому обертанні ротора (близько 1500 об/хв.) форму­вальна суміш відцентровими силами відкидається на стінку корпуса, збирається кожухом в пакети і викидається через вихідний отвір в опоку чи в стержневий ящик. Суміш, яка падає на модельну плиту і модель, ударяється і ущільнюється. Голов­ка піскомета переміщується над опокою і забезпечує рівномірне ущільнення напівформи. Класифікація піскометів:

1) по конструкції:

- підвісні хитні,

- дворукавні консольні,

- мостові;

2) по способу обслуговування площі:

- стаціонарні, обслуговують площу по радіусу,

- пересувні, обслуговують площу вздовж прольоту цеху;

3) по способу забезпечення сумішшю:

- зі стаціонарним бункером,

- зі змінним бункером,

- вмонтований в ЦСВ (центральне сумішоприготувальне відділення).

2. Конструкція та робота сучасних піскометів

2.1. Піскомет мод.293 - стаціонарний дворукавний консольний для опок розміром 3000х1800 і більше, обслуговує площу по радіусу з подачею суміші зі стаціонарного бункера. Схема піскомету показана на мал.2.4.2.

РОБОТА: В стаціонарний бункер над піскометом загружається суміш стрічковим конвеєром. На площі, яку обслуговує піскомет, підготовлюється і збирається модельний комплект. Робочий за пультом управління включає механізм повороту вели­кого рукава, який повертається відносно вертикальної осі і зупи­няється над підготовленим модельним комплектом. Включаються при­води стрічкових конвеєрів і піскометної головки. Із бункера суміш подається на конвеєр великого рукава, після чого на конвеєр малого рукава і в піскометну головку. Привід головки обертає ротор з ковшами, які захоплюють суміш, формують пакет, викидають його в опоку. При падінні пакет вдаряється о модельну плиту, суміш ущільнюється. Степінь ущільнення по площі і по висоті опоки рівномірна і складає 1,6 - 1,7 г/см³. Після заповнен­ня опоки сумішшю відключаються приводи стрічкових конвеєрів і рукав повертається до другої опоки. Цикл повторюється.

ПЕРЕВАГИ: 1.Простота конструкції, 2.Малі габарити, 3.Не залежить від ЦСВ.

НЕДОЛІКИ: 1.Більше суміші просипається, тому що пульт стаціонарний, 2.Менша площа обслуговування, тому що піскомет стаціонарний, 3. Не велика продуктивність.

2.2. Піскомет мод.24324 - зроблений на базі піскомета мод.293 з внесенням змін в конструкцію: 1 - винесений пульт управління, 2 - спрощений привід піскометної головки, 3- зроблений вилочний кронштейн для надійного з’єднання двох рукавів, 4- замінена тумба шафою, де розміщено електрообладнання.

Схема піскомету показана на мал.2.4.3.

2.3. Піскомет мод. 296 - дворукавний консольний пересувний велосипедного типу, вмонтований в ЦСВ для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу уздовж прольоту. Схема піскомету показана на мал.2.4.4. РОБОТА ПІСКОМЕТУ: Робочий за пультом управління включає механізм переміщення візка з колоною, який встановлений на рейку, колона роликами закріплена у верхньому швелері. Піскомет переміщується уздовж прольоту до підготовленого модельного комплекту. По конвеєру подається суміш із ЦСВ. Привод опускає плужок на конвеєр ЦСВ і суміш подається на конвеєр великого рукава, потім на конвеєр малого рукава і в піскометну головку, де формується пакет і викидається в опоку. Рукава переміщують піскометну головку над модельним комплектом і пакети укла­даються рівномірно по ширині, довжині і висоті опоки. Після ущільнення напівформи піднімається плужок, суміш не поступає в піскомет, візок переміщує його на другу позицію.

ПЕРЕВАГИ: 1.Суміш не просипається, тому що пульт переміщується одночасно з піскометною головкою, 2.Велика площа обслуговування, тому що піскомет пересувний, 3.Висока продуктивність.

НЕДОЛІКИ: 1.Складна конструкція, 2.Велики габарити, 3.Залежить від ЦСВ.

2.4.5. Піскомет мод.24437 - зроблений на базі піскомета мод.296 з внесенням змін в конструкцію: більше надійне з'єднання великого ру­кава з колоною, електрообладнання розміщено в колоні.

2.4.6. Піскомет мод.294 - стаціонарний дворукавний з вмонтованим бункером для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу по радіусу.

2.4.7. Піскомети мод.295,297 - пересувні локомотивного типу дворукавні з вмонтованим бункером для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу уздовж прольоту, зроблений на базі піскомета мод.294, в якому рама замінена на привідний візок. Схема піскомету показана на мал.2.4.5.

РОБОТА ПЕСКОМЕТІВ: Мостовий кран привозить з сумішоприготувального відділення бункер з сумішшю і встановлює його на візок, витя­гується шибер, суміш остається на пластинчатому конвеєрі. Прово­дять підготовку модельного комплекту. Оператор вмикає привод візка і піскомет пересувається вздовж прольоту до підготовленого модельного комплекту. Вмикаються приводи піскометної головки, стрічкових конвеєрів, сита, пластинчатого живильника і суміш по­дається в сито, де відділяється від пиловидних частинок, потім суміш захоплюється ковшем елеватора і піднімається на рівень конвеєрів. На шкивному залізовідділювачі затримуються металічні включення, а суміш з елеватора просипається на конвеєр великого рукава, потім на конвеєр малого рукава і в піскометну головку. В піскометній головці формується пакет і викидається в опоку. Рукава переміщуються над модельним комплектом і укладають пакети рівномірно по ширині, довжині і висоті опоки. Після ущільнення напівформи відключається привід пластинчатого живильника, суміш не подається в елеватор, піскомет пересувається до наступної опоки на привідному візку.

ПЕРЕВАГИ: 1. Велика площа обслуговування, 2. Висока продуктивність,

3. Висока якість форми: суміш очищується від пиловидних час­тинок,

4. Незалежить від роботи ЦСВ.

НЕДОЛІКИ:1. Великі габарити, 2. Займає територію навіть при неробочому піскометі, 3. Складна конструкція потребує огляду, наладки, контролю.

2.4.8. Піскомет мод.24512 - пересувний мостового типу, встановлений в ЦСВ призначений для виготовлення крупних ливарних форм в опоках з розміром у світлі 3000х2500 мм, висотою 4000 мм і формовки в кесонах глибиною до 4000 мм в умовах одиничного і дрібносерійного виробництва в сталеливарних і чавуноливарних цехах. Схема піскомету показана на мал.2.4.6.

Конструкція: 1-плужок, 2-стрічковий конвеєр, 3-мост, 4-головка піскометна, 5-механізм переміщення головки, 6-пульт керування, 7-командоапарат, 8-стойки, 9-привод коліс

РОБОТА: Оператор включає привід коліс і піскомет переміщується до підготовленої модельно-опічної оснастки. Піскометна головка приводом переміщується до опоки і опускається плужок на стрічковий конвеєр ЦЗВ. Суміш падає на конвеєр і рухається до плужка піскометної головки, який скидає її на ротор. Відцентрові сили викидають суміш на дугу, а ківш збирає суміш в пакет і викидає його в опоку. При ударі о модель відбувається ущільнення суміші. Пакети укладаються по ширині і довжині опоки при переміщенні моста і піскометної головки. Після закінчення ущільнення форми плужок піднімається і піскомет пересувається до другої опоки.

ПЕРЕВАГИ: 1.Велика площа обслуговування, 2.Висока продуктивність, 3. Висока якість форми: суміш очищується від пиловидних час­тинок,

НЕДОЛІКИ: 1.Великі габарити, 2.Займає територію навіть при неробочому піскометі, 3.Складна конструкція потребує огляду, наладки, контролю. 4.Залежить від роботи ЦСВ. 5. Багато суміші просипається.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...